محققان ایرانی با استفاده از اشعه گاما موفق شدند تا شکافی در جلوگیری از بیماریها و آفات گیاهی ایجاد کنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای گلستان؛ پرتو دهی محصولات کشاورزی دانشی نوظهور در زمینه انرژی هسته ای است.
برای افزایش سلامت محصولات کشاورزی و کاهش مصرف سم و کود شیمیایی و آفت زدایی میتوان از فناوری پرتودهی هستهای بهره برد.
سالانه حدود ۳۰ درصد محصولات باغی گلستان به سبب انواع مختلف آفتها هدر میرود.
یکی از این آفت ها، مگس مدیترانهای است که خسارت بارترین آفت برای باغهای گلستان و باغهای دیگر نقاط کشور است.
در گلستان ۳۰ هزار هکتار باغ وجود دارد که حدود ۳۷۰ هزار تن محصول در آن تولید میشود.
امنیت غذایی و ارتباط آن با کشاورزی هستهای
کشاورزی هستهای این امکان را فراهم میکند که کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی افزایش یابد و از بروز برخی مخاطرات، از جمله آفت زدگی تا حدی جلوگیری کند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای گلستان؛ محسن مسعودی دانشجوی ارشد ژنتیک و به نژادی گیاهی در گفتوگو اختصاصی با خبرنگار صدا و سیمای گلستان گفت:کشاورزی هستهای روشی است که با استفاده از پرتو دهی مانند پرتو دهی گاما برای عملکرد بهتر بر روی بذرها انجام میشود.
او ادامه داد: پرتو دهی برای از بین بردن آفات، باکتریها، قارچها استفاده میشود.
مسعودی با بیان اینکه ازپرتو دهی در باغها برای عقیم شدن آفت مگس سرکه نیز استفاده میشود افزود: این روش موجب کاهش نسل آفات میشود و از این روش مردم عادی هم میتوانند استفاده کنند.
او با بیان اینکه بخشی از پرتو دهی برای اصلاح گیاهان زراعی استفاده میشوند تصریح کرد: با استفاده از پرتو دهی بذر مقاوم سازی میشود تا بتوانیم بذر اصلاح شده را به دست کشاورز بدهیم.
مسعودی گفت: در منطقه ما آفت فوزاریوم رایج و آفت اصلی منطقه محسوب میشود به وسیله پرتو تابی میتوانیم ژنهایی که مربوط به این بیماری است را خاموش کرده تا از بروز این بیماری جلوگیری کنیم و همچنین بیماریهای دیگری مانند زنگهای گندم، بیماریهای قارچی و بیماریهای ریشهای رامی توان با این روش کنترل کرد.
او بیان کرد: همچنین میتوان از طریق پرتو دهی بذرهایی را ایجاد کنیم که خاصیت درمانی دارد و میتوان برای بعضی از بیماریهای خاص از آنها به عنوان دارو استفاده کرد.
مسعودی میگوید: یکی از عمدهترین علل خراب شدن میوهها این است که مگس سرکه روی آنها تخم ریزی انجام میدهد و لارو آفت از آنها تغذیه کرده و باعث خرابی میوهها میشود که پرتو دهی گاما باعث افزایش طول عمر و بهره وری بیشتر میوهها هم میشود.
برای افزایش سلامت محصولات کشاورزی و کاهش مصرف سم و کود شیمیایی و آفت زدایی میتوان از فناوری پرتودهی هستهای بهره برد.
استفاده از پرتودهی گاما در آفت زدایی از محصولات هیچ آسیبی به محصول نمیرساند، حال آنکه استفاده از مواد شیمیایی و سموم در مبارزه با آفات و علاوه بر کاهش سلامت محصول سبب آلودگی محیط زیست و منابع آب و خاک میشود.