دانشمندان در مرکز جان اینز بریتانیا گوجهفرنگی تغییریافته ژنتیکی (تراریخته) تولید کردهاند که غنی از داروی بیماری پارکینسون یعنی ماده L-DOPA است.
به گزارش خبر گیاهپزشکی ایران، داروی L-DOPA برای درمان بیماری پارکینسون ازطریق جبران کمبود دوپامین در بیماران مبتلا بکار میرود. این ماده از اسید آمینه تیروزین که در بسیاری از غذاها یافت میشود ساخته میشود.
این دارو معمولا به روش شیمیایی تولید میشود که معمولا دارای عوارض جانبی زیادی برای بیماران است.
با اینکه این ماده در منابع طبیعی نیز وجود دارد، تعداد کمی از گیاهان حاوی مقادی بالایی از آن هستند و مصرف این گیاهان هم عوارض جانبی خود را به دنبال دارد. برای مثال دانههای باقلا مخملی حاوی ۱۰ درصد L-DOPA هستند ولی این دانهها حاوی تریپتامین هم هستند که موجب توهم میگردد.
این تیم تحقیقاتی ژن تولید ماده L-DOPA را از چغندر به میوه گوجهفرنگی انتقال دادهاند. آنها در واقع ژن مسئول تولید تیروزیناز را که آنزیم تبدیلکننده تیروزین به L-DOPA است وارد گوجهفرنگی کردهاند. با این روش سطح بالایی از ماده در میوه گوجهفرنگی در مقایسه با دیگر بخشهای گیاه تولید شده است. در گوجهفرنگی تراریخته L-DOPA به میزان ۱۵۰ میلی گرم در کیلوگرم تولید میشود.
استفاده از گوجهفرنگیهای حاوی L-DOPA برای بیمارانی که با عوارض جانبی شدید مصرف داروی شیمیایی مواجه میشوند جایگزین بسیار مناسبی به شمار میآید. این روش همچنین منبع ارزان و مقرونبهصرفه این دارو بهویژه در کشورهای درحالتوسعه است که با محدودیت در تامین دارو مواجه هستند.
اما هدف این دانشمندان ایجاد خط تولیدی برای استخراج L-DOPA از گوجهفرنگیهای تغییریافته ژنتیکی و تولید داروی پارکینسون از این منبع طبیعی است.
خانم پروفسور کیتی مارتین سرپرست محققین می گوید: میتوان این گوجهفرنگیهای تراریخته را در گلخانه با شرایط کاملا کنترلشده و پوشاندهشده با توریهای ریز کشت کرد تا از انتشار گردههای آنها توسط حشرات جلوگیری شود. با این روش تولید در حجم بالا با هزینه پایین امکانپذیر میشود و صنایع محلی با تکنولوژی نه چندان بالا میتوانند نسبت به استخراج و تولید داروی خالصشده L-DOPA اقدام کنند.