دفتر آفتکشهای سازمان حفظ نباتات کشور در اطلاعیهای ممنوعیت عرضه و مصرف علفکش پاراکوات دیکلراید از ابتدای سال ۱۴۰۲ را اعلام کرد.
به گزارش خبر گیاه پزشکی ایران، در این اطلاعیه که طی نامهای برای مدیران حفظ نباتات استانها ارسال شده، آمده است:
“نظر به مصوبه هیات نظارت بر سموم مبنی بر ممنوعیت تدارک علف کش پاراکوات دی کلراید (Paraquat dichloride) از ابتدای سال ۱۴۰۰ و مصرف آن از ابتدای سال ۱۴۰۲ (مصوبه ۱۴۰۰/۶/۲۰ هیات مذکور)، ضمن اهتمام ویژه در رعایت مصوبه در راستای اطلاع رسانی به عموم مصرف کنندگان، سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی و داروخانه های گیاهپزشکی استان مبنی بر عدم عرضه، فروش و مصرف این علف کش و ضرورت جمع آوری آن توسط مسئولان داروخانه های گیاهپزشکی از سطح واحدهای خود از ابتدای سال ۱۴۰۲دستور فرمایید اقدام عاجل و مقتضی به عمل آورند. همچنین لازم است در بازدیدهای نظارتی این موضوع به نحو مقتضی مدنظر گروه های نظارتی قرار داشته و در صورت مشاهده تخلف و عدم تمکین از تاریخ مذکور برابر با ضوابط و مقررات با مستنکفین رفتار شود.”
گفتنی است، علف کش پاراکوات (با نام تجاری گراماکسون) علف کش عمومی (غیرانتخابی) تماسی پرمصرف در کشاورزی است که به دلیل سمیت بالا برای انسان و اثرات سرطان زایی و ارتباط آن با ایجاد بیماری پارکینسون در انسان (کشاورزان مصرف کننده) مصرف آن در تعداد زیادی از کشورها ممنوع یا محدود شده است.
مسمومیت با پاراکوات از شایعترین و کشندهترین مسمومیتهاست و در اثر بیدقتی در مصرف یا نگهداری آن و یا مصرف به قصد خودکشی رخ میدهد. تنها در سال ۱۳۹۲ تعداد ۵۵ نفر در استان کرمان در اثر مسمومیت با این علفکش جان خود را از دست دادند.
در کشورهای مختلف از این ترکیب به عنوان مادهای سمی برای خودکشی یا قتل استفاده میشود و در سال ۱۹۸۵ در جنایتی در ژاپن، فردی از پاراکوات برای به قتل رساندن دهها نفر از شهروندان استفاده کرد.