عضو هیات علمی و مجری طرح پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری در گفتگویی اظهار داشت: عوامل متعددی در کاهش تولید مرکبات نقش دارد. از مهمترین آنها میتوان به مسایل تغذیهای، آبیاری، امور باغبانی، آفات و بیماریها اشاره نمود.
به گزارش گیاهپزشکی ایران (ippn.ir) از پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، مهندس یعقوب محمد علیان قارچ Colletotrichum sp را به عنوان عامل بیماری ریزش غیرمعمول گل و میوه فندقه پس از گلدهی در رقم تامسون ناول معرفی نموده و عنوان کرد: برای اولین بار این بیماری در آمریکای مرکزی در سال ۱۹۷۹ گزارش گردید، سپس این بیماری در سال ۱۹۸۸ در ارقام پرتقال و سایر ارقام مرکبات از کشورهای مرکباتخیز نظیر آمریکا، آرژانتین، برزیل و مکزیک مشاهده شد. همچنین در خیلی از نواحی فلوریدا طی سالهای ۱۹۹۳ و ۱۹۹۸ که بارندگی شدید داشتند روی تعداد زیادی از ارقام مرکبات خسارات ناشی از بیماری ریزش میوه فندقه بسیار شدید بود.
مهندس علیان شدت این بیماری را با میزان بارندگی در طول دوره گلدهی مرکبات در مرتبط دانست و گفت در برخی از کشورها حتی باعث کاهش ۸۰ درصدی محصول نیز شده است. از آنجایی که شرایط آب و هوائی شمال کشور منطبق با گزارشات سایر کشورهای مرکباتخیز دنیا میباشد، کنترل بیماری در باغهای مرکبات با سابقه آلودگی به ریزش میوه فندقه (Postbloom Fruit Drop) جهت کاهش خسارت محصول و افزایش درآمد باغداران در منطقه ضروری است.
وی عوامل متعددی را در کاهش تولید مرکبات معرفی نموده و از جمله مهمترین آنها را به مسایل باغبانی (انتخاب پایه، رقم مناسب و هرس) و مدیریت صحیح تغذیه، آبیاری و آفات و بیماریهای گیاهی اشاره کرد.
وی افزود: در این ارتباط ریزش غیرمعمول گل و میوه فندقه پس از گلدهی روی رقم تامسونناول با عامل قارچی در حال گسترش است. قارچ Colletotrichum sp بعنوان عامل بیماری روی ارقام ناولدار در شمال کشور گزارش گردید. بنابراین کنترل بیماری در باغهای مرکبات با سابقه آلودگی به ریزش میوه فندقه جهت کاهش خسارت محصول و افزایش درآمد باغداران در منطقه ضروری است.
به گفته علیان این تحقیق به منظور تعیین موثر ترین نوع قارچ کش وتعیین مناسب ترین زمان سم پاشی درکنترل ریزش میوه فندقه پس از گلدهی رقم تامسون ناول در غرب استان مازندران صورت گرفت.
علیان موثرترین قارچکش را قارچکش مانکوزب به نسبت ۲ در هزار از بین قارچکشهای موجود عنوان کرده و مناسبترین زمان سمپاشی را در زمان شروع گلدهی توصیه نمود.
وی در پایان گفت: این دستاورد میتواند به عنوان توصیه فنی مدنظر قرار گیرد و با کنترل بیماری در باغهای مرکبات با سابقه آلودگی به ریزش میوه فندقه پس از گلدهی موجب کاهش خسارت محصول و افزایش درآمد باغداران در منطقه خواهد شد.
لینک کوتاه خبر: http://goo.gl/K9QI8M