ریشه کنی کامل کرم سرخ پنبه از ایالات متحده و شمال مکزیک
ریشه کنی کامل کرم سرخ پنبه از ایالات متحده و شمال مکزیک
همکاری مشترک دانشگاه آریزونا، کشاورزان پنبه کار، دولت و صنایع مرتبط به همراه به کارگیری یک استراتژی کنترلی چندگانه منجر به ریشه کنی کامل آفت کرم سرخ پنبه در آمریکا و شمال مکزیک شده است.

همکاری مشترک دانشگاه آریزونا، کشاورزان پنبه‌کار، دولت و صنایع مرتبط به همراه به کارگیری یک استراتژی کنترلی چندگانه منجر به ریشه‌کنی کامل آفت کرم سرخ پنبه در آمریکا و شمال مکزیک شده است.

به گزارش خبر گیاه‌پزشکی ایران، بر طبق نتایج یک تحقیق که به تازگی منتشر شده است، استفاده از پنبه‌های تراریخته حامل ژن باکتری Bacillus thuringiensis (Bt) به همراه رهاسازی میلیاردها حشره عقیم‌سازی شده در کنار هم اثر سینرژیستی یا تشدیدکنندگی داشته و باعث ریشه‌کنی کامل آفت از آمریکای شمالی و شمال مکزیک گردیده است.

کرم سرخ پنبه (Pectinophora gossypiella) که از مهاجم‌ترین و خسارت‌زاترین آفات کشاورزی است، اوایل قرن ۲۰  در مناطق پنبه‌کاری آمریکا ظاهر گردید و به مدت چندین دهه خسارت‌های سنگینی در این مناطق بر جای گذاشت.

از سال ۱۹۹۶ کشت پنبه تغییریافته ژنتیکی حامل ژن باکتری Bacillus thuringiensis (Bt) در این مناطق آغاز شد که تا ۹۰ درصد منجر به کاهش جمعیت آفت و کاهش سمپاشی با آفت‌کش‌ها و در نتیجه کاهش هزینه‌های کشاورزان شد. در پنبه‌های تراریخته با ژن باکتری Bt مولکول پروتئینی تولید می‌شود که برای بیشتر لاروهای حشرات از جمله آفت کرم پنبه کشنده است و به محض تغذیه از گیاه باعث از بین رفتن آنها می شود.

هرچندکه استفاده از پنبه‌‌های تراریخته در کنترل آفت بسیار موفقیت‌آمیز بود اما به تدریج این حشرات شروع به بروز مقاومت در برابر پروتئین Bt کردند. این موضوع باعث شد تا دانشمندان به دنبال راه‌حل‌هایی برای جلوگیری از بی اثر شدن ژن  Bt علیه آفت باشند. رهاسازی میلیاردها حشره عقیم سازی شده در این مناطق با استفاده از هواپیما یکی از این روش ها بود.

بر اساس این تحقیق با بکارگیری این دو روش جمعیت آفت در ایالت آریزونا از ۲ میلیارد حشره در سال ۲۰۰۵ به صفر مورد در سال ۲۰۱۳ رسید و با اجرای این برنامه در دیگر مناطق پنبه‌کاری ایالات متحده و شمال مکزیک، در تمامی این مناطق آفت ریشه‌کن شده است.

حذف این آفت موجب شده تا در فاصله سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۹ در هزینه‌های کشاورزان ۱۹۲ میلیون دلار صرفه جویی شود و همچنین از آسیب‌های زیست‌محیطی همراه با مصرف آفت‌کش‌ها جلوگیری شود.