مردی که با پایه‌گذاری انقلاب سبز، مانع گرسنگی میلیون‌ها انسان در جهان شد
مردی که با پایه‌گذاری انقلاب سبز، مانع گرسنگی میلیون‌ها انسان در جهان شد
بورلاگ موفق شد گندم نیمه پاکوتاه پرمحصول مقاوم به بیماری‌ها (زنگ‌های گندم) را پرورش دهد که عنصر کلیدی انقلاب سبز در کشورهای در حال رشد بود و به همین دلیل به او لقب "پدر انقلاب سبز" داده شده است.

نورمن ارنست بورلاگ دانشمندی برجسته در رشته کشاورزی و پایه‌گذار “انقلاب سبز” بود. او با پایه‌گذاری انقلاب سبز در پی کاهش گرسنگی در جهان بود و با این کار زمینه‌ساز تغذیه صدها میلیون گرسنه در سراسر جهان و مانع بروز قحطی در جهان شد و به پاس دستاوردهایش در راستای تحقق این هدف، در سال ۱۹۷۰ جایزه نوبل صلح را دریافت کرد.

انقلاب سبز مجموعه‌ای از روش‌های کشاورزی مدرن شامل کاربرد ماشین‌آلات کشاورزی، انتخاب واریته‌های زراعی پرمحصول، استفاده از کودها و آفت‌کش‌های شیمیایی و بهبود روش‌های آبیاری بود که در دهه ۱۹۶۰ میلادی رایج شد و به افزایش تولید محصولات زراعی انجامید.

بورلاگ در ۱۹۱۴ در آیوا به دنیا آمد. او در مقطع کارشناسی در دانشگاه مینه‌سوتا جنگل‌داری خواند و در سال ۱۹۴۱ در رشته بیماری‌شناسی گیاهی (گیاهپزشکی) و ژنتیک با مدرک دکتری فارغ‌التحصیل شد.

او از سال ۱۹۴۴ تا ۱۹۶۰ در برنامه همکاری‌های بنیاد راکفلر با وزارت کشاورزی مکزیک، به عنوان دانشمند پژوهشگر در این کشور و در مرکز بین المللی تحقیقات گندم و ذرت (سیمیت) خدمت کرد.

بورلاگ در جریان پژوهش‌هایش در این مرکز موفق شد گندم نیمه پاکوتاه پرمحصول مقاوم به بیماری‌ها (زنگ‌های گندم) را پرورش دهد که عنصر کلیدی انقلاب سبز در کشورهای در حال رشد بود و به همین دلیل به او لقب “پدر انقلاب سبز” داده شده است.

انقلاب سبز به افزایش تولید دانه‌های غذایی غله، بویژه گندم و برنج انجامید. نتایج درخشان ترویج کشت واریته‌های پرمحصول غلات، ابتدا در مکزیک و شبه قاره هند آشکار شد؛ مناطقی از جهان که بورلاگ کشت ارقام جدید پرمحصول و استفاده از روش‌های کشاورزی مدرن را در آنجا ترویج داد. تولید گندم در مکزیک تا سه برابر افزایش یافت و این کشور در ۱۹۶۳ به صادرکننده گندم تبدیل شد. برداشت محصول گندم در هند و پاکستان، در نیمه دوم دهه ۱۹۶۰، تا دوبرابر افزایش یافت و بهبود امنیت غذایی برای این دو کشور پرجمعیت را به ارمغان آورد.

افزایش بازدهی تولید محصول دانه‌های غذایی غلات امکان خودکفایی در زمینه محصولات کشاورزی را برای بسیاری از کشورهای در حال رشد فراهم کرد.

بعدها معلوم شد که ترویج کشت این ارقام جدید و افزایش بازدهی محصول آن‌ها، مستلزم استفاده از مقدار زیادی کودهای شیمیایی و آفت‌کش‌ها است و این امر بالا رفتن هزینه کشت و اثرات زیان‌بار زیست‌محیطی ناشی از مصرف آنها را به دنبال داشته است.

با این وجود، رشد انفجاری جمعیت جهان در طول قرن بیستم که محصول رشد علم پزشکی و افزایش سطح بهداشت عمومی بود، به خوبی نشان می‌دهد که اگر انقلاب سبز در کشاورزی پدید نمی‌آمد، قحطی و گرسنگی در جهان قطعی بود.

نورمن ارنست بورلاگ در ۱۲ سپتامبر ۲۰۰۹ در سن ۹۵ سالگی در خانه‌اش در ایالت تگزاس درگذشت.