رهاسازی زنبور‌های پارازیتوئید در اراضی کشاورزی خوزستان
رهاسازی زنبور‌های پارازیتوئید در اراضی کشاورزی خوزستان

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خوزستان از رهاسازی ۲ نوع زنبور براکون و تلنموس در مزارع استان برای مبارزه بیولوژیک با آفت‌ها خبر داد. ناجی شهیب زاده گفت: کنترل بیولوژیک یا بازداری زیستی آفت‌ها، پدیده‌ای طبیعی بوده که هدف آن تنظیم جمعیت موجودات است و می‌تواند به صورت طبیعی و یا با دخالت انسان […]

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خوزستان از رهاسازی ۲ نوع زنبور براکون و تلنموس در مزارع استان برای مبارزه بیولوژیک با آفت‌ها خبر داد.

ناجی شهیب زاده گفت: کنترل بیولوژیک یا بازداری زیستی آفت‌ها، پدیده‌ای طبیعی بوده که هدف آن تنظیم جمعیت موجودات است و می‌تواند به صورت طبیعی و یا با دخالت انسان اتفاق افتد.

وی با بیان اینکه حشرات مهم‌ترین گروه از عوامل زنده هستند که در برنامه‌های کنترل بیولوژیک مورد استفاده قرار می‌گیرند، افزود: لزوم کنترل آفت‌ها در تولید محصولات کشاورزی به منظور کاهش جمعیت آفت‌ها زیر سطح آستانه اقتصادی، ضرورت افزایش اطلاعات در مورد آلودگی‌های زیست محیطی و آفت‌کش‌های شیمیایی را بیش از پیش نمایان می‌کند.

شهیب زاده ادامه داد: زنبور براکون در یکهزار و ۵۰۰ هکتار از زمین‌های کشاورزی خوزستان از ابتدای امسال تاکنون رهاسازی شده که ۳۰۰ هکتار از این سطح مربوط به مزارع گوجه فرنگی و یکهزار و ۲۰۰ هکتار در مزارع ذرت بوده است.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خوزستان می‌گوید: همچنین در شرکت طرح توسعه نیشکر در سطح ۸ هزار هکتار رهاسازی زنبور تلنموس برای مبارزه با آفت سزامیا در مزارع نیشکر انجام شد.

به گفته شهیب زاده؛ درحال حاضر واحد انسکتاریوم فعال در خوزستان وجود دارد که یک مورد مربوط به بخش دولتی (طرح توسعه نیشکر) و ۶ مورد مربوط به بخش خصوصی است که کار تولید و پرورش عوامل مفید را انجام می‌دهند و برنامه رهاسازی تعیین و به انسکتاریوم‌های طرف قرارداد ابلاغ می‌شود، ضمن اینکه نظارت بر رهاسازی حشره‌های مفید در مزارع و باغ‌ها از سوی کارشناسان شبکه پایش در حال انجام است.

وی با بیان اینکه حشرات مفیـد با کاهش جمعیت آفات، خسارات ناشی از آن‌ها را کاهش داده و از طغیان آن‌ها جلوگیری می‌کنند، افزود: اجرای این برنامه‌ها مراتب سمپاشی را کاهش داده و سبب بهبود کمی و کیفی محصولات کشاورزی، افزایش ضریب امنیت و سلامت غذایی جامعه، حفظ محیط زیست و توسعه پایدار کشاورزی، امکان صادرات محصولات کشاورزی با ارائه گواهی کیفیت و سلامت و ایجاد مشاغل جدید در جهت تولید مواد و عوامل بیولوژیک را فراهم می‌کند.

این مقام مسئول می‌گوید: آموزش‌های ترویجی لازم درخصوص ضرورت و اهمیت توجه به جایگزینی روش‌های بیولوژیک، اهمیت تولید محصول سالم و حرکت به سوی کشاورزی پایدار در قالب کلاس‌های آموزشی- ترویجی و آموزش‌های چهره به چهره به بهره برداران داده می‌شود.

سالانه حدود ۱۷.۵ میلیون تُن محصولات کشاورزی، باغی، دامی، عسل و شیلات معادل ۱۴ درصد کل تولیدات بخش کشاورزی کشور در خوزستان تولید می‌شود.