شناسایی ژن طول عمر گیاهان توسط دانشمندان
شناسایی ژن طول عمر گیاهان توسط دانشمندان
یافته این دانشمندان حاکی از آن است که این ژن تعیین می‌کند که بعد از فرایند گل‌دهی گیاه به رشد رویشی خود ادامه دهد یا نه.

بنابر کشف انجام شده توسط دانشمندان دانشگاه لیدن هلند، ژن موسوم به AHL15 مسئول تنظیم طول عمر در گیاهان یکساله است.

به گزارش خبر گیاه‌پزشکی ایران، یافته این دانشمندان حاکی از آن است که این ژن تعیین می‌کند که بعد از فرایند گل‌دهی گیاه به رشد رویشی خود ادامه دهد یا نه.

در گیاهان دائمی یا چند ساله معمولا گیاه بعد از گل دهی به رشد رویشی خود ادامه می دهد اما در گیاهان یکساله اینگونه نیست و بعد از تولید گل و بذر توسط گیاه رشد رویشی آن متوقف می شود.

این دانشمندان در تحقیق خود از گیاه آرابیدوپسیس (Arabidopsis thaliana) استفاده کردند که گیاه گلده سریع الرشد و یکساله و مورد استفاده در مطالعات ژنتیکی است و موفق به شناسایی ژن AHL15 در این گیاه شدند.

آنها با افزایش بیان این ژن متوجه شدند که طول دوره رویشی این گیاه همانند گیاهان چندساله افزایش یافت و گیاه چندین بار وارد فاز تولید گل شد. در عوض وقتی ژن را غیرفعال کردند طول عمر گیاه کاهش یافت.

پروفسور آفرینگا انجام دهنده تحقیق در این باره گفت: این کشف از جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد تاریخ زندگی و طول عمر گیاهان حائز  اهمیت است و می تواند به سوالات ما درباره اینکه در روند تکامل چرا برخی گیاهان یکساله و گیاهان دیگر چند ساله شده اند پاسخ دهد.

وی ادامه داد: بسیاری از محصولات مهم غذایی همچون گندم و برنج یکساله هستند و اگر این امکان را پیدا کنند که به رشد رویشی خود ادامه دهند، چندبار در سال می توان نسبت به برداشت محصول آنها اقدام کرد و میزان تولید این محصولات افزایش خواهد یافت. 

وی افزود: کشاورزان هم نیاز به انجام مجدد عملیات شخم و خاک ورزی نخواهند داشت چرا که گیاه چند بار گل می دهد  و در نتیجه بیوم خاک دست نخورده باقی مانده و این خود به تولید پایدار محصولات کشاورزی می انجامد.