رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر وزارت جهاد کشاورزی مستقر در استان البرز از معرفی ۲ رقم جدید آفتاب گردان هیبریدی توسط این موسسه خبر داد.
به گزارش روابط عمومی سازمان تات، محمد زمانیان افزود: برنامه کاری موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر وزارت جهاد کشاورزی در راستای افزایش ارقام هیبریدی است و در بخش سبزی و صیفی رقابت فشرده داریم.
وی بیان کرد: سال گذشته چهار رقم سیب زمینی به بخش خصوصی واگذار شد و امروز رقم های موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال، بذر وزارت جهاد کشاورزی با رقم های خارجی در رقابت است تا کشاورزان را قانع به خرید رقم های داخلی کند.
زمانیان گفت: یکی از گیاهان روغنی کنجد است که معضل اصلی دراین زمینه آن است که به دلیل ریزش آن کشاورزان تمایل برای کشت ندارند ؛ بنابراین با منابع ژنتیکی ایران توانستیم به رقم کنجد ناشکوفا دست یابیم.
وی اظهار داشت: شش رقم ارزن علوفهای و دانهای هیبرید برای اولین بار در کشور توسط موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در استان البرز تولید شد.
زمانیان گفت: این موسسه بر روی ۳۵ محصول زراعی تحقیق میکند که از مهم ترین این محصولات گندم، دانههای روغنی، سبزی و صیفی، حبوبات آبی و گیاهان علوفهای است که تمام این موارد نقش مهمی در سفره مردم و امنیت غذایی دارد.
وی با بیان اینکه این موسسه تاکنون ۴۰۰ رقم به جامعه کشاورزی معرفی کرده است، اظهار کرد: بیش از ۵۰ درصد این ارقام در دوران بعد از انقلاب به دست آمده و بیشترین ارقامی که معرفی شده مربوط به بخش غلات و تقریبا ۲۰۸ رقم است.
زمانیان افزود: از این تعداد ۴۶ رقم مربوط به بخش ذرت و گیاهان علوفهای، ۶۱ رقم دانههای روغنی، ۶۱ رقم بخش سبزی، صیفی و حبوبات آبی است. همچنین افزون بر ۱۱۰ رقم به بخش خصوصی برای کشت و کار واگذار شده است.

رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر با تاکید بر اینکه در برنامه هفتم توسعه تکلیف شده تا تعداد شرکت های دانش بنیان بخش کشاورزی را به یک هزار شرکت برسانیم، بیان کرد: براساس آمار سازمان تحقیقات ،آموزش و ترویج کشورزی ۳۰۰ شرکت دانش بنیان داریم که باید شمار آنها به یک هزار مورد برسد.
وی افزود: اکنون از ۳۰۰ شرکت دانش بنیان بخش کشاورزی سه شرکت درموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر وزارت جهاد کشاورزی فعالیت دارند که در حوزه های سبزی، صیفی، دانه های روغنی، غلات و تولید نهال های باغی مثمر فعالیت دارند .
زمانیان تاکید کرد: در برنامه هفتم توسعه به دنبال آن هستیم که ۵۰ درصد بذور هیبریدی را در داخل کشور تولید کنیم.
وی کمبود نیروی انسانی، مشکلات زیرساختی و حفاظت از مزارع تحقیقاتی که اغلب در مناطق شهری هستند را از چالش های این موسسه عنوان کرد.
زمانیان ادامه داد: براین اساس درسالهای گذشته و سال جاری اسناد رسمی تک برگی برای این مزارع برای حفاظت از آنها اخذ شده است.
رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر وزارت جهاد کشاورزی بانک ژن گیاهی ملی ایران را پشتیبانی برای حفاظت از نمونه ها عنوان کرد و افزود: در دولت سیزدهم قرار بود برای نگهداری از نمونه های ژنتیکی کشاورزی در کرج ساخته شود که محقق نشد و امیدواریم بتوانیم با کمک دولت چهاردهم آن را محقق کنیم.