چای یکی از محبوبترین نوشیدنیها در کشور است و به دلیل اهمیت زیاد بررسی و تحلیل اجزای آن، بنیاد ملی علم ایران از طرح تحقیقاتی مرتبط با این موضوع حمایت کرده است.
به گزارش خبر گیاه پزشکی ایران از بنیاد ملی علم ایران (INSF)، «معتبرسازی روش تشخیص مناسب جهت سنجش آفلاتوکسین گروه B و G در محصول چای مورد مصرف کشور» عنوان طرح پژوهشی است که با حمایت این بنیاد و توسط روح الله کرمی اسبو عضو هیاتعلمی مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور به پایان رسیده است.
کرمی اسبو با مدرک دکتری تخصصی شیمی دارویی از دانشگاه علوم پزشکی شیراز درباره این طرح توضیح داد: چای، دومین نوشیدنی پرمصرف جهان پس از آب است که از دم کردن برگهای گیاه Camellia sinensis که بومی آسیای جنوب شرقی هستند، تولید میشود. چین، هند، کنیا، سریلانکا، ویتنام، ایران، ترکیه و اندونزی جزو تولیدکنندگان عمده چای محسوب میشوند. بسته به درجه تخمیر، چای به طور کلی به سه دسته اصلی تقسیم میشود؛ سیاه، سبز و اولانگ.
وی افزود: چای سیاه رایج ترین چای مصرفی در سراسر جهان است و منبع غذایی غنی از پلیفنولها مانند تافلاوینها، کاتچین ها و آروبیگین است که به دلیل آنتیاکسیدان، ضد تکثیر، ضد التهاب، ضد ویروس، ضد باکتری، ضد جهشزایی، پتانسیل تاثیرگذاری بر چندین اختلال مزمن را دارند. علاوه بر این، به گفته محققان، چای سیاه حاوی مقادیر قابل توجهی از برخی ریزمغذیهای ضروری مانند فلوراید، مس و منگنز است.
این پژوهشگر بیان کرد: با وجود این که چای محبوب ترین نوشیدنی پس از آب است، گزارشاتی از آلودگی نمونههای چای به برخی از سموم از جمله مایکوتوکسینها بهویژه آفلاتوکسینها در دنیا وجود دارد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر با توجه به عدم وجود روش مناسب در سنجش آفلاتوکسین های چای، استاندارد ملی ایران حد مجاز قبلی را ملغی کرده و همچنین اطلاعات کافی و صحیح در این زمینه در دسترس نیست. بنابراین، این تحقیق با هدف تعیین روشی معتبر بهمنظور پایش سریع و دقیق افلاتوکسین در صورت وجود در نمونههای چای سیاه انجام شد.
این محقق اضافه کرد: شناسایی نوع و اندازهگیری غلظت آفلاتوکسین با روش مذکور با سرعت و دقت بیشتری قابل انجام و سعی بر این است که روش توسعه یافته اخیر به ایجاد حد مجاز برای آفلاتوکسین ها در چای کمک کند.
کرمی اسبو در پایان خاطر نشان کرد: با معتبرسازی این روش، میتوان خدمات سنجش این نوع سم را در محمولههای وارداتی، کارخانجات و شرکت های توزیعکننده ارایه داد.