محقق بخش تحقیقات نماتدشناسی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور از ارایه روش کنترل بیولوژیک (مهار زیستی) با استفاده از نماتد بیمارگر برای کنترل آفت بید گوجهفرنگی (توتا) خبر داد.
به گزارش خبر گیاهپزشکی ایران از موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، بید گوجهفرنگی یا توتا (Tuta absoluta)، یکی از آفتهای مهم و خسارتزای گوجهفرنگی است و در حال حاضر روش اصلی کنترل این آفت استفاده از سموم شیمیایی است.
معمولا از حشرهکش های فسفره و پایریتروئیدی برای کنترل این آفت استفاده می شود. با این وجود، افزایش کاربرد روش مبارزه شیمیایی باعث مقاومت آفت به حشرهکش ها شده است.
یکی از روش های موثر و جایگزین مصرف سموم شیمیایی در کنترل این آفت، بهره گیری از روش کنترل بیولوژیک است که تا کنون در بسیاری از کشورها انجام شده و یا در حال انجام است.
نماتدهای بیمارگر حشرات به دلیل توانایی ایجاد مرگ سریع میزبان و تاثیر مثبت بر سایر عوامل کنترل بیولوژیک، به عنوان یکی از عوامل کنترل بیولوژیک کارآمد در کنترل آفات مختلف محسوب می شوند.
با توجه به اهمیت آفت بید گوجه فرنگی، المیرا ابوترابی محقق بخش تحقیقات نماتدشناسی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور اقدام به استفاده از روش کنترل بیولوژیک با استفاده از نماتد بیمارگر برای کنترل این آفت نمود.
بر اساس نتایج تحقیق انجام شده توسط این محقق نماتدشناس، استفاده از نماتد بیمارگر حشرات گونه Steinernema feltiae به میزان ۱۰۵×۶ لارو نماتد در ۲ لیتر آب (تعداد ۳۰۰ لارو نماتد در هر سی سی) در هر متر مربع از ردیف کاشت گوجه فرنگی گلخانه ای به طوری که سوسپانسیون حاوی نماتد بتواند سطح پشتی و شکمی برگهای آفت زده را پوشش دهد، می تواند با کارایی ۹۰-۸۰ درصد، در کنترل این آفت موثر باشد.
