سازمان خواروبار جهانی ملل متحد با اعلام ۸ کاربرد تکنولوژی هستهای در بخش کشاورزی تاکید میکند تامین امنیت غذایی جهان در ۴۰ سال آینده تنها با تحقیقات امکانپذیر است و فنآوری هستهای تحقیقات را تسهیل و زمان آن را کوتاهتر می کند.
به نقل از سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد (فائو)، تکنولوژی هستهای در کشاورزی با استفاد از ایزوتوپها و پرتوافشانی میتواند با انواع بیماریها، آفات مقابله کرده باعث افزایش تولید محصولات، محافظت از منابع آب و خاک، افزایش تولید محصولات دامی و افزایش ضریب امنیت غذایی در کشورها شود.
سازمان خواروبار جهانی ملل متحد تاکید میکند که بیش از ۵۰ سال است استفاده از تکنولوژی هستهای را در کشاورزی دنیا ترویج میکند و آژانس بینالمللی انرژی هستهای هم در این زمینه همکاری میکند و تحولات شگرفی در کشاورزی دنیا به واسطه این علم ایجاد شده است.
فائو در گزارش خود به ۷ تحول بزرگی که تکنولوژی هستهای در کشاورزی دنیا ایجاد کرده است اشاره میکند.
افزایش سلامت و تولید حیوانات
استفاده از تکنولوژی هستهای توسعه زیادی در تولیدات و سلامت دام در دنیا که بخش زیادی از تامین امنیت غذایی به آنها متکی است ایجاد کرده است. این تکنولوژی علاوه بر افزایش تولید محصولات به سلامت آنها نیز کمک بسیاری کرده است.
به عنوان مثال در کشور کامرون این علم توانسته تولید، اصلاح و تلقیح مصنوعی و کنترل بیماری دام را در این کشور تا حدود زیادی بهبود بخشد.
با استفاده از تلاقی دو رقم محلی در این کشور توسط اصلاحگران و محققان، تولید شیر دامها بیش از سه برابر شد و میزان تولید آنها از ۵۰۰ به ۱۵۰۰ لیتر رسید که باعث افزایش درآمد ۱۱۰ میلیون دلاری یک مزرعه پرورش دام در طی یکسال شد.
همچنین اصلاح نژاد این حیوان باعث شد که بیماری بروسلوز که یک بیماری مسری در دام است به شدت کاهش یابد این بیماری قابل انتقال از حیوان به انسان است و طی سالها افراد زیادی را که شیر غیرپاستوریزه میخورند درگیر میکند و هزینههای زیادی برای فرد مبتلا دارد.
اصلاح تعادل آب و خاک با استفاده از تکنولوژی هستهای
امروز این تکنولوژی در بسیاری از کشورها برای سلامت آب و خاک که منبع اصلی تولید و ضامن امنیت غذایی هستند استفاده میشود، اهمیت این مسئله به ویژه در زمانی که جمعیت جهان روزبهروز افزایش یافته و نیاز غذایی بیشتر میشود نمود بیشتری دارد.
در کشور کنیا استفاده از تکنولوژی هستهای باعث شد که کشاورزان این منطقه در مقیاسهای کوچک بتوانند مزارع سبزی و صیفی خود را آبیاری کرده و محصول خود را دو برابر کنند درعینحال مصرف آب آنها هم ۵۵ درصد کاهش یافت.
به عنوان مثال در منطقه ای به نام بنین، با استفاده از تکنولوژی هستهای میزان تولید ذرت ۵۰ درصد افزایش و استفاده از کود شیمیایی تا ۷۰ درصد کاهش یافت و همین مسئله باعث تثبیت ازت بیشتر در خاک شد که با عث افزایش تولید سایر محصولات کشاورزی نیز میشود.
کنترل آفات و بیماریها
کشورها دهههاست که از روش عقیم کردن حشرات و آفات نر با استفاده از تکنولوژی هستهای برای مقابله با بیماری و آفات در مزارع استفاده میکنند.
با عقیم کردن حشرات امکان تولیدومثل آنها فراهم نمیشود و جمعیت آنها روزبهروز کمتر میشود در حقیقت این یک نوع کنترل طبیعی هم است که در آن از هیچگونه مواد شیمایی استفاده نمیشود.
دولت گواتمالا، مکزیک و آمریکا از این روش دههها است برای جلوگیری از آفت مگس مدیترانهای استفاده میکنند. هر هفته صدها میلیون از این حشرات را برای حفظ ارزش میوه به باغات مرکبات میفرستند و این آفت دیگر نمیتواند زاد و ولد کند و خودبهخود از بین میرود.
سلامت غذایی
برای تجارت محصولات غذایی نیاز به استانداردهایی است که برخی موارد هزینههای بسیار بالایی دارد شاید ۱۵ میلیارد دلار برای صنعت غذایی تطبیق این استانداردها هزینه داشته باشد.
استفاده از تکنولوژی هستهای این امکان را افزایش داده و هزینه را بسیار پایینتر میآورد. مثلا در کشور پاکستان ۵۰ شرکت با استفاده از تکنولوژی هستهای امکان ردیابی باقیمانده دارویی و سموم را در محصولات کشاورزی دارند که هم سلامت امنیت غذایی را برای داخل افزایش میدهد و هم مطابقت با استانداردها را در زمان صادرات بالا میبرد که در نهایت هزینهها به شدت افت پیدا میکند.
افزایش مسئولیتپذیری دولتها و نهادهای بینالمللی در قبال مردم
تکنولوژی هستهای دولتها و نهادهای بینالمللی را نسبت به مردم مسوولیتپذیرتر میکند. مثلا در سال ۲۰۱۱ در ژاپن سازمان خواروبار جهانی ملل متحد و آژانس بینالمللی انرژی با استفاده از فنآوری هستهای توانستند مواد غذایی آلوده ناشی از نشتی مواد هستهای را شناسایی و معرفی کنند.
افزایش سازگاری با تغییرات آب و هوایی
استفاده از تکنولوژی هستهای امکان اصلاح ارقام و نژادهای زراعی و دامی که سازگاری زیادی با تغییرات آب و هوایی را دارند فراهم میکند. نمونه آن در بورکینافاسو است که دامهایی را اصلاح کردهاند که با شرایط جدید بیشتر سازگار است. در سالهای اخیر تغییرات آب و هوایی مشکلات زیادی را برای تولیدات کشاورزی و کلا شرایط زندگی ایجاد کرده است. کارشناسان میگویند برای تولیدات بهتر در آینده باید از نژادها و گونههایی استفاده کرد که بتواند در شرایط جدید تولید خوبی داشته باشد و مقاوم به تنشهای محیطی باشد.
جلوگیری از گرسنگی و قحطی با افزایش عملکرد
استفاده از تکنولوزی هستهای باعث اصلاح یک سری ارقام زراعی میشود که زودرس هستند. بنابراین از منابع آب و خاک کمتری استفاده کرده و به کشاورز این امکان را میدهد که کشت دیگری هم انجام دهد.
فائو گزارش میدهد که به لطف اصلاح رقم برنج زودرس در بنگلادش میزان تولید این کشور در سال ۲۰۰۴ از ۲۶.۸ میلیون تن به ۳۳.۸ میلیون تن در سال ۲۰۱۳ رسید.
کاهش مصرف آب
با استفاده از فنآوری هستهای در بخش کشاورزی میتوان مسیر آب را در زمین و گیاه ردیابی کرد. بنابراین با این روش میتوان از پرت و هدررفت آب در مزرعه جلوگیری کرد و راندومان مصرف آب را بسیار افزایش داد. میتوان بررسی کرد که مناسبترین زمان مصرف آب گیاه چه زمانی است و همه اینها کمک میکند که از آب مصرف بهینه شود و با حداقل آب کشاورزی محصول بیشتری برداشت کرد.
با توجه به رشد روزافزون جمعیت استفاده از تکنولوژی هستهای برای تامین غذای جمعیت آینده جهان بسیار ضروری است.
طبق گزارش فائو در ۴۰ سال آینده تنها علم و تحقیقات می تواند امنیت غذایی را برای جمعیتی که به ۹ میلیارد نفر میرسد تامین کند.