ده درصد از شالیزارهای گیلان دچار ورس شد / خطر افزایش شدت بیماری قارچی بلاست در شالیزارها / توصیه های فنی درباره بلاست برنج + فیلم
ده درصد از شالیزارهای گیلان دچار ورس شد / خطر افزایش شدت بیماری قارچی بلاست در شالیزارها / توصیه های فنی درباره بلاست برنج + فیلم
بارندگی شدید روزهای گذشته موجب خسارت ورس یا خوابیدگی در بیش از ده درصد شالیزارهای گیلان شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان از خسارت خوابیدگی یا ورس در بیش از ۱۱ هزار هکتار از شالیزار‌های استان در مرحله برداشت خبر داد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان، آستارا، تالش و رضوانشهر در غرب و املش و فومن در شرق استان را دارای بیشترین گزارش ورس دانست و خاطرنشان کرد: مزارع کشاورزانی که بر اساس توصیه های سازمان جهاد کشاورزی عمل کردند و کودهای پتاسه و سولفاته را به کار بردند، مقاومت بیشتری داشتند.

صالح محمدی با اشاره به آخرین وضعیت شالیزارهای استان گیلان، اظهار کرد: بیش از ۷۵ درصد شالیزارهای استان به مرحله خوشه دهی رسیده و ۱۰ درصد نیز در فاز رسیدگی و برداشت قرار دارد.

وی با بیان اینکه پس از فروکش کردن آب باران در زمین‌ها، با ابری بودن هوا و افزایش دما، احتمال شدت بیماری بلاست در شالیزارها وجود دارد، از کشاورزان خواست در یک مرحله، از قارچ کش ویژه بلاست برای مقابله با این بیماری در شالیزار‌های خود استفاده کنند.

گفتنی است حاصل دسترنج شالیکاران بر اثر بارش شدید باران در برخی مناطق غرق آب شده است. همچنین شالیکاران به دلیل عدم رضایت از پوشش بیمه در سال های قبل، اقدام به بیمه محصول خود نکرده اند.

توصیه های فنی درباره بلاست برنج

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به خطر افزایش شدت بیماری قارچی بلاست در شالیزارهای استان، تصریح کرد: خطر کاهش کمیت و کیفیت محصول در اثر بیماری بلاست وجود دارد.

به گزارش خبر گیاه پزشکی ایران از سازمان جهاد کشاوری استان گیلان، مهدی عبادت طلب گفت: بر اساس اطلاعیه‌های پیش‌آگاهی صادر شده با توجه به شرایط آب و هوایی جاری، مزارعی که در ابتدای خوشه دهی در حد ۳۰ تا ۴۰ درصد ظهور خوشه هستند، در صورت وجود عامل بیماری در مزرعه با نظر کارشناسان ذیربط مبارزه شیمیایی با بیماری قارچی بلاست را در دستور کار قرار دهند، زیرا اگر این بیماری کنترل و مدیریت نشود، ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش عملکرد و کیفیت برنج را در پی خواهد داشت.

وی شرایط مناسب آب و هوایی برای گسترش بیماری را شامل رطوبت بالای ۹۰ درصد و دمای ۱۸-۲۸ درجه سانتیگراد دانست که مستعد توسعه بیماری قارچی بلاست به ویژه در ارقام محلی است و گفت: این بیماری در مرحله برگ سبب کاهش سطح سبز برگ و در نتیجه کاهش غذاسازی و رشد بهینه گیاه خواهد شد و در مرحله خوشه به صورت بلاست سنبلچه‌ها و گردن خوشه بروز می‌یابد، بلاست سنبلچه‌ها سبب کاهش کیفیت و خرد شدن دانه‌ها در زمان فرآوری شده اما بلاست گردن خوشه بیشترین خسارت را به بار می‌آورد و با قطع رابطه غذایی گیاه از ریشه به خوشه، موجب پوکی و خشک شدن کامل آن می شود.

عبادت طلب با بیان اینکه بهتر است در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی و وجود بیماری بلاست برگ در مزرعه، کشاورزان برای اطمینان از سلامت مزرعه و حفظ عملکرد در زمان مناسب از یک مرحله قارچ کش استفاده کنند، یادآور شد: استفاده از سموم قارچ کش مناسب با هماهنگی مدیریت‌های جهاد کشاورزی و کلینیک‌های گیاه‌پزشکی باشد.