مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: کشاورزان این استان باید موضوع عارضه پژمردگی و خشکیدگی خوشه خرما را جدی گرفته و برنامههای مراقبتی لازم را اجرایی کنند.
به گزارش خبر گیاه پزشکی ایران، احمد سبحانی گفت: عارضه پژمردگی و خشکیدگی خوشه خرما هر ساله خسارات فراوانی به محصول نخلستانها وارد میکند.
وی بیان کرد: این عارضه در بعضی موارد سریع و ناگهانی و در مواردی تدریجی شروع میشود و در نخلستانهای بوشهر به طور معمول در اواخر مرحله خلال تا اواسط مرحله خارک و رطب رخ میدهد.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر با اشاره به علل بروز عارضه پژمردگی خوشه خرما شرح داد: در سالهای اخیر عوامل مختلفی در عارضه پژمردگی و خشکیدگی خوشه خرما دخیل بوده که از جمله آنها میتوان به خشکسالیهای مستمر و متوالی دو دهه گذشته، وزش بادهای گرم و خشک در مراحل خلال و خارک و رطب، کاهش کمیت و کیفیت آب آبیاری، عدم تغذیه صحیح و اصولی، عدم تنک کردن مناسب خوشه در زمان آرایش خوشه اشاره کرد.
سبحانی از علل دیگر بروز پدیده عارضه پژمردگی و خشکیدگی خوشه خرما به حساسیت ارقام، منطقه جغرافیایی، بافت و ساختار خاک، فعالیت عوامل خسارت زا زنده از جمله آفات چوب خوار، کنههای نباتی و بعضی از بیمارگرهای گیاهی اشاره کرد.
وی گفت: این عارضه بیشتر در رقم خرمای کبکاب و زاهدی شایع است و ارقام بسیار زودرس مثل خضراوی و نسبتاً دیررس مثل شهابی نسبت به این عارضه متحمل ترند.
سبحانی افزود: همچنین ارقام میانرس مانند کبکاب که عمده ارقام استان را تشکیل میدهند به عارضه پژمردگی و خشکیدگی خوشه خرما حساس هستند.
وی درباره اقامات مدیریتی برای کاهش بروز عارضه تاکید کرد: آبیاری منظم و متعادل، تغذیه متعادل درختان، عملیات شخم و پاکنی درختان، تنک کردن خوشهها، پوشش خوشه خرما با کیسههای پارچهای مناسب، پوشش کف باغ با برگها یا برگچههای هرس شده، کنترل صحیح و اصولی آفات، بیماریها و علفهای هرز، عملیات بهداشت باغ اعم از حذف پاجوش و تنه جوش، زهکشی مناسب و … و بیمه محصول از جمله اقدامهای مهم برای جلوگیری و کاهش بروز و خسارت عارضه پژمردگی و خشکیدگی خوشه خرما است.