پنجشنبه, ۰۹ فروردین ۱۴۰۳
»   گزارش  »   مزیت های داربستی کردن باغات انگور
10 خرداد 1395 , ساعت 17:16

از سه برابر شدن محصول تا کنترل آفات و بیماریها

مزیت های داربستی کردن باغات انگور

سیستم تربیت انگور در کشورهای عمده تولید کننده انگور از جمله ایتالیا، اسپانیا، فرانسه، آمریکا و ترکیه عمدتاً به صورت داربستی بوده در حالی که در بسیار از مناطق کشور ما باغداران همچنان از سیستم های سنتی استفاده می کنند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از بسیج سازندگی، استفاده از سیستمهای تربیت مو و داربستی کردن باغات انگور در نقاط گوناگون جهان رایج بوده و مرتباً در حال کامل شدن است. سیستم تربیت انگور در کشورهای عمده تولید کننده انگور از جمله ایتالیا، اسپانیا، فرانسه، آمریکا و ترکیه عمدتاً به صورت داربستی بوده در حالی که در بسیار از مناطق کشور ما باغداران همچنان از سیستم های سنتی استفاده می کنند.
کشت و پرورش انگور در ایران از سابقه دیرینه ای برخوردار است. با توجه به شرایط اقلیمی مناسب، ایران از گذشته های دور یکی از مهمترین مناطق تولید انگور برای مصارف تازه خوری و تولید کشمش بوده است. امروز نیز انگور یکی از مهمترین محصولات باغی در ایران به شمار می رود. انگور علاوه بر امکان اشتغال زایی یکی از محصولات ارزآور در کشور بوده و می تواند در توسعه صادرات غیرنفتی در بخش کشاورزی سهم بسزایی داشته باشد.

از نظر سطح زیر کشت، تولید انگور و کشمش در ایران از جایگاه بسیار خوبی در جهان برخوردار است، اما از نظر میزان عملکرد در واحد سطح و کیفیت، محصولات تولید شده در پاره ای از مناطق از حد مطلوب و ایده آل فاصله داشته و در نتیجه هزینه تمام شده برای تولید هر کیلوگرم محصول نیز بالاتر از میانگین معقول بازار است که موجب کاهش صرفه اقتصادی و توان رقابت با سایر کشورها می شود.

پایین بودن کیفیت و بالا بودن ضایعات و هزینه تمام شده متاثر از عوامل متعددی است که مهمترین عامل آن نوع سیستم تربیت بوته انگور است. طبیعت بوته مو بالا رونده است و در مناطق اصلی رویش، این گیاه در جنگل از سایر درختان به عنوان قیم استفاده کرده و در بالای تاج، مستقر میشود. بوته های مو در هنگام جوانی قادر به حفظ خود نیستند و اگر به داربست بسته نشوند، تولید آنها برای چندین سال بسیار محدود خواهد شد. این روال ادامه خواهد داشت تا زمانی که تنه قوی شده و بتواند شاخه ها و میوه ها را حفظ کند.

استفاده از سیستمهای تربیت مو و داربستی کردن باغات انگور در نقاط گوناگون جهان رایج بوده و مرتباً در حال کامل شدن است. سیستم تربیت انگور در کشورهای عمده تولید کننده انگور از جمله ایتالیا، اسپانیا، فرانسه، آمریکا و ترکیه عمدتاً به صورت داربستی بوده در حالی که در بسیاری از مناطق کشور ما باغداران همچنان از سیستم های سنتی استفاده می کنند.

vineyard

علی ابراهیم زاده از شهرستان ارومیه یکی از باغدارانی است که وارد عرصه داربستی کردن بوته های انگور شده است. او دارای مدرک کارشناسی صنایع غذایی است و به همراه پدر و سه برادرش به کار باغداری اشتغال دارد.

آقای ابراهیم زاده درباره علت روی آوردن به تولید انگور و کاشت بوته مو، می گوید: «تاکستان سرسبز امروز ما در حقیقت قبرستان قبلی درختان زردآلو بوده است. چند سال قبل باغمان به دلیل فرسایش خاک و پیر شدن درختان زردآلو کاملا غیر اقتصادی شد. هزینه بالای نگهداری درختان زردآلو، هزینه بالای کارگری و مصدومیت کارگران هنگام چیدن میوه و تبعات آن باعث شد به کشت محصول دیگری روی بیاوریم که همان انگور بود. در نهایت درختان زردآلو را از ریشه کندیم و بوته های انگور را کاشتیم.»

او می افزاید: «برای شروع کار داربستی کردن باغ انگور و راه اندازی سیستم آبیاری قطره ای نیازمند نقدینگی بودیم. از طریق برادر همسرم متوجه شدم که بسیج سازندگی نهاد حامی داربستی کردن باغات انگور است و علاوه بر پرداخت وام اقتصاد مقاومتی، مشاوره کارشناسی رایگان هم ارائه می دهد. با دریافت ۳۰ میلیون تومان وام باغ انگورمان را داربستی و سیستم آبیاری قطره ای را راه اندازی کردیم.»

علی ابراهیم زاده درباره مزیت های داربستی کردن انگور، خاطرنشان می کند: «در باغ های ایستاده نسبت به باغ های سنتی و خوابیده تراکم آفت خیلی کمتر است و در شرایط فعلی داربستی کردن این باغ ها یک ضرورت است. تحقق این امر علاوه برکاهش هزینه های کارگری و کاهش آفات و بیماری ها موجب افزایش عملکرد و کیفیت محصول می شود. همچنین کنترل علف های هرز نیز تلفات آفات و حشرات باغ ها را افزایش داده و در نهایت تراکم و خسارت آفت به مرور کاهش می یابد.»

او اضافه می کند: «داربستی کردن باغ انگور حسن های فراوانی برای ما به همراه داشته است. قبل از این و در مرحله استفاده سنتی از زمین ها کیفیت انگورهای تولیدی ما بسیا پایین بود و مشتریهای خوبی نمی توانستیم جذب کنیم. سفیدک انگور و ترک خوردن محصول حین بارندگی باعث می شد محصولات ما حتی برای خشک کردن هم کیفیت لازم را نداشت. امروز اما در سراسر بازار ارومیه، خوی و سلماس انگور باغ ما را می شناسند و همیشه با تقاضای انباشته مواجهیم. علت آن هم کیفیت بالای محصول به دلیل تولید داربستی آن است.»

این کشاورز موفق، تصریح می کند: «میزان برداشت و در نتیجه سود حاصل از فروش محصول در کشت داربستی، ۲.۵ تا ۳ برابر کشت سنتی است و این درحالی است که با آبیاری قطره ای در مصرف آب تا ۹۰ درصد صرفه جویی می شود. مزیت های کشت داربستی خیلی زیاد است؛ تسهیل در عملیات داشت و برداشت، نفوذ نور بیشتر به داخل تاج بوته ها و تهویه بهتر و در نتیجه شیوع کمتر و کنترل بهتر آفات و بیماریها، کاهش ضایعات ناشی از بارندگی در زمان برداشت، کاهش هزینه های مربوط به مدیریت تاکستانها، فراهم آوردن امکان اجرای عملیات باغداری به صورت مکانیزه که منجر به کاهش چشمگیر هزینه های داشت از جمله شخم سالیانه، آبیاری، سمپاشی، کوددهی و حتی عملیات هرس منجر می شود و … از جمله مزایای داربستی کردن باغات انگور است.»

علی ابراهیم زاده این باغ انگور را به همراه اعضای خانواده اش اداره می کند. او درباره تجربه اداره خانوادگی تاکستان انگور، خاطرنشان می کند: «پدرم ستون خانواده و نیز ستون کار کشاورزی ماست، او یک کشاورز قدیمی است که از تجربه بالایی برخوردار است. کار کردن با اعضای خانواده (پدر و سه برادرم) بسیار لذت بخش و نشاط آفرین است. این تاکستان یک جورهایی پارک خانوادگی ماست، همینجا استخر، زمین بازی و آلاچیق برای بچه ها و خانواده هایمان درست کرده ایم.»

منبع: خبرگزاری تسنیم

مطالب مرتبط

استراتژی مدیریت آفات IPM، بر جلوگیری یا مهار درازمدت آفات با حداقل اثرات برسلامتی انسان، محیط زیست و موجودات غیرهدف تکیه می کند. در این روش استفاده از سموم مجاز و توصیه شده ...
مسئولیت اصلی سازمان حفظ نباتات سیاست­گذاری، برنامه ­ریزی، هدایت و نظارت بر اجرای برنامه ­های حفظ گیاهان و محصولات کشاورزی در مقابل عوامل خسارت زای گیاهی می ­باشد. این سازمان ...
نام نشریه: فهرست آفات، بيماريها و علفهای هرز مهم محصولات عمده كشاورزی، آفت كش ها و روشهاي توصيه شده جهت كنترل آنها منتشر کننده: معاونت کنترل ...
به گزارش گیاهپزشکی ایران (ippn.ir) از پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی، مدیر کل دفتر قرنطینه گیاهی سازمان حفظ نباتات کشور با بیان این مطلب که 3.5 میلیون تن محصول کشاورزی در سال 94 با اعمال ...
No Thoughts on مزیت های داربستی کردن باغات انگور

Leave A Comment

  • آخرین مطالب

  • برچسب ها

  • <div id="div_eRasanehTrustseal_82516"></div>
    <script src="https://trustseal.e-rasaneh.ir/trustseal.js"></script>
    <script>eRasaneh_Trustseal(82516, true);</script>