مرتضی نورعلیزاده پژوهشگر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران با بیان این که علفهای هرز باریکبرگ مهم در کشت نشایی برنج در استانهای گیلان و مازندران شامل سوروف (Echinochloa cruss-gali L) و بندواش (Paspalum distichum) هستند، اظهار کرد: حضور یک بوته سوروف در متر مربع، سبب تداخل منفی و کاهش عملکرد دانه برنج در سیستم کشت نشایی بین ۴ تا ۳۰ درصد میشود.
به گفته این پژوهشگر، در سالهای اخیر بندواش، علف هرز مهم و رایج شالیزار در شهرستانهای تالش، شفت، ماسال و دومین علف هرز شهرستانهای رشت، آستانه، آستارا، فومن، لنگرود و سومین علف هرز شهرستانهای بندر انزلی، رودبار، رضوانشهر، لاهیجان و چهارمین علف هرز مزارع برنج صومعهسرا گزارش شده است.
وی افزود: همچنین این دو علف هرز از مهمترین علفهای مزارع شالیزاری مازندران نیز هستند که براساس نظرات کشاورزان منطقه، اغلب علفکشهای رایج، کارایی مناسبی در کنترل بندواش ندارند.
علفکش سایهالوفوپ بوتیل، سازگار با محیط زیست
پژوهشگر مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران تصریح کرد: سایهالوفوپ بوتیل از گروه آریلوکسی فنوکسی پروپیانات (AOPP)، علفکش سیستمیک پسرویشی توصیه شده در برنج برای کنترل علفهایهرز یک ساله و چند ساله باریکبرگ (گراسها) بهویژه گونههای مختلف سوروف و بندواش است.
نورعلیزاده ادامه داد: محل عمل علفکش سایهالوفوپ بوتیل، بازدارنده آنزیم استیلکوآنزیم آ کربوکسیلاز (ACCase) بوده و از سنتز اسیدهای چرب و تقسیم سلولی ممانعت میکند.
وی گفت: از مزایای کاربرد سایهالوفوپ بوتیل عدم فعالیت بقایای علفکش در خاک و ایمنی بالای این علفکش در محیط زیست است.
آزمایش کارایی علفکش سایهالوفوپ بوتیل در کنترل سوروف و بندواش
نورعلیزاده ادامه داد: کارایی این علفکش در دو استان گیلان و مازندران روی برنج هاشمی و در سیستم کشت نشایی مورد آزمایش قرار گرفت.
وی با اشاره به نتایج تحقیقات اثرگذاری علفکش، درباره کارایی آن تاکید کرد: نتایج تحقیقات نشان داد که این علفکش با مصرف ۵۰۰ تا ۷۵۰ میلیلیتر در هکتار، کارایی بسیار خوبی در کنترل علفهای هرز سوروف و بندواش دارد و در کنترل این دو علف هرز میتواند جایگزین خوبی برای سایر علفکشهای ثبتشده برای زراعت برنج باشد.
این پژوهشگر افزود: براساس نتایج این آزمایش، کاربرد علفکش سای هالوفوپ به میزان ۵۰۰ و ۷۵۰ میلیلیتر در هکتار، ۹۹ تا ۹۵ درصد در مازندران و در گیلان بیش از ۹۸ درصد زیست توده علفهای هرز سوروف و بندواش را کاهش داد.
نورعلیزاده تصریح کرد: سای هالوفوپ بوتیل ۲۰ درصد OD در مقادیر ۷۵۰ -۵۰۰ میلی لیتر ماده تجاری در هکتار (۱۵۰-۱۰۰ گرم ماده مؤثره در هکتار) بهصورت برگپاش در مرحله ۲ تا ۴ برگی علفهای هرز باریک برگ، به عنوان یک علفکش جدید برای کنترل علفهای هرز باریکبرگ توصیه میشود.
وی افزود: معرفی این علفکش جدید به دلیل دارا بودن مکانیسم عمل متفاوت در مقایسه با علفکشهای رایج برنج به ویژه سولفونیل اورهها به منظور اجتناب از بروز مقاومت علفهای هرز به ویژه سوروف و بندواش نسبت به علفکشهای سولفونیل اوره حائز اهمیت بوده، بنابراین کاربرد آن پیشنهاد میشود.