در نیجریه طرحی در جهت حمایت از محیط زیست و کشاورزی ارگانیک در حال اجراست. در قالب این طرح استفاده از آفتکش طبیعی که از عصاره برگ درخت چریش تهیه می شود به جای آفتکش های شیمیایی ترویج می شود.
درخت چریش با نام علمی Azadirachta indica گیاهی دولپه و بومی هندوستان است و در مناطق حارهای از جمله بیشتر کشورهای آفریقایی رشد می کند. این درخت در نواحی جنوبی ایران نیز رشد می کند. از بذر و میوه درخت چریش، روغن چریش استخراج می گردد که کاربردهای دارویی متعددی دارد.
از دیرباز عصاره بذر، پوست و برگهای درخت چریش بعنوان آفتکش طبیعی مورد استفاده بوده است. عصاره این گیاه حاوی ترکیبی به نام آزادی راکتین (آزادی راختین) است که خاصیت حشرهکشی دارد.
این ماده که از خاصیت دورکنندگی و ایجاد اختلال رشدی در حشرات برخوردار است بر روی بیش از ۲۰۰ گونه حشره موثر بوده، از طریق اختلال در رشد و بازدارندگی تغذیه لارو حشرات موجب کنترل آنها می شود.
محلولپاشی آزادی راکتین باعث اختلال در رشد و شفیرهزایی حشرات شده و مرگ آنها را سبب می شود.
آزادی راکتین (عصاره چریش) بیشتر ویژگیهای یک آفتکش بیخطر را دارد چرا که در طبیعت تجزیه می شود و سمیت آن بر روی پستانداران بسیار پایین و عملا برای پستانداران غیرسمی است. همچنین تاثیر منفی این ماده برای روی حشرات مفید پایین است. به همین دلیل این ترکیب طبیعی از گزینه های مناسب در برنامه های کنترل غیرشیمیایی آفات محسوب می گردد و در کنترل آفات محصولات گلخانه ای و نیز گیاهان خانگی و آپارتمانی بعنوان گزینه ای بیخطر می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
استفاده از آزادی راکتین به همراه آفتکش بیولوژیک بی تی، اثر سینرژیستی یا تشدید کنندگی به دنبال دارد به ویژه در آفاتی که به بی تی مقاومت نشان می دهند.
آزادی راکتین بعنوان ماده موثره در ساخت تعدادی از آفتکشهای تجاری با نامهای مختلف از جمله نیمارین، بیونیم و تری آزین کاربرد دارد.
ویدیو از: دویچه وله فارسی