به گزارش ایرنا، طبق اعلام رسمی سازمان جهاد کشاورزی مازندران امسال ۲۱۵ هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان زیر کشت برنج رفت که ۶۰ درصد آن ارقام محلی به ویژه طارم هاشمی است.
بیماری بلاست برنج سبب کاهش میزان محصول و افزایش درصد شکستگی دانهها هنگام تبدیل می شود، کارشناسان حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران بر لزوم مبارزه تلفیقی برای پیشگیری و کاهش خسارت این بیماری قارچی تاکید دارند.
علایم و خسارت بلاست برنج
علایم بیماری بلاست برنج در بیشتر قسمتهای هوایی از جمله برگ، بندهای ساقه، یقه برگ پرچم و خوشه مشاهده می شود این علائم بر روی برگ شامل لکههای دوکی شکل با مرکز خاکستری مایل به سفید (کاهی رنگ) و حاشیه قهوهای تا قهوهای مایل به قرمز است.
بیماری بلاست در مرحله رویشی در آلودگیهای شدید علاوه بر کاهش کمی محصول، سبب دیررسی میشود و در مرحله زایشی علاوه بر خسارت کمی و کیفی مانند کوچک شدن دانه، گچی شدن و افزایش درصد خرد سبب کاهش قیمت محصول در بازار میشود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان محمودآباد با بیان اینکه بیماری بلاست برنج یکی از بیماریهای مهم قارچی در مناطق برنجخیز روی ارقام محلی حساس (طارم) است که علایم آن روی برگ بهصورت لکههای بیضی یا دوکی شکل مشاهده میشود، گفت: مرکز لکهها معمولاً به رنگ خاکستری بوده و حاشیه لکهها قهوهای یا قهوهای متمایل به صورتی است.
محمد هادیزاده با اظهار اینکه در ارقام حساس در شرایط مرطوب چند لکه بهم متصل شده و سبب سوختگی و پژمردگی برگها میشود، ادامه داد: لکههای ایجادشده روی ساقه، گره و یا دم خوشه سبب پوسیدگی در محل لکه شده و در صورت پیشرفت بیماری، دانهها پوک و سنبلهها بهرنگ سفید مایل به خاکستری میشود.
روش های مدیریت بلاست برنج
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان محمودآباد با اشاره به اینکه بیماری بلاست، سبب کاهش میزان محصول میشود و درصد شکستگی دانهها هنگام تبدیل، افزایش مییابد، گفت: مبارزه تلفیقی برای پیشگیری و کاهش خسارت بیماری و افزایش کمی و کیفی محصول ضرورت دارد.
هادیزاده بیان کرد: در مدیریت مبارزه زراعی با بیماری بلاست برنج، کشت ارقام متحمل و مقاوم، اجتناب از مصرف بیش از حد کودهای ازته، کاشت زود هنگام، از بین بردن علفهای هرز داخل و حاشیه مزارع و مصرف کودهای پتاسه و سیلیکاته در کاهش میزان آلودگی و خسارت این بیماری بسیار موثر است.
وی بر لزوم مصرف کودهای پتاسه و سیلیکاته برای پیشگیری و کاهش خسارت بیماری و افزایش کمی و کیفی برنج تاکید کرد.
مبارزه شیمیایی با بلاست برنج
این مسوول کشاورزی در مازندران تصریح کرد: برای ارقام حساس و محلی در صورت لزوم، طی دو مرحله مبارزه شیمیایی انجام شود.
وی با بیان اینکه در مرحله رویشی اواسط پنجهزنی تا حداکثر پنجه زنی و مشاهده علائم بیماری روی برگها و در مرحله زایشی با ظهور ۱۰ درصد خوشهها تا قبل از سفت شدن دانهها مبارزه انجام شود، گفت: برای نتیجهدهی بهتر مبارزه با بیماری بلاست برنج، بهتر است که عملیات سمپاشی پس از برطرف شدن شبنم صبحگاهی و قبل از شبنم عصر انجام گیرد.
مدیر جهاد کشاورزی محمود آباد به کشاورزان توصیه کرد با یکی از سموم توصیه شده مانند تری سیکلازول به میزان نیم کیلوگرم، وین به میزان ۴۰۰ سی سی، ناتیوو به میزان ۱۶۰ گرم، ویستا به میزان نیم کیلوگرم و فوجی وان به میزان ۱.۲۵ لیتر در هکتار علیه بیماری بلاست برنج استفاده شود.
وی در پایان با بیان اینکه برای تاثیر بیشتر باید مبارزه شیمیایی پس از برطرف شدن شبنم انجام شود، گفت: توجه به اطلاعیههای هواشناسی برای اطمینان از عدم بارندگی حداقل به مدت ۲۴ ساعت پس از سمپاشی، خودداری از مصرف سموم تاریخ گذشته، رسوب کرده، دارای نشتی، برچسب مخدوش شده و پلمپ نشده و تهیه سموم از فروشندگیهای مجاز و معتبر در قبال اخذ فاکتور بوده و استفاده از سمپاش مناسب (سمپاش ۱۰۰ لیتری موتوری و یا سمپاش پشت تراکتوری و یا پهباد) انجام گیرد. و رعایت میزان محلول پاشی بسته به نوع سمپاش ونوع و مقدار سموم مصرفی، ضروری است.