ساخت دستگاه تشخیص آفت سرخرطومی حنایی خرما در شیراز

سرخرطومی حنایی

چاپ

متخصصین جهاد دانشگاهی فارس برای نخستین بار در کشور موفق به ساخت دستگاه تشخیص آفت خطرناک سرخرطومی حنایی خرما شدند.

محمدرضا زاهدی معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی فارس در تشریح مراحل ساخت این دستگاه گفت: پس از تعریف پروژه در سال ۱۳۹۹  مطالعات منابع، آشنایی با نوع زندگی سوسک و امکان سنجی صورت گرفت. از ابتدای سال ۱۴۰۰ با اتمام مرحله امکان سنجی، مرحله ساخت مدل اولیه دستگاه آغاز شد و مدل طراحی شده جهت شناسایی آفت بر روی درختان نصب شد.

وی گفت: با ساخت مدل اولیه دستگاه و آماده شدن نرم افزار، دستگاه مورد تست و آزمایش اولیه قرار گرفت و تاکنون دو بروزرسانی روی نمونه اولیه دستگاه انجام شده است.

وی بیان کرد: با توجه به مذاکرات صورت گرفته با اداره حفظ نباتات فارس مقررگردید برای استفاده در منطقه جنوب کشور، تولید انبوه دستگاه توسط جهاد دانشگاهی فارس انجام گیرد.

حمید‌ د‌بیری، مدیر اداره #حفظ_نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: روش های قدیمی برای شناسایی این آفت مورد استفاده قرار می گرفت که باتوجه به وجود ۳۰ هزار هکتار نخلستان در استان فارس امکان ردیابی با دشواری همراه بود.

وی ادامه داد: روزانه یک فرد که آن هم بومی استان سیستان و بلوچستان بود، می توانست یک تا دو هکتار را مورد بررسی قرار دهد لذا با این شرایط استفاده از فناوری های نوین مورد توجه قرار گرفت.

دبیری افزود: با پیگیری های انجام شده، قرارداد ساخت دستگاه اکوستیک ضبط صدای سرخرطومی حنایی خرما جهت شناسایی و ردیابی این آفت برای اولین بار در کشور با جهاد دانشگاهی استان فارس منعقد شد.

وی آشنایی متخصصین جهاد دانشگاهی با این آفت را قدم اول در ساخت دستگاه عنوان کرد و گفت: طی چند ماه اخیر دستگاه ساخته شده که پس از چندبار تست، نسخه نهایی مورد تایید قرار گرفته است.

دبیری در پایان با بیان اینکه ۵ استان در کشور به این آفت آلوده هستند، تاکید کرد: در صورت تولید انبوه این دستگاه شاهد ریشه کن شدن این آفت در کشور خواهیم بود.