هرساله شاهد کاهش بقایای آفت‌کش‌ها در محصولات کشاورزی‌مان هستیم
هرساله شاهد کاهش بقایای آفت‌کش‌ها در محصولات کشاورزی‌مان هستیم
رئیس بخش تحقیقات آفت‌کش‌های موسسه تحقيقات گياه‌‌پزشكی كشور با حضور در برنامه کشیک سلامت سيما، ضمن معرفی آزمایشگاه تعیین باقیمانده آفت‌کش‌های این موسسه، به توصیه مواردی پرداخت که مردم می‌توانند با رعایت آنها به حفظ سلامت خود کمک کنند.

رئیس بخش تحقیقات آفت‌کش‌های موسسه تحقیقات گیاه‌‌پزشکی کشور با حضور در برنامه کشیک سلامت سیما، ضمن معرفی آزمایشگاه تعیین باقیمانده آفت‌کش‌های این موسسه، به توصیه مواردی پرداخت که مردم می‌توانند با رعایت آنها به حفظ سلامت خود کمک کنند.

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاه‌‌پزشکی کشور، وحیده مهدوی ضمن حضور در شبکه سلامت سیما، در برنامه زنده تلویزیونی کشیک سلامت به موضوع “باقیمانده آفت‌کش‌ها در محصولات کشاورزی” پرداخت و از آن به عنوان معضل گریبان‌گیر انسان‌ها در سراسر دنیا اشاره کرد.

مهدوی گفت: انفجار جمعیت دنیا از یک سو و سطح زیرکشت محدود از سویی دیگر، انسان‌ها را ناگزیر به مصرف آفت‌کش‌های شیمیایی کرده است. با توجه به اهمیت بحث ایمنی و سلامت غذا در کنار امنیت غذایی در دهه‌های اخیر، امروزه برای کاهش باقیمانده آفت‌‎کش‌ها در مواد غذایی تلاش زیادی می‌شود.

مسئول آزمایشگاه مرجع باقیمانده سموم وزارت جهادکشاورزی گفت: کشور ما از این نظر، رتبه پایینی ندارد اما مانند کشورهای پیشرفته هم نیستیم. اما از آنجایی که هرساله شاهد کاهش بقایای آفت‌کش‌ها در محصولات کشاورزی‌مان هستیم، در آینده‌ای نه چندان دور به استانداردهای سلامت مواد غذایی دست خواهیم یافت.

رئیس بخش تحقیقات آفت‌کش‌ها شرح داد: آزمایشگاه تعیین باقیمانده آفت‌کش‌ها در موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، پایش میزان باقیمانده آفت‌کش‌ها در محصولات کشاورزی را انجام می‌دهد که در پنج سال اخیر از اهمیت زیادی برخوردار شده است. از سال ۱۳۸۷ استانداردها و شاخص‌هایی برای باقیمانده آفت‌کش‌ها در مواد غذایی تعریف شد که به علت پویا بودن این مبحث، این شاخص‌ها هرساله بازنگری می‌شوند.

وحیده مهدوی تعیین حداکثر میزان مجاز باقیمانده آفت‌کش‌ها در محصولات کشاورزی، تحقیق برای تعیین دوره کارنس سموم، تحقیق با هدف پایش و ردیابی باقیمانده آفت‌کش‌ها و متابولیت‌های آنها در محصولات و محیط‌های کشاورزی، توسعه و بهینه‌سازی روش‌های نوین استخراج و آنالیز باقیمانده آفت‌کش‌ها در این محصولات، تحقیق در زمینه معرفی روش‌های نوین استخراج و تجزیه آفت‌کش‌ها و بقایای آنها در محصولات و محیط‌های کشاورزی و آنالیز باقیمانده آفت‌کش‌ها با دستگاه‌های مختلف را از وظایف این آزمایشگاه برشمرد؛ که ضمن همکاری با دفاتر اجرایی وزارت جهاد کشاورزی در سیاست گذاری، برنامه‌ریزی و هدایت امور تحقیقات آفت‌کش‌ها در سطح ملی فعالیت می‌کند.

وحیده مهدوی ضمن شرح شاخص مقدار باقیمانده مجاز یک آفت‌کش در موادغذایی عنوان کرد: هم اکنون در هشتاد محصول کشاورزی بیش از ۱۸۰۰ شاخص MRL تعریف شده است. MRL شاخص مقدار باقیمانده مجاز یک آفت‌کش در مواد غذایی است، که بر اساس عادات و رژیم غذایی افراد و مصرف سرانه آن ماده غذایی متفاوت می‌باشد.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور تاکید کرد: در حال حاضر کشور ما، عضو مجمع کدکس غذایی جهانی است و با پذیرش و رعایت MRL جهانی، شاهد سهولت مراودات با مجامع بین‌المللی هستیم.

مهدوی به توصیه مواردی پرداخت که مردم با رعایت آنها به حفظ سلامت خود کمک کنند و گفت: مصرف مواد غذایی متنوع مانع قرار گرفتن در معرض یک آفت‌کش خاص می‌شود، پوست‌گیری میوه‌ها و سبزیجات با مصرف تازه خوری نیز درصد باقیمانده آفت‌کش در آنها را کاهش می‌دهد. بلانچ کردن موادغذایی (۱۵ دقیقه جوشاندن در آب جوش و سپس ریختن در آب سرد) نیز ضمن کاهش میزان باقیمانده آفت‌کش‌ها به خصوص آفت‌کش‌های سیستمیک، تازگی و طراوت محصول را حفظ می‌کند.

وی تاکید کرد: باقیمانده آفت‌کش‌های موجود در مواد غذایی در فرایند پخت و پز به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد. همچنین در صورتیکه دوره کارنس (زمان ماندگاری آفت‌کش‌ها در محصول) در مزرعه و باغ طی نشده باشد، انبارداری و نگهداری محصولات غذایی با مصرف تازه‌خوری در یخچال نیز از راه‌های موثر برای سپری شدن دوره کارنس قبل از مصرف می‌باشد.

وی در پایان اشاره کرد: امروزه آفت‌کش‌هایی وجود دارند که دوره کارنس کمتر از ۲۴ ساعت دارند، اما بحث اصلی در دسترس بودن، پایداری عرضه و ارزان بودن آنهاست. عدم رعایت این موارد کشاورزان را به سمت خرید آفت‌کش‌های ارزان اما خطرناک سوق می‌دهد، که توجه سازمان‌های حمایتی به این امر ضروری است.

لینک مشاهده برنامه: https://telewebion.com/live/salamat?e=0xf2f7243