سرپرست سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور، استفاده از پرتودهی هستهای در دفع آفات و انبارش خشکبار، سبزی، صیفی و میوهها را مقرون به صرفه، کمخطر، حافظ محیط زیست و با اثرگذاری بالا عنوان کرد و از تاثیر مطلوب این روش در بازارپسندی محصولات صادراتی خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهادکشاورزی، ایوب فصاحت با اشاره به کاربرد انرژی هستهای در کشاورزی گفت: در مسیر استفاده از فناوریهای پیشرفته، پرتودهی هستهای به عنوان روشی کمخطر با دوام ضدعفونی بالا و افزایش عمر انبارش خشکبار و میوه، در زیرمجموعه سازمان انرژی اتمی کشور با کاربری کشاورزی ساخته شده است.
وی با اظهار امیدواری در توسعه سایتهای پرتودهی بومیسازی شده در مناطق مختلف کشور، گفت: روش رایج برای ضدعفونی و مقابله با آفات و بیماریهای انباری و مرتبسازی خشکبار در بستهبندی محصولات بازار داخل و صادراتی، استفاده از سموم دفع آفات نباتی است که وجود باقیمانده سم در محصول و اثرگذاری کم از مشکلات بارز آن است.
فصاحت تصریح کرد: امروز توسعه انرژی هستهای در کشاورزی به نحو چشمگیری از این مشکلات کاسته است و در کشورمان به همت دانشمندان صنعت هستهای، طراحی و تولید تجاری سایتهای پرتودهی برای ضدعفونی محصولات کشاورزی به ویژه انواع انباری و بستهبندی که در معرض فساد بیشتر است، در دستور کار قرار دارد.
وی با اشاره به راهاندازی ۱۶ سایت پرتودهی در کشور گفت: موفقیتهایی در بهبود نگهداری بیشتر محصولات کشاورزی با این روش به دست آمده است و بنا داریم آن را در کشور بومی کنیم.
سرپرست سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور، سلامت بالا نسبت به آفتکشهای نباتی، عاری بودن از باقیمانده سم در محصول، و بازارپسندی صادراتی را از مزایای پرتودهی هستهای برشمرد و گفت: برای مثال در دفع آفت آفلاتوکسین پسته، این روش بسیار موثر بوده و در سلامت و دوام ماندگاری حبوبات بستهبندی و سایر خشکبار نتیجهبخش عمل کرده است.
وی، با اشاره به کاربرد عمده پرتودهی هستهای در سبزیجات و میوهها گفت: در روشهای قبلی، بعد از برداشت این محصولات، معمولا از یک مرحله قارچکش برای ضدعفونی استفاده میشد که با کاربرد روش پرتودهی، مصرف سموم متوقف و روش ضدعفونی هستهای با دوام بیشتر، قیمت ارزانتر و سازگار با محیط زیست، جایگزین سموم میشود.
گفتنی است؛ امروزه انرژی هستهای کاربرد فراوان در تامین انرژی پاک و درمان بیماریها دارد و نوع پرکاربرد آن در کشاورزی جایگزین استفاده از سموم نباتی و بالا بردن ماندگاری محصول شده است.