بررسی وضعیت آفت مهم جوانه خوار بلوط در جلسه نخبگانی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
بررسی وضعیت آفت مهم جوانه خوار بلوط در جلسه نخبگانی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
در چهارمین جلسه نخبگانی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در سال ۱۴۰۳، با حضور جمعی از صاحب‌نظران و پیشکسوتان حوزه گیاه‌پزشکی و منابع طبیعی، موضوع ”بررسی وضعیت آفت جوانه خوار بلوط در زاگرس و مدیریت آن" به بحث و تبادل نظر گذاشته شد.

در چهارمین جلسه نخبگانی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در سال ۱۴۰۳، با حضور جمعی از صاحب‌نظران و پیشکسوتان حوزه گیاه‌پزشکی و منابع طبیعی، موضوع ”بررسی وضعیت آفت جوانه خوار بلوط در زاگرس و مدیریت آن” به بحث و تبادل نظر گذاشته شد.

به گزارش روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، در این جلسه؛ علی علیزاده رئیس موسسه در ابتدا، ضمن تشکر از شرکت کنندگان در جلسه (حضوری و برخط) اظهار داشت: بلوط یکی از مهمترین درختان جنگلی در ایران است که آفات برگخوار فراوانی دارد.

وی ادامه داد: از حدود ۳۵ گونه مختلف آفات پروانه شناخته شده، آفات: پروانه جوانه خوار بلوط، پروانه سفید بلوط، پروانه گزنده بلوط، پروانه دم قهوه‌ای (که اخیرا در منطقه طارم مشکل ساز شده) و پروانه ابریشم باف ناجور به عنوان آفات مهم بلوط در کشور شناخته می‌شوند.

رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در بیان هدف از برگزاری این جلسه نخبگانی گفت: این آفات وقتی به جنگل حمله می‌کنند و طغیانی می‌شوند، ظاهر درختان، بدشکل می‌شود و معمولا یک جو فشار غیرکارشناسی در سطح کشور ایجاد می‌شود و متخصصان و کارشناسان بخش اجرا و تحقیقات را تحت فشار قرار می‌دهد.

وی ادامه داد: انتظار داریم در این جلسه نخبگانی که با حضور صاحب‌نظران و پیشکسوتان این عرصه برگزار شده بتوانیم با استفاده از تجارب ارزشمند این نخبگان به راهکارهای مناسب حل این دغدغه‌ها برسیم.

علیزاده خاطرنشان کرد: همه به دنبال مدیریت و کنترل این آفات هستند؛ از حالت افراطی مثل توصیه سموم شیمیایی تا حالت تفریطی مثل عدم توصیه مصرف عوامل کنترل بیولوژیک.

وی ضمن اشاره به خسارت واقعی این آفات روی بلوط در شرایط بحرانی اظهار داشت: هر روش کنترل و مدیریت آفات، مدافعان و مخالفان علمی قوی دارد لذا لازم است به ویژه در موضوع مدیریت این آفات، به اجماع برسیم.

علیزاده در بخش دیگری از سخنان خود ادامه داد: معتقد هستم در غرب کشور، جنگل‌های صد در صد طبیعی و بکر نداریم (به دلیل شخم زنی و کشت و کار در زیراشکوب و …) تا براساس آن بتوانیم هر تیماری را منع کنیم و از سویی دیگر، توصیه یک ماده برای مبارزه و شروط درنظر گرفته شده برای آن درعمل، نتیجه مطلوب حاصل نمی‌شود.

رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور ادامه داد: کارشناسان معتمد ما در بررسی‌هایشان به این نتیجه رسیده‌اند که در مدیریت و کنترل بیولوژیک آفات فوق الذکر، موفق نبوده‌ایم. وی افزود: اگر قرار باشد کنترل بیولوژیک اینگونه انجام شود، بهتر است طبیعت را به حال خود رها کنیم تا خودش، این آفات را کنترل کند.

وی ضمن اشاره به فشارهای جامعه مدنی یادآور شد: اگر فشارهای مردمی و جامعه مدنی، تعدیل شود، احتمالا موضع کارشناسان اجرایی در اقداماتشان متفاوت خواهد شد. لذا معتقد هستم باید از این جلسه نخبگانی انتظار داشت که نظرات مطرح شوند و تصمیم گیری باید بر عهده سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور باشد.

علیزاده خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه این جلسه، یک جلسه کارشناسی است و در مورد کاربرد BT نظرات مختلفی مطرح شد، لذا چکیده مطالب پس از تدوین، به صورت مکتوب برای سیاستگذاران و تصمیم گیران اجرایی کشور ارسال می‌شود.

در این جلسه، خانم دکتر زمانی، رئیس بخش تحقیقات حفاظت و حمایت مؤسسه ضمن ارا‌ئه پاورپوینتی درخصوص آشنایی با آفت پروانه جوانه خوار بلوط، اهداف برگزاری این جلسه را: نحوه پایش صحیح برای آگاهی از جمعیت آفت، روش‌های کنترل آفت در ایران و جهان همچنین، چالش‌های بخش اجرا در مبارزه با آفت و پیشنهادات اعضا برای حل آن عنوان کرد.

در این نشست، نظرات سایر شرکت کنندگان در ارتباط با موضوع جلسه، به بحث و تبادل نظر گذاشته شد.

گفتنی است این جلسه، شانزدهم مرداد، به صورت حضوری و برخط، در محل سالن اداری و مالی و با حضور علی علیزاده، رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، ثاقب طالبی، معاون پژوهشی موسسه و صاحب‌نظرانی از سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی، سازمان حفظ نباتات کشور، دانشگاه‌های تهران، کردستان، ارومیه، کهگیلویه و بویر احمد، لرستان، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان‌های لرستان، قزوین، کردستان، آذربایجان غربی، کهگیلویه و بویر احمد، اعضای هیئت علمی بخش تحقیقات حفاظت و حمایت مؤسسه، نمایندگان شرکت بایوران، بازنشستگان مؤسسه و سایر اعضا، برگزار شد.