وزارت کشاورزی و شیلات استرالیا خبر از شناسایی ویروس روگوز قهوه ای میوه گوجه فرنگی (ToBRFV) در دو مزرعه تجاری در حنوب استرالیا داد. این اولین بار است که ToBRFV در استرالیا شناسایی شده است.
به گزارش خبر گیاهپزشکی ایران، این دو مزرعه در شمال ادلاید قرنطینه شده اند و وزارت کشاورزی و شیلات استرالیا با همکاری سازمان ایمنی زیستی و دیگر سازمان ها در تلاش برای پی بردن به این موضوع هستند که آیا ویروس گسترش یافته است یا نه.
خبر شناسایی ویروس در استرالیا موجب نگرانی شدید تولیدکنندگان و صنعت ۱۳۰ میلیون دلاری تولید گوجه فرنگی در همسایه جنوبی این کشور نیوزلند شد و در واکنشی سریع، این کشور واردات گوجه فرنگی از استرالیا به جز منطقه کوئینزلند را به حالت تعلیق در آورد.
این ویروس تا کنون در نیوزلند مشاهده و شناسایی نشده است. سازمان ایمنی زیستی نیوزلند برای واردات هرگونه بذر گوجه فرنگی از استرالیا هم محدودیت هایی اعلام کرده و تمام بذرهای وارداتی باید از نظر آلودگی به ویروس تست شوند.
انجمن تولیدکنندگان گوجه فرنگی نیوزلند، خواستار ممنوعیت وارادات گوجه فرنگی از تمام مناطق استرالیا حتی کوئینزلند که در آن ویروس شناسایی نشده، شده است و نگرانی شدید خود را نسبت به ورود احتمالی ویروس به این کشور اعلام کرده است.
در پاسخ به نگرانی ها سازمان ایمنی زیستی نیوزلند واردات گوجه فرنگی از تمام مناطق استرالیا را ممنوع اعلام کرد.
این ویروس گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای و فلفل چیلی را آلوده می کند. علایم گیاهان آلوده شامل الگوهای موزاییک، زرد شدن و تغییر شکل روی برگ ها است، در حالی که میوه ها دارای لکه های قهوه ای چروکیده، تغییر شکل و رسیدن ناهموار هستندکه باعث کاهش عملکرد و بازارپسندی آنها می شود.
این ویروس بسیار مسری است و از طریق انتقال مکانیکی از جمله ابزار آلوده، دست، لباس و تماس مستقیم گیاه با گیاه پخش میشود. همچنین می تواند از طریق بذر و پیوند و آب آبیاری منتقل شود.
ویروس ToBRFV اولین بار در سال ۲۰۱۵ در منطقه خاورمیانه انتشار یافت و هم اکنون به تمامی قارههای دنیا گسترش یافته است.
ویروس خطری برای سلامت انسان ندارد.