چند سالی میشود که آفت شبپره وارد کشور شده و به نظر میرسد این آفت نابودی شمشادهای شمال را در دستور کار دارد. آفتی که هنوز مشخص نیست چگونه وارد کشور شده است اما نگرانیهایی وجود دارد که این آفت به یک فاجعه زیست محیطی در شمال کشور تبدیل شود. در این باره، جلال شیرازی […]
چند سالی میشود که آفت شبپره وارد کشور شده و به نظر میرسد این آفت نابودی شمشادهای شمال را در دستور کار دارد. آفتی که هنوز مشخص نیست چگونه وارد کشور شده است اما نگرانیهایی وجود دارد که این آفت به یک فاجعه زیست محیطی در شمال کشور تبدیل شود.
در این باره، جلال شیرازی دبیر انجمن حشرهشناسی ایران با بیان اینکه آفت شبپره شمشاد ممکن است به فاجعه نابودی گیاهان شمشاد شمال کشور تبدیل شود، گفت: البته این امکان نیز وجود دارد که با شرایط اقلیمی ما مناسب نبوده و بعد از طیغان از بین برود.
او با تاکید بر اینکه مهار شدن این آفت بستگی به عوامل مختلفی دارد، افزود: زمانی که آفتی برای اولین بار وارد کشور میشود ممکن است، دشمن طبیعی بر روی آن مستقر شود یا شرایط کشور به گونهای باشد که نتواند خود را با آن سازگار کند و توسعه یابد.
دبیر انجمن حشره شناسی با بیان اینکه این آفت مسیر بسیار زیادی را طی کرده تا به ایران برسد، گفت: مشخص نیست این آفت از کدام منطقه وارد کشور شده است، چون این حشره در حال حاضر هم در اروپا و هم در آسیا وجود دارد.
او در پاسخ به اینکه کشورهای آسیایی و اروپایی نیز دچار این مشکل شدهاند، افزود: در آن کشورها شمشادهای تزینی وجود دارد و مانند کشور ما شمشادهای هیرکانی که گونه نادری نیز هستند، وجود ندارد.
او با بیان اینکه در حال حاضر نمیتوان این آفت را مهار کرد، ادامه داد: درختان شمشاد در ارتفاعات کم و همچنین در ارتفاعات زیاد وجود دارند و تنها دستیابی به آنها در ارتفاعات کم مقدور است و برای مهار از باکتری BT استفاده میشود.
شیرازی ادامه داد: در حال حاضر ۷۰هزار هکتار شمشاد در مناطق شمالی وجود دارد که پراکنده هستند و به طور حتم نمیتوان تمامی این مناطق را سرکشی کرد.
او گفت: این مساله ممکن است به یک فاجعه زیست محیطی تبدیل شود یا مانند پروانه برگخوار آمریکایی که در حدود ۱۰سال قبل وارد کشور شد و توسط زنبورها مهار شد؛ مهار شود.
این کارشناس حشره شناسی در پایان با تاکید به اینکه بررسی بر روی زنبوران بومی برای مهار این آفت آغاز شده است، افزود: در صورت دستیابی به نتیجه میتوان امیدوار بود این آفت هم توسط عوامل طبیعی در داخل کشور مهار شود.
لینک کوتاه خبر: https://goo.gl/di9n4L