,پوسیدگی گلگاه, پوسیدگی گلگاه گوجه فرنگی, کمبود تغذیه ای, کمبود کلسیم
عارضه فیزیولوژیکی پوسیدگی گلگاه از بیماریهای مهم محصول گوجه فرنگی و دیگر سبزیجات و صیفی جات همچون هندوانه، کدو، بادمجان و فلفل است. در موارد شدید این عارضه می تواند تا ۵۰ درصد موجب خسارت محصول گوجه فرنگی گردد و باعث زیان اقتصادی قابل توجه شده و کام کشاورزان و تولیدکنندگان را تلخ کند.
محققین دانشگاه جورجیا با دریافت بودجه پژوهشی ۴۵۷ هزار دلاری از وزارت کشاورزی آمریکا در حال مطالعه برای یافتن فاکتورهای رشدی و ژنتیکی دخیل در این عارضه و بررسی مکانیسم های ایجاد کننده عارضه و نیز روش های کاهش یا پیشگیری از عارضه هستند.
گروهی از پژوهشگران به سرپرستی خانم ساویتری نامبیسان که متخصص فیزیولوژی پس از برداشت و رسیدگی میوه هاست در بخش باغبانی دانشگاه جورجیا ویژگیهای ژنتیکی ارقام حساس و مقاوم گوجه فرنگی به عارضه را از طریق نقشه برداری ژنتیکی (genetic mapping) مطالعه خواهند کرد.
به گفته خانم نامبیسان این عارضه که در چند هفته بعد از گرده افشانی و تشکیل میوه شروع به ظاهر شدن می کند تحت تاثیر عوامل متعدد محیطی، رشد و نموی و ژنتیکی قرار دارد و در این مطالعه ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیکی یا مولکولی را مورد بررسی قرار خواهند داد تا عامل این عارضه شناسایی شود.
وی می گوید: در حال حاضر بروز این عارضه را به کمبود کلسیم نسبت می دهند ولی تغذیه و آبیاری با کودهای کلسیم توفیق محدودی در کنترل عارضه دنبال دارد. ما تلاش خواهیم کرد مشخص کنیم آیا عارضه در میوه های که دارای رشد نسبتا سریعی هستند و نیاز بالایی به کلسیم دارند رخ می دهد. میوه ها کلسیم مورد نیاز خود را از آوندهای چوبی دریافت می کنند و بررسی رشد و توسعه این آوندها در مرحله رشد میوه در درک انتقال کلسیم به میوه ها اهمیت حیاتی خواهد داشت.
وی ادامه می دهد: اگر ما بتوانیم ارتباط بین نرخ رشد میوه و توسعه آوندها با جابجایی کلسیم را پیدا کنیم می توانیم عوامل ایجاد کننده عارضه را شناسایی کنیم و مساله را موثرتر واکاوی کنیم.
وی می گوید: تولید اطلاعات پایه درباره این عارضه برای تولید کولتیوارهای مقاوم به عارضه و یافتن روش های کاهش خسارت مفید خواهد بود. روش تحقیق بکار رفته هم می تواند در بررسی عارضه در محصولات دیگر به کار گرفته شود.