سرپرست مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران توصیه های فنی برای پیشگیری و کاهش خسارت آفات و بیماری ها در باغات سیاه ریشه را اعلام کرد.
به نقل از پایگاه اطلاع رسانی جهاد کشاورزی مازندران، فرید بیگی با اشاره به اهمیت پیشگیری و کاهش خسارت آفات و بیماری ها در باغات سیاه ریشه، توصیه های فنی برای مدیریت آفات و بیماری های درختان میوه هسته دار و دانه دار باغات سیاه ریشه را ارائه کرد.
وی با اشاره به اینکه زنبور گوجه و آلو از آفات مهم درختان گوجه سبز (آلوچه) در اوایل فصل رشد (بهار) در مازندران است که لارو آن با تغذیه از گوشت میوه های تازه تشکیل شده سبب زرد شدن، ریزش میوه و کاهش محصول می شود، افزود: مبارزه شیمیایی در مناطقی که سابقه آلودگی دارد پس از تشکیل میوه و مشاهده اولین علایم خسارت آفت، ضمن ارائه نمونه و هماهنگی با کارشناسان حفظ نباتات و کلینیک های گیاهپزشکی با اخذ نسخه گیاهپزشکی با سموم توصیه شده، ضروری است.
مدیریت آفت شته
سرپرست مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران درباره آفت شته، اظهار کرد: این آفت، حشرات مکنده کوچکی به رنگ های سبز، سیاه و قهوه ای هستند که از اواسط فروردین به بعد پشت برگ ها و روی شاخه های جوان و نورسته با تراکم بالا ظاهر شده و با تغذیه از شیره گیاهی موجب پیچیدگی برگ ها، سرشاخه ها، ترشح عسلک و دوده ای شدن برگ و میوه و همچنین ریزش شکوفه ها و میوه های تازه تشکیل شده و انتقال بیماری های ویروسی می شود.
وی تصریح کرد: تراکم پائین این آفت توسط حشرات مفید مانند کفشدوزک ها، زنبورها و مگس های پارازیت و بالتوری های شکارگر بصورت طبیعی کنترل شده و نیاز به مبارزه شیمیایی نیست، در صورت مشاهده تراکم بالای شته ها با هماهنگی و مشاوره کارشناسان حفظ نباتات و کلینیک های گیاهپزشکی با سموم اختصاصی توصیه شده مانند پریمور و کونفیدور با دوز توصیه شده در نسخه گیاهپزشکی بصورت مه پاشی با فشار کم انجام تا موجب ریزش شکوفه ها و میوه های تازه تشکیل شده، نشود.
مدیریت شپشک سفید توت
بیگی با اشاره به اینکه شپشک سفید توت یکی از آفات مهم درختان هلو، شلیل، کیوی، گردو، توت و بید است، افزود: تراکم بالای پوره های این آفت با تغذیه از شیره گیاهی، سبب ضعف عمومی درخت، زرد شدن و ریزش برگ و خشکیدگی سرشاخه های آلوده می شود، این آفت ابتدا روی تنه درخت نزدیک سطح خاک مستقر شده که در صورت عدم مبارزه به دلیل چند نسله بودن آفت، پوره های نسل دوم یا نسل سوم روی شاخه های اصلی و سرشاخه ها مستقر می شود که در صورت عدم کنترل بموقع موجب خشکیدگی درخت و علاوه بر خسارت های یاد شده صادرات میوه به ویژه کیوی را بشدت تحت تاثیر قرار می دهد.
سرپرست مدیریت حفظ نباتات سارمان جهاد کشاورزی مازندران بیان کرد: در حال حاضر مدیریت آفت در قالب مبارزه تلفیقی شامل مبارزه مکانیکی (پاک کردن تنه و شاخه های اصلی درخت با اسکاچ نرم و حذف سرشاخه های شدیدا” آلوده) و در صورت مشاهده ظهور پوره های آفت از هفته دوم اردیبهشت به بعد ضمن ارائه نمونه و هماهنگی با کارشناسان حفظ نباتات و کلینیک های گیاهپزشکی می توان با حشره کش های توصیه شده نظیر دورسبان یا دیازینون ۶۰ درصد روی تنه و شاخه های اصلی درخت سمپاشی کرد.
مدیریت بیماری های درختان
وی درخصوص بیماری های میوه هسته دار و دانه دار، گفت: مهمترین بیماری های قارچی، بیماری لب شتری هلو و شلیل، بیماری غربالی، مونیلیا، لکه سیاه سیب و گلابی و سفیدک هاست که با ایجاد علائم مربوط به خود روی برگ ها منجر به کاهش سطح فتوسنتز و خسارت کمی و کیفی روی محصول می شود.
این مسوول در مورد بیماری شانکر باکتریایی درختان هسته دار، اظهار کرد: علائم بیماری بصورت لکه های آب سوخته قهوه ای رنگ همراه با ترشح صمغ و خشکیدگی از محل ایجاد لکه به سمت نوک شاخه ها مشاهده می شود.
وی اظهار کرد: مشاوره و هماهنگی با کارشناسان حفظ نباتات و کلینیک های گیاهپزشکی برای استفاده یکی از قارچکش های اختصاصی و مناسب نظیر کاپتان، کولیس، لونا، پاچو تی اف برای بیماری های قارچی و ترکیبات مسی برای بیماری های باکتریایی با دوز توصیه شده پس از ریزش گل ها و ظهور میوه ضروری است.
بیگی با بیان اینکه به دلیل حساسیت شدید درختان سیاه ریشه در فصل رشد به روغن امولسیون شونده، استفاده از ترکیب یاد شده در مبارزه بهاره اکیدا ممنوع است، افزود: برای پیشگیری از هرگونه تاثیر سوء احتمالی سمپاشی ها روی حشرات گرده افشان به ویژه زنبور عسل، هماهنگی با زنبورداران منطقه برای جابجایی کندوها و رعایت نکات ایمنی ضروری است.
وی به باغداران توصیه کرد از اختلاط سموم مورد مصرف با کودهای شیمیایی در سمپاشی ها خودداری و برای کسب اطلاعات و راهنمایی های بیشتر به کارشناسان حفظ نباتات مستقر در مراکز، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ها و کلینیک های گیاهپزشکی مراجعه و به اطلاعات هواشناسی برای اطمینان از عدم بارندگی بمدت حداقل ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از سمپاشی توجه کنند.