پژوهشگر مروج ارشد کارگروه باغبانی مرکز تحقیقات کشاورزی صفیآباد دلایل ریزش میوه درخت انجیر را انتخاب رقم نامناسب، ریزش طبیعی یا خودتنکی درخت، عدم انجام عمل تلقیح، گرمای بیش از حد، کمبود مواد غذایی حاوی عناصر ازت و فسفر و پتاس و نامنظمبودن آبیاری عنوان کرد.
به نقل از روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد دزفول، علیرضا شفیعیزرگر در ارتباط هفتگی با رادیو دزفول، روز شنبه مورخ ۹ تیر در خصوص علت ریزش میوههای درخت انجیر صحبت کرد.
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی صفیآباد گفت: انجیر از زمانهای قدیم در منطقه دزفول و در باغات وجود داشته و در منابع کتابی قدیم بهعنوان یکی از ارقام مرغوب انجیر کشور نامبردهشده است. این میوه زردرنگ، آبدار با گوشت بسیار لطیف است. غیر از این رقم، رقم سیاه که در لرستان بیشتر کشت میشود یا رقمی مانند انجیر گلابی هم در منطقه کشت میشود.
وی گفت: باید دانست که درخت انجیر از مقاومترین درختان نسبت به سرما، گرما، خشکی و کمآبی است و حتی در بعضی از مناطق که بارندگی نسبتاً مناسبی داشته باشد در طول سال بهصورت دیم کاشته میشود (مانند انجیر استهبان). علیرغم اینکه خود درخت نسبت به شرایط نامساعد مقاوم است میوه آن نسبت به آن شرایط خیلی مقاوم نیست و حساس است به همین دلیل این شرایط نامساعد میتواند روی باردهی این درخت و باقیماندن میوهها روی درخت تأثیرگذار باشد.
شفیعی زرگر عنوان کرد: دلایلی برای ریزش میوه وجود دارد از جمله یکی از این دلایل ریزش طبیعی میوه است یا در واقع عمل خودتنکی درخت یا خودکمکردن میوه است. اگر چنانچه درخت مشکلاتی داشته باشد و از لحاظ مختلف مانند آب، تغذیه و سایر موارد نتواند آن حجم میوه را تأمین کند، خود درخت تعدادی از میوهها را میریزد.
مورد دیگر که باعث ریزش میوه میشود انتخاب رقم نامناسب است. همانطور که گفته شد رقمی مثل انجیر زرد دزفول یکی از رقمهای مناسب منطقه است و توانایی رشد را دارد؛ ولی بعضی از ارقام که وارد منطقه شدهاند سازگار با منطقه نیستند؛ بنابراین بهتر است از این ارقام استفاده نشود.
این پژوهشگر مروج ارشد باغبانی با بیان این موضوع که میوه انجیر برای اینکه روی درخت بماند نیاز دارد که تلقیح شود ادامه داد: دلیل دیگر ریزش میوه گرمای بیش از حد است که در واقع فعالیت زنبور را کم میکند چرا که نمیتواند بهخوبی فعالیت کرده و گردهافشانی را انجام دهد.
وی گفت: یکی دیگر از دلایلی که باعث ریزش میوه میشود کمبود مواد غذایی است که درخت دچار مشکل تغذیه میشود و همه میوهها را نمیتواند تغذیه کند؛ بنابراین تعدادی از میوهها میریزند، به همین دلیل باید تغذیه درخت انجیر را بهخوبی مدنظر قرار داد و با کودهای دامی و کودهایی که حاوی عناصر ازت و فسفر و پتاس هستند درخت را تقویت کرد.
و مورد آخر را نامنظمبودن آبیاری دانست، آبیاری کم و یا آبیاری بیش از حد میتواند باعث ریزش میوه شود. با آبیاری کم میوهها دچار خشکی میشوند و میریزند، اما زمانی که میوهها درحالرشد و متوسط هستند نبایستی بیش از حد درخت را آبیاری کرد چرا که در این شرایط لایه جداکننده میوه از درخت سریعتر تشکیل میشود و میوهها میریزند.
بهغیراز این موارد آفات و بیماریهایی هم وجود دارد که معمولاً در منطقه شمال خوزستان کم هستند و کمتر میتوانند باعث ریزش میوه شوند.
شفیعی زرگر در پایان به باغداران توصیه کرد تنظیم آبیاری، انتخاب رقم مناسب و تغذیه مناسب درخت را در نظر داشته باشند که درخت میوههای بیشتری را تولید کند.