تولید چهار رقم لوبیا اصلاح شده با ارزش افزوده بالا در استان مرکزی

لوبیا

چاپ

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی گفت: چهار رقم لوبیا اصلاح شده مقاوم به خشکی، افزایش تولید در هکتار و با ارزش افزوده بالا در این استان تولید شد.
حمید رضا دری روز سه شنبه افزود: این ارقام با نام های درسا، غفار، کوشا و صدری در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی تولید و به چرخه مصرف وارد شده است.
وی ادامه داد: با توجه مصرف بسیار بالای آب در گیاه لوبیا و حساسیت زیاد این محصول به کنه، رقم اصلاحی درسا با تحمل بسیار بالا به تنش آبی و مقاوم به کنه دو لکه ای در این مرکز تولید شده است.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی بیان کرد: رقم درسا علاوه بر برخورداری از عملکرد مناسب در واحد سطح هکتار، با توجه به بحران خشکسالی های اخیر در کاهش مصرف آب کشاورزی نیز موثر است.
دری متوسط عملکرد سه هزار و ۴۰۰ کیلوگرم در هکتار و بازار پسندی مناسب را از دیگر ویژگی های مهم رقم تولیدی درسا عنوان کرد و گفت: با تولید این رقم افزایش تولید در هر هکتار تا ۵۵۰ کیلوگرم افزایش می یابد و با متوسط قیمت کیلویی ۴۰ هزار ریال ارزش افزوده ۲۲ میلیون ریالی در هر هکتار را برای کشاورزان به همراه دارد.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی بیان کرد: همچنین با توجه به مقاومت این گیاه به کم آبی کشت این رقم در کشور ۲۲ و ۶ دهم میلیون متر مکعب صرفه جویی در مصرف آب کشاورزی صرفه جویی را به همراه دارد.
دری مقاومت به آفت کنه دولکه ای، فرم بوته ایستاده، رشد نامحدود، متوسط عملکرد سه هزار و ۴۲۰ کیلوگرم در هکتار و بازار پسندی عالی را از ویژگی های لوبیا چیتی غفار دانست و گفت: تولید ارقام اصلاح شده مقاوم در برابر آفت کنه علاوه بر صرفه اقتصادی مزایای زیست محیطی قابل توجهی را به همراه دارد و گامی مطمئن برای نیل به اهداف کشاورزی پایدار در زراعت لوبیا است.
وی ادامه داد: افزایش تولید ۵۷۰ کیلوگرم در واحد سطح در رقم غفار با قیمت متوسط قیمت هر کیلو ۵۰ هزار ریال ارزش افزوده ۲۸ و پنج دهم میلیون ریالی را در هر هکتار را برای استان و کشور ایجاد می کند و با توجه به مقاومت این رقم به آفت کنه، ۶۰ میلیارد ریال ارزش ناشی از کاهش مصرف سم در کشور را به همراه دارد.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی گفت: یکی از مهمترین اهداف اصلاحی در لوبیا معرفی ارقام ایستاده با قابلیت برداشت مکانیزه در کنار سایر صفات مطلوبی نظیر عملکرد دانه بالا، تحمل به تنش های زنده و غیر زنده و بازار پسندی مطلوب است که بر این اساس لوبیا چیتی رقم کوشا پس از یک دهه تحقیق، معرفی و نامگذاری شده است.
دری افزود: لوبیا چیتی رقم کوشا علاوه بر قابلیت برداشت مکانیزه، متوسط عملکرد سه هزار و ۳۲۰ کیلوگرم در هکتار را داراست.
دری، افزایش تولید در واحد سطح به میزان ۴۷۰ کیلوگرم در هکتار، ارزش افزوده ۲۳ و پنج دهم میلیون ریال در هکتار و ارزش ۶۰ میلیارد ریالی ناشی از کاهش مصرف سم در کشور را از دیگر مزایای لوبیا چیتی رقم کوشا دانست.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی افزود: لوبیای چیتی صدری علاوه بر کیفیت دانه و بازارپسندی، از شرایط اصلی مقبولیت یک رقم اصلاح شده جدید نیز برخوردار است.
دری ادامه داد: عملکرد بیشتر از رقم محلی، کیفیت پخت و پز و لعاب عالی و سازگار با اکثر مناطق لوبیا کاری را از ویژگی های لوبیا چیتی صدری است.
وی افزایش تولید ۳۵۰ کیلوگرم در واحد سطح، ارزش افزوده ۱۷ و ۵ دهم میلیون ریال در هر هکتار را از مزایای اقتصادی اقتصادی معرفی رقم لوبیا چیتی صدری دانست.
ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای ایران در خمین از معتبرترین کانون های تحقیقی برای تولید لوبیا این ماده غذایی است که سال ۱۳۷۳ فعالیت خود را آغاز کرد.
این استان با وجود صنعتی بودن جزء ۱۰ استان نخست کشور در بخش کشاورزی است که ۹۰ هزار بهره بردار شامل ۲۰ درصد شاغلان استان در این حوزه فعالند.
۶۷۰ هزار هکتار اراضی باغی و کشاورزی در استان مرکزی وجود دارد که یک و دو دهم درصد تولیدات کشاورزی مازاد بر نیاز استان به سایر مناطق ارسال می شود.
استان مرکزی با تولید حدود ۵۴ هزار تن گوشت سفید، ۵۳ هزار تن تولید گوشت قرمز، ۳۲۰ هزار تن شیر، حدود ۴۱ هزار تن تولید تخم مرغ از جایگاه ویژه ای در بخش کشاورزی و دامداری برخوردار است.
استقرار ایستگاه انار ساوه، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی محلات، ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین، وجود شعبه ششم تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، وجود ایستگاه تحقیقات ماهیان زینتی و مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی نیز از ظرفیت های علمی و تحقیقاتی استان مرکزی است.

لینک کوتاه خبر: https://goo.gl/8TyYGg