“گیاه‌پزشکی جنگل” و “گیاه‌پزشکی مرتع”
“گیاه‌پزشکی جنگل” و “گیاه‌پزشکی مرتع”
دو کتاب "گیاه‌پزشکی جنگل" و "گیاه‌پزشکی مرتع" به مرحله چاپ و انتشار رسیدند.

دو کتاب “گیاه‌پزشکی جنگل” و “گیاه‌پزشکی مرتع” به مرحله چاپ و انتشار رسیدند.

مولف کتاب بهمرام بهرامی رشید کارشناس گیاه‌پزشکی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و دانشجوی دکتری گیاه پزشکی دانشگاه تهران است و این دو کتاب که بطور همزمان و در طی ۵ سال نگاشته شده‌اند، تلفیقی از تجربیات شخصی مولف و کارشناسان کنترل آفات در منابع طبیعی و آبخیزداری سراسر کشور و آخرین نتایج علمی موجود در مقالات و کتاب‌های این حوزه است.

 کتاب “گیاه‌پزشکی جنگل” دارای ۲۴۹ صفحه، پنج فصل و بیش از ۳۰۰ عکس رنگی است که به آفات، بیماریهای درختان و درختچه‌های جنگل‌های هیرکانی، ارسباران و زاگرس می‌پردازد و دارای بخش‌هایی مانند اصطلاحات و تعاریف پرکاربرد گیاه‌پزشکی و همچنین مقدمه‌ای کوتاه بر اقلیم‌های اکولوژیک ایران و علم گیاه‌پزشکی است که با مطالعه آن افراد مبتدی و غیرمتخصص اطلاعات نسبی و کافی در مورد حشرات و بیماری‌ها، روش‌ها، ابزار و ترکیبات کنترل این عوامل و … آشنا می شوند. بیشترین بخش این کتاب به حشرات مختلف می پردازد.

کتاب “گیاه‌پزشکی مرتع” نیز به آفات و بیماریهای گیاهی در مراتع مشجر، مراتع غیرمشجر و مناطق بیابانی و روش‌های کنترل غیرشیمیایی آنها می‌پردازد. این کتاب در سه فصل مجزا و در ۱۸۹ صفحه به نگارش درآمده و بیش از ۲۰۰ عکس رنگی دارد.

به گفته مولف، با توجه به نیازی که هم در میان سمن‌های محیط زیستی و هم کارکنان سازمان‌های مرتبط به مباحث آفات و بیماری های گیاهی موجود در طبیعت بخصوص حشرات احساس می شد این کتاب‌ها در قطع پالتویی طراحی شد تا مخاطبان اصلی آنها که اغلب در طبیعت، دور از فضای کتابخانه‌ها و امکانات رسانه‌ای هستند بتوانند در جیب کوله‌پشتی، لباس یا حتی داشبورد ماشین به راحتی در دسترس داشته باشند و از آن استفاده کنند.

همچنین این کتاب‌ها به خاطر وسعت بالای کشور و گستردگی اقلیم‌های مختلف در دو عنوان و مجلد تهیه شده تا استفاده از آن برای مخاطبان مناطق مختلف آسان باشد.

کتاب‌ها مبتنی بر عکس و با متن بسیار خلاصه و موجز تهیه شده تا مخاطبان بتوانند با مقایسه آنچه که در طبیعت مشاهده می کنند اعم از حشرات، جانوران و آثار بیماریهای مختلف گیاهی با تصاویر کتاب در سریعترین زمان به اطلاعات مفید دست پیدا کنند.

نزدیک به ۷۰ درصد از عکس های این دو کتاب اصلی بوده و توسط نگارنده تهیه شده است. از میان دیگر تصاویر، تعداد بسیار بالایی از عکس‌ها بومی و اصلی هستند و توسط کارشناسان گیاه‌پزشکی ادارات کل منابع طبیعی استان‌های مختلف بخصوص خراسان جنوبی، فارس، خوزستان، مازندران و … تهیه شده و در اختیار مولف قرار گرفته است.

در تالیف این آثار ارزشمند الهام قدسی، عبدالحمید محمدی و عبدالرضا ابراهیمی همکاری داشته‌اند و بخش‌های مربوط به بیماری‌شناسی گیاهی و ویراستاری علمی توسط سیده معصومه زمانی عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور انجام گرفته است.

کتاب‌ها پس از طی مراحل قانونی اخذ مجوزها با هزینه‌ شخصی مولف توسط نشر پونه تهران به چاپ رسیده‌ا‌ند اما به علت عدم تامین اعتبار کافی در مرحله انتشار متوقف شده و هنوز سازمانی از انتشار و توزیع آنها اعلام حمایت نکرده است.

صفحات آغازین کتاب‌ها را از اینجا دریافت نمایید: