عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس و از اعضاء یاوران تولید استان فارس به همراه کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان گراش و باغداران پیشرو از نخلستانهای خسارت دیده از عارضه ریزش میوه و خشکیدگی خوشه خرما بازدید بعمل آورد.
در این بازدید دکتر زرگری گفت: خشکیدگی خوشه خرما معلول عوامل زنده بیماریزا نیست، بلکه شرایط نامساعد اقلیمی یعنی دمای بیش از حد، کمی رطوبت نسبی هوا و وزش بادهای گرم و خشک در دوره بحرانی تبدیل میوه از خارک به رطب سبب اصلی این بیماری است.
وی افزود: پژمردگی سریع و ناگهانی میوه ها در طی مدت ۳ـ۲ روز و خشکیدن تمامی آن ها طی مدت ۱تا ۲ هفته از مهمترین علائم این عارضه می باشد. دوره بحرانی وقوع عارضه از اواسط تیرماه تا اواسط شهریورماه بسته به رقم و منطقه متفاوت است.
زرگری اظهار داشت: هر ساله درصد قابل توجهی از محصول خرمای کشور در اثر این عارضه از بین میرود. بنابراین آشنایی کارشناسان و مروجان با روش های مدیریت مناسب عارضه خشکیدگی خوشه خرما، که نقش مؤثری در کاهش عارضه دارد ضروری است و اعمال این روش ها توسط باغداران مانع از خسارتهای بیشتر شده و زمینه رونق مجدد اقتصادی در منطقه فراهم میگردد.
وی افزود: عوامل مختلف محیطی و مدیریتی در بروز و شدت عارضه خشکیدگی خوشه خرما مؤثر هستند. از بین عوامل محیطی ظاهرا افزایش دمای هوا و کاهش رطوبت نسبی در دوره تبدیل خارک به رطب عامل اصلی بروز و شدت عارضه در نخلستانهای خرما است. اما عوامل مختلف دیگری مانند رقم، سن درختان خرما، موقعیت درختان در باغ و زیاد بودن بیش از حد تعداد خوشه روی یک درخت نیز در شدت عارضه مؤثر است.
دکتر زرگری در پایان تصریح کرد: تأمین آب کافی جهت آبیاری و رعایت دور آبیاری، تغذیه مناسب و متعادل و بهینه هر نخلستان، انجام عملیات به باغی مانند هرس برگهای خشک، دم خوشههای باقیمانده، هرس دمبرگ و حذف پاجوشها، مبارزه با آفات و بیماریها، پوشش خوشههای خرما در اواخر مرحله خارک و تعدیل شرایط اقلیمی و حفظ رطوبت نسبی نخلستان میتواند شدت عارضه خشکیدگی خوشه خرما را کاهش دهد و بر افزایش کیفیت و کمیت محصول نیز مؤثر بوده و از این طریق نیز موجب افزایش درآمد باغدار میگردد.
- منبع خبر : موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور