ساخت زیست‌حسگر الکتروشیمیایی برای شناسایی آفلاتوکسین در شهرکرد

زیست حسگر آفلاتوکسین

چاپ

محقق دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد موفق به طراحی و ساخت زیست‌حسگر الکتروشیمیایی مبتنی بر DNA به‌منظور شناسایی آفلاتوکسین در شیر و فرآورده‌های لبنی شد.

مدیر مراکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد با اشاره به اینکه طرح تحقیقاتی زیست‌حسگر الکتروشیمیایی مبتنی بر DNA به‌منظور شناسایی آفلاتوکسین در شیر و فرآورده‌های لبنی بخشی از پایان‌نامه دکتری تخصصی فاطمه احمدی، دانشجوی علوم و صنایع غذایی این دانشگاه است، افزود: این طرح نوآورانه در مرحله پذیرش و عقد قرارداد با مرکز رشد این دانشگاه است و به زودی به عنوان هسته فناور در این مرکز مستقر می‌شود.

فاطمه احمدی سازنده این بیوسنسور با بیان اینکه این طرح تحقیقاتی در پنجمین جشنواره علم و فناوری کشور عنوان طرح برگزیده کشاورزی را به دست آورده است، افزود: روش‌های دیگری چون HPLC نیز برای تشخیص این سم در تولیدات لبنی در حال استفاده است که علاوه بر زمان‌بر بودن به کاربر متخصص نیز نیاز دارد که طرح زیست حسگر الکتروشیمیایی در مقایسه با آن‌ها، روشی جدید، سریع و دقیق محسوب می‌شود و استفاده عمومی آن نیز ساده و آسان بوده و به‌ راحتی قابل‌ جابه‌جایی است. همچنین به کارگیری از آن در مقایسه با روش HPLC می‌تواند هزینه‌های تشخیص را تا یک‌دهم کاهش دهد.

وی یادآور شد: زیست‌حسگر طراحی شده ویژه مایعات است که با توجه به وجود سم آفلاتوکسین در دیگر مواد می‌توان با تغییر کاربری از آن برای مواد جامد همچون پسته که بیشترین درصد آلودگی قارچی و وجود سم آفلاتوکسین را داراست، استفاده کرد

این محقق  افزود: حمایت‌های مالی و علمی می‌تواند روند ساخت میکروچیپ و تولید انبوه و تجاری‌سازی این زیست حسگر را تسریع کند که در حال حاضر با همکاری مرکز رشد دانشگاه آزاد برنامه‌هایی برای این موضوع در نظر گرفته شده است.

آفلاتوکسین ها متابولیت های سمی و سرطان زا هستند که در آلودگی های قارچی محصولات کشاورزی و مواد غذایی تولید می شوند. آفلاتوکسین در نان‌های کپک‌دار وجود دارد و شیر دام‌هایی که با این نان‌ها تغذیه می‌شوند حاوی آفلاتوکسین است.

بیش از ۱۴ نوع آفلاتوکسین در طبیعت وجود دارد که بیشتر در محصولاتی مانند غلات و خشکبار (آجیل) و مواد غذایی کپک زده تولید می‌شوند.