دو سال پیش یعنی سال ۱۴۰۱، اتحادیه اروپا به ایران اعلام کرد که استانداردهایش در مورد آفلاتوکسین پسته را سختگیرانهتر خواهد کرد. اما در نتیجه بیتوجهی به هشدارهای اتحادیه اروپا، در سال جاری ۲۶ محموله پسته ایران از اروپا برگشت خورده و این اتحادیه واردات پسته از ایران ممنوع اعلام کرده است.
به اظهار سیامک شهریاری، عضو هیات رئیسه اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران، از ۲۸ آبان و بهدلیل آلودگی به آفلاتوکسین اتحادیه اروپا اجازه واردات پسته ایران را نمیدهد.
به گفته او، در پی نشستهای گوناگون و رایزنیها، خوشبختانه اتحادیه اروپا ۶ ماه دیگر به ایران مهلت داده تا بتواند اصلاحات لازم را در رابطه با محصول پسته انجام دهد.
مظفر محمدی، عضو هیئت مدیره انجمن پسته نیز گفت: اتحادیه اروپا حدود یک سال پیش هشدارهایی را درباره ممنوعیت ورود پسته ایران داده بود که بهدلیل برخی سهلانگاریها اقدامات لازم برای رفع آلودگیها و بهبود کیفیت پسته تولیدی صورت نگرفت.
برومندی معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی هم گفت: در شش ماهه اول سال ۲۰۲۴ میلادی ۲۲۶ محموله پسته به وزن ۵ هزار تن با گواهی سلامت سازمان غذا و دارو به اروپا صادر شده است و فقط ۲۶ مورد از آن اخطار بهداشتی دریافت کرده است.
وی اختلاف فنی بر سر پروتکل های بهداشتی را عامل برگشت ۲۶ محموله اعلام کرد و گفت: سالانه نزدیک به ۱۴۰ هزار تن پسته از کشور به ۲۰۰ کشور دنیا صادر میشود که از این رقم پنج درصد یعنی هفت هزار و ۵۰۰ تن سهم اتحادیه اروپا است.
به گفته وی صادرات پسته سالانه ۱.۵ میلیارد دلار ارزآوری برای کشور دارد.
وی گفت: از این پس صادرات پسته را فقط به گمرک کرمان و چند باغ بزرگ محدود میکنیم و با رعایت تمام استانداردها و سختگیرانهتر مجوز صادرات پسته خواهیم داد.
مهدی انصاری، مدیرکل آزمایشگاههای مرجع کنترل غذا، دارو و تجهیزات سازمان غذا و دارو گفت: در حال حاضر سه آزمایشگاه درباره صادرات پسته به اتحادیه اروپا فعال هستند. تجهیزات آزمایشگاهی برای اندازهگیری آفلاتوکسین، همگی وارداتی هستند و تفاوت در پاسخ آزمایشهای ایران و اتحادیه اروپا ناشی از ناهمگونی نمونههای دریافتی است.
طبیبزاده، رئیس اتاق کرمان بر لزوم افزایش سطح نظارتها و ورود آزمایشگاههای بخش خصوصی به روند ارزیابیها تاکید کرد.