سرپرست مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان سمنان از ثبت اختراع ریزکپسول سازی حشره کش های بیولوژیک ویروسی برای اولین بار در کشور توسط کارشناسان این مرکز خبر داد.
به گزارش گیاهپزشکی ایران (ippn.ir)، احمد دزیانیان گفت: اختراع ریزکپسول سازی حشره کش بیولوژیک در مرکز مالکیت معنوی اداره ثبت اختراعات کشور به شماره ۲۰۶.۸۷ به نام اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (شاهرود) به ثبت رسید.
محدودیت ها و روش تهیه حشره کش بیولوژیک ویروسی
سرپرست مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان سمنان درباره این طرح گفت: ویروس ها از جمله عوامل میکروبی موثر در کنترل آفات گیاهی هستند. از جمله محدودیتهای حشره کش های ویروسی کاهش زمان ماندگاری در طبیعت، سرعت مرگ میزبان و مشکل در تولید انبوه است که موجب عدم استفاده وسیع از حشره کش های ویروسی شده است.
دزیانی افزود: با استفاده از روش های مختلف فرمولاسیون از جمله ریزکپسول سازی و افزودن مواد محافظ اشعه ماوراء بنفش و افزاینده سرعت مرگ و میر میزبان، موجب افزایش فعالیت باقیمانده، میزان تاثیر، کارایی، همچنین انبارداری مناسب و طولانی مدت حشره کش های ویروسی می شود.
وی ادامه داد: در این اختراع پس از تکثیر ویروس بر روی میزبان طبیعی (In vivo) یا لارو حشره در فرآیندی آزمایشگاهی، ویروس از بدن لاروها خاص سازی شده و سپس با افزودن مواد همراه (نشاسته خوراکی تغییر شکل یافته) و مواد محافظ نور ماوراء بنفش در فرایند کپسوله نمودن پارتیکل ویروس میکرو انکپسولیت یا ریز کپسول سازی شده و در قالب فرمولاسیون پودری تولید گردید.
مزایای اختراع / طرحی که نمونه خارجی ندارد
سرپرست مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان سمنان درباره مهمترین فواید و تاثیرات سودمند این فرمولاسیون نیز گفت: امکان نگهداری مناسب و طولانی در انبار، افزایش مقاوت ویروس در مقابل نور ماوراء بنفش و محیط طبیعی افزایش کارایی بیولوژیکی ویروس با تلفیق مواد تحریک کننده تغذیه لارو در کپسول، حل شدن یکنواخت در آب و سهولت استفاده در مزرعه، امکان ساخت و تولید داخلی آن، امکان صادر کردن محصول به خارج کشور از عمده مزایای این اختراع است.
دزیانی بیان داشت: این طرح در دو سال و با هزینه ای بالغ بر ۱۰ میلیون تومان انجام شده است و همچنین باید گفت این کار برای اولین بار در کشور انجام شده و فرمولاسیون طراحی شده مشابه خارجی ندارد.