خسارت ۶۰ درصدی گرمای هوا به محصول پسته بافق + فیلم
خسارت ۶۰ درصدی گرمای هوا به محصول پسته بافق + فیلم
امسال افرایش دمای بی سابقه و خاموشی چاه‌ها، خسارت بالای ۶۰ درصدی به محصول پسته کشاورزان بافقی، وارد کرده است.

معاون زراعت و باغبانی جهادکشاورزی بافق: امسال افرایش دمای بی سابقه و خاموشی چاه‌ها، خسارت بالای ۶۰ درصدی به محصول پسته کشاورزان بافقی، وارد کرده است.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز یزد، پسته کاران بافقی می‌گویند: ۲۵ سال پیش در کویر برهوت و لم یزرع بافق نهال پسته را کاشتند به امید روز‌های پر محصول و اینکه پسته هایشان به بار بنشیند. آنها می‌گویند: در این شرایط آب و هوایی و گرمای داغ، خاک نامرغوب را جابجا کردند تا درختان پسته پرثمر شود.

اکبری یکی از پسته کاران بافقی گفت: امسال امیدوار به برداشت محصول بودیم که با داغی هوا و خاموشی چاه‌ها، همه خوشه‌های پسته سوخت و سرمایه ما به باد فنا رفت. این پسته کار بافقی با بغض فروخورده گفت: همه پسته هایش خشک شده و مغز نبسته است و دلیلش هم بی آبی و گرمای هواست.

پسته کاران می‌گویند: گرمای طاقت فرسای کویر و شوری خاک، شرایط خاصی را برای کشاورزی ایجاده کرده است که مسئولان باید برای خاموشی چاه‌ها این شرایط را در نظر می‌گرفتند تا حال و روز کشاورز این نباشد. آنان گفتند: شرایط بافق با گرمای بالای ۵۰ درجه و کویر خشک نباید مثل مناطق سردسیری باشد چراکه در آن مناطق تحمل بی آبی برای درختان بیشتر از کویر است.

درندی معاون زراعت و باغبانی جهادکشاورزی بافق هم گفت: بیش از سه هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان به کشت پسته اختصاص پیدا کرده است که در سال جاری به علت آفتاب سوختگی شدیدی که ماندگاری هوای گرم و افزایش دمای بی سابقه هوا باعث آن بوده است، خسارت شدیدی به کشاورزان وارد شده است.

درندی تصریح کرد: برآورد ما بیش از ۶۰ درصد خسارت گرمازدگی و آفتاب سوختگی به محصول پسته کشاورزان بافقی است. وی بیان داشت: باغاتی که زیر پوشش بیمه است، کارشناسان بیمه پس از ارزیابی خسارت مبلغی به کشاورز پرداخت می‌کنند، اما قطعا پاسخگوی خسارت واقعی کشاورز نیست.

درندی گفت: شرایط شهرستان بافق از جمله شوری بالای منابع آب، خاک و افزایش دمای بی سابقه هوا و ماندگاری آن، شرایط خاصی است و طبق بررسی کارشناسان اعلام شد که باید در خاموشی چاه‌ها تفاوتی برای این شهرستان قائل شوند، اما به علت ناترازی برق مجدد اعلام شد که چاره‌ای نیست و خاموشی چاه‌ها علی رغم مخالفت‌های جهاد کشاورزی اعمال شد.

خاموشی‌ها اجباری بود

مدیرعامل توزیع برق منطقه‌ای یزد گفت: در بحث ناترازی تولید و مصرف برق در فصل تابستان طبق برنامه ریزی‌ها برنامه‌هایی در حوزه کشاورزی، اداری و صنعت تنظیم شده بود که بخشی از برق موردنیاز از طریق خاموشی چاه‌های کشاورزی تامین شود.

جم ادامه داد: مصوب شده بود چاه‌ها از ساعت ۱۱ صبح تا ۱۶ خاموشی داشته باشند که باتوجه به شرایط استان یزد، مقرر شد برنامه خاموشی به گونه‌ای باشد که کمترین میزان خسارت به بخش کشاورزی وارد شود.

جم افزود: در مصوبه‌ای مقرر شد تا چاه‌هایی که ۸۰ درصد مصرفشان نیروگاه خورشیدی احداث کنند دیگر قطعی نداشته باشند و از خاموشی معاف شوند که تعدادی از کشاورزان نیروگاه احداث کردند.

وی خاطرنشان کرد: با پیگیری وهماهنگی‌ها بحث ۵ ساعت خاموشی به گونه‌ای شد تا کمترین میزان خسارات را دربخش کشاورزی داشته باشیم.

مدیرعامل توزیع برق منطقه‌ای یزد گفت: همچنین بحث ناترازی‌ها در بخش خانگی نیز تا دو هفته پیش اجرا شد و هیچگونه خاموشی در بخش خانگی نداشته ایم، اما در ده روز گذشته بحث تداوم گرما، کاهش تولید نیروگاه برق – آبی و ناترازی برق افزایش یافت و شبکه هم توزیع، انتقال و نیروگاه‌ها تحت فشار مضاعف بودند که منجر به خاموشی‌های بدون برنامه و اجباری شد.