وزارت کشاورزی و شیلات استرالیا خبر از شناسایی ویروس روگوز یا چروکیدگی قهوهای میوه گوجهفرنگی (ToBRFV) در دو مزرعه تجاری در حنوب استرالیا داد.
این اولین بار است که ToBRFV در استرالیا شناسایی شده است.
به گزارش خبر گیاهپزشکی ایران، این دو مزرعه در شمال ادلاید قرنطینه شدهاند و وزارت کشاورزی و شیلات استرالیا با همکاری سازمان ایمنی زیستی و دیگر سازمانها در تلاش برای پی بردن به این موضوع هستند که آیا ویروس گسترش یافته است یا نه.
خبر شناسایی ویروس در استرالیا موجب نگرانی شدید تولیدکنندگان و صنعت ۱۳۰ میلیون دلاری تولید گوجهفرنگی در همسایه جنوبی این کشور، نیوزلند شد و در واکنشی سریع، این کشور واردات گوجهفرنگی از استرالیا به جز منطقه کوئینزلند را به حالت تعلیق در آورد.
این ویروس تاکنون در نیوزلند مشاهده و شناسایی نشده است. سازمان ایمنی زیستی نیوزلند برای واردات هرگونه بذر گوجه فرنگی از استرالیا هم محدودیتهایی اعلام کرده و تمام بذرهای وارداتی باید از نظر آلودگی به ویروس تست شوند.
سندیکای تولیدکنندگان گوجهفرنگی نیوزلند، خواستار ممنوعیت وارادات گوجهفرنگی از تمام مناطق استرالیا حتی کوئینزلند که در آن ویروس شناسایی نشده، شده و نگرانی شدید خود را نسبت به ورود احتمالی ویروس به این کشور اعلام کرده است.
در پاسخ به نگرانیها سازمان ایمنی زیستی نیوزلند واردات گوجهفرنگی از تمام مناطق استرالیا را ممنوع اعلام کرد.
این ویروس، گوجهفرنگی، فلفل دلمهای و فلفل چیلی را آلوده میکند. علایم گیاهان آلوده شامل الگوهای موزاییک، زرد شدن و تغییر شکل روی برگها است، درحالیکه میوهها دارای لکههای قهوهای چروکیده، تغییر شکل و رسیدن ناهموار هستند که باعث کاهش عملکرد و بازارپسندی آنها میشود.
این ویروس بسیار مسری است و ازطریق انتقال مکانیکی از جمله ابزار آلوده، دست، لباس و تماس مستقیم گیاه با گیاه پخش میشود. همچنین میتواند از طریق بذر و پیوند و آب آبیاری منتقل شود.
ویروس ToBRFV اولین بار در سال ۲۰۱۵ در منطقه خاورمیانه انتشار یافت و هم اکنون به تمامی قارههای دنیا گسترش یافته است.
ویروس خطری برای سلامت انسان ندارد.