برنامه از مزرعه تا سفره با موضوع “اهمیت مدیریت سن گندم در ایمنی و سلامت محصول گندم” با حضور معاون پژوهشی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور از رادیو سلامت پخش شد.
شهرام شاهرخی در این برنامه ضمن اشاره به سن گندم به عنوان مهمترین آفت گندم در کشور گفت: این آفت در ایران و سایر کشورهای خاورمیانه، آسیای میانه قفقاز و اروپای شرقی گسترش دارد و از سالهای دور در چندین مورد موجب قحطی شده است.
وی ضمن تشریح خصوصیات آفت سن گندم افزود: این آفت با یک نسل در سال، در فصل کشت گندم در مزارع حضور دارد و پس از آن در ارتفاعات زمستان گذرانی و تابستان گذرانی می کند. خسارت ناشی از این آفت به دو صورت کمی به معنی کاهش عملکرد در واحد سطح و کیفی یعنی کاهش پروتئین دانه شده میباشد، که در خسارت کیفی خمیر حاصل از گندم خسارت دیده قابل استفاده برای نانوایی نیست. چنانچه بیش از ۲ درصد دانه ها سن زده باشند، این گندم قابل استفاده برای تهیه نان نیست.
شاهرخی اشاره کرد: یکی از رویکردهای سازمان تات برای ارتقا سلامت محصول استفاده از آفتکش های کم خطر با پایه گیاهی و کاهش دوز مصرف آفتکشهاست، که این مهم با تلاش محققین موسسه در حال انجام است. در این راستا، در سالهای گذشته میزان مصرف دلتامترین را تا ۴۰ درصد کاهش داده و از ۳۰۰ میلیلیتر در هکتار به ۱۸۰ میلی لیتر در هکتار رساندیم و با توجه به اینکه این آفتکش تنها یک هفته ماندگاری دارد تا قبل از زمان برداشت گندم باقیمانده آن در گیاه از بین میرود. وی تاکید کرد، آفتکشهای ثبت شده اگر به میزان درست و در زمان درست استفاده شوند تاثیر منفی روی گیاه نخواهند داشت.
تهیه دستورالعمل فنی مدیریت آفت سن گندم
معاون پژوهشی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور ادامه داد: امنیت غذایی مولفههای مختلفی دارد از جمله تولید کافی، تولید سالم و پایداری تولید. لذا دستورالعملهای فنی توسط موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور با عنوان مدیریت گندم سن زده از مزرعه تا سفره تدوین شده است که در اختیار سازمان حفظ نباتات قرار داده شده و در مرحله اجرا میباشد.
وی بیان داشت این دستورالعملها از مجموع دستاوردهای موسسه تشکیل شده که شامل مواردی مانند پیشآگاهی و تعیین زمان شروع خسارت، دستورالعملهای نمونهبرداری، مدل و زمان مبارزه، ثبت حشرهکشهای بدون باقیمانده و مدیریت سن گندم با استفاده از فناوریهای نوین مثل استفاده از پهپادها میباشد. در اثر استفاده از پهپادها مصرف آفتکش و آب کاهش یافته و جلوی آسیب به مزرعه بر اثر ورود ادوات سمپاشی گرفته خواهد شد.
لینک برنامه: http://radio.iranseda.ir/epgarchivePart/?VALID=TRUE&ch=17&e=152269393
- منبع خبر : موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور