مبارزه پاییزه با آفات و بیماریهای باغات سیاه ریشه
مبارزه پاییزه با آفات و بیماریهای باغات سیاه ریشه
زمان مناسب مبارزه پاییزه با آفات و بیماریهای باغات سیاه ریشه بعد از ریزش بیش از ۷۰ درصد برگ‌ها از اواسط تا اواخر پاییز است.

مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران، با انتشار اطلاعیه ای زمان مناسب مبارزه پاییزه با آفات و بیماری‌های باغات سیاه ریشه را اعلام و به باغ‌داران توصیه‌هایی کرد.

در این اطلاعیه آمده است:

نظر به اهمیت مبارزه پاییزه در کاهش جمعیت عوامل خسارتزای باغات هسته دار و دانه دار کمیته پیش آگاهی و شبکه مراقبت آفات و بیماری‌های درختان میوه استان توجه باغداران محترم را به نکات زیر جلب می‌نماید:

۱- زمان مناسب مبارزه پاییزه با آفات و عوامل بیماری زای باغات سیاه ریشه بر اساس شرایط آب و هوایی منطقه، تنوع ارقام کشت شده و با بررسی‌های میدانی و نظرکارشناسی، بعد از ریزش بیش از ۷۰ درصد برگ‌ها از اواسط تا اواخر پاییز اعلام می‌گردد.

۲- باغداران محترم بمنظور مدیریت و کنترل مناسب آفات با مشاوره گرفتن از کارشناسان حفظ نباتات و کلینیک‌های گیاه پزشکی بر‌حسب توصیه‌های فنی و دریافت نسخه گیاه پزشکی، اقدام به انجام عملیات مبارزه پاییزه نمایند.

۳- بیماری‌های رایج درختان سیاه ریشه در طی فصل رشد عبارتند از: بیماری لکه غربالی، لب شتری (پیچیدگی برگ هلو)، شانکر باکتریایی درختان هسته دار، لکه سیاه درختان دانه دار (سیب، گلابی)، آنتراکنوز و بلایت باکتریایی سرشاخه و پوسیدگی مغز گردو … و آفات مهم در باغات سیاه ریشه شامل: آفت سپردار سفید توت، مگس میوه مدیترانه ای، شته ها، مگس گیلاس، کرم آلو، کرم سیب، زنبور گوجه و آلو، … می‌باشد.

۵- عملیات کنترل پاییزه با استفاده از روش مبارزه تلفیقی بشرح زیر توصیه می‌گردد:

الف- مبارزه زراعی: نسبت به شخم سطحی و پا بیل کردن سایه انداز درختان بمنظور مدفون کردن برگ‌های آلوده ریخته شده در قسمت آبچک و نیز حذف علف‌های هرز چند ساله اقدام گردد.

ب- مبارزه مکانیکی: برای مدیریت و کنترل آفت سپردار سفید توت نسبت به پاک نمودن تنه و شاخه‌های آلوده با گونی یا اسکاچ نرم و نیزجمع آوری و دفن برگ‌ها و میوه‌های ریخته شده پای درختان بمنظور قطع چرخه زمستان گذران عامل بیماری در باغ اقدام شود.

ج- روغن پاشی تنه و سرشاخه‌های اصلی در درختان با شدت آلودگی زیاد به آفت سپردار سفید توت در این مرحله برای درختانی نظیر هلو، شلیل، کیوی، گردو و نیز سایر درختان میزبان این آفت مانند توت، بید و… پس از انجام مبارزه مکانیکی با دوز ۲ درصد توصیه می‌گردد.

د- مبارزه شیمیایی علیه بیماری‌های درختان سیاه‌ریشه با استفاده از ترکیبات مسی نظیر ترکیبات بردو به میزان یک الی یک و نیم درصد و یا سم اکسی کلرور مس به نسبت سه در هزار با استفاده از سمپاش‌های مناسب و محلول پاشی بصورت مه پاشی یکنواخت توصیه می‌گردد.

۶- تاکید می‌گردد به منظور پیشگیری از اثرات سوء اختلاط ترکیبات مسی با روغن امولسیون شونده از اختلاط ترکیبات یاد شده خودداری و حداقل فاصله یک هفته‌ای بین مصرف روغن امولسیون شونده و ترکیبات مسی رعایت شود.

۷- آگاهی از اطلاعات هواشناسی منطقه و اطمینان از عدم بارندگی حداقل بمدت ۲۴ الی ۴۸ ساعت بعد از عملیات سمپاشی بسیار مهم می‌باشد.

۸-رعایت نکات ایمنی از قبیل استفاده از ماسک، لباس مخصوص، دستکش و عدم خوردن و آشامیدن ومصرف دخانیات در زمان سمپاشی و شستشوی دست و صورت پس از سمپاشی با آب و صابون الزامی است.

کارشناسان حفظ نباتات مدیریت‌های جهاد کشاورزی شهرستان‌ها، مراکز جهاد کشاورزی دهستان‌ها و کلینیک‌های گیاه پزشکی آماده ارائه راهنمائی‌های لازم به باغداران گرامی هستند.