آثار یک قارچ کش ممنوعه به نام کلروتالونیل که از دهه ۱۹۷۰ در اروپا به شکل گسترده مورد استفاده قرار میگرفته، در آب آشامیدنی سراسر فرانسه کشف شده است.
به گزارش خبر گیاه پزشکی ایران از آژانس خبری France 24، سازمان دیده بان بهداشت عمومی فرانسه اعلام کرد که آزمایش انبوه آب آشامیدنی در نیمی از نمونه ها آثار این قارچکش ممنوعه را نشان داد که نشان می دهد مواد شیمیایی بالقوه مضر در محیط زیست باقی می مانند.
آژانس ملی ایمنی غذا، محیط زیست و محل کار (ANSES) فرانسه در سال ۲۰۱۹ برنامه آزمایشات برای ردیابی بیش از ۲۰۰ ترکیب شیمیایی پیچیده با منشا آفت کش ها را در آب آشامیدنی شروع کرد.
به گزارش این آژانس، آثاری از قارچ کش کلروتالونیل که به طور گسترده توسط گروه مواد شیمیایی سوئیسی سینجنتا Syngenta در اروپا از دهه ۱۹۷۰ تا زمانی که اتحادیه اروپا آن را در سال ۲۰۲۰ ممنوع کرد به فروش می رسید، باقی مانده است. علاوه بر این، در یک سوم نمونه ها بقایای این قارچکش در مقادیر بالاتر از حد مجاز یافت شده است.
این نتایج احتمالا سوالاتی را در مورد وجود سایر مواد شیمیایی کشف نشده در آب آشامیدنی ایجاد می کند و چالش های عملیاتی و مالی بالقوه بزرگی را برای شرکت های آب ایجاد می کند.
کلروتالونیل که با نام تجاری داکونیل و براوو توسط سینجنتا فروخته می شد، پرفروش ترین محصول برای کنترل بیماریهای قارچی و سفیدک محصولاتی مانند جو و گندم و همچنین سیب زمینی، نخود و لوبیا بود.
این قارچ کش پس از آنکه بررسی ها توسط سازمان ایمنی غذایی اروپا به این نتیجه منتج شد که به طور بالقوه سرطان زا است از سال ۲۰۲۰ در اتحادیه اروپا ممنوع شد.
ANSES در گزارشی در سال گذشته اعلام کرد که مطالعات آزمایشگاهی روی کلروتالونیل آن را با تشکیل تومورهای کلیه در موشها مرتبط دانسته است. همچنین مطالعات دیگر نشان دادهاند که این ماده در کاهش گسترده جمعیت زنبورهای گرده افشان بامبل نقش دارد.
گفتنی است در ایران نیز عرضه و مصرف کلروتالونیل از ابتدای سال ۱۴۰۲ ممنوع اعلام شده است.