توسعه تکنولوژی جدید سمپاشی توسط مهندسین آمریکایی + فیلم
توسعه تکنولوژی جدید سمپاشی توسط مهندسین آمریکایی + فیلم
افزایش کارایی و اثربخشی، کاهش هدررفت سم، کاهش هزینه و کاهش آلودگی محیط زیست از مزایای این فناوری جدید است.

تیمی از مهندسین دانشگاه ام آی تی (MIT) تکنولوژی جدیدی برای سم‌پاشی و محلول‌پاشی محصولات در کشاورزی توسعه داده‌اند که با بهبود چسبیدن قطرات به سطوح گیاهی موجب افزایش قابل‌توجه اثربخشی آنها می‌شود.

به گزارش خبر گیاه‌پزشکی ایران، با استفاده از این فناوری جدید کشاورزان می‌توانند از هدررفت سموم کشاورزی جلوگیری کرده و مصرف آفت‌کش‌ها و در نتیجه هزینه‌های خود را تا حد زیادی کاهش دهند و نتیجه بهتری در کنترل آفات و بیماری‌ها و علف‌های هرز به دست آورند.

پاشش مناسب آفت‌کش‌ها توسط دستگاه‌های سمپاش به گونه‌ای که قطرات سم به خوبی به سطح گیاه بچسبند و با شسته‌شدن از سطح گیاه و وارد شدن به خاک موجب افزایش هزینه‌های کشاورزان و آلودگی محیط ‌زیست (خاک و آب‌های زیرزمینی) نشوند از عوامل تعیین‌کننده کیفیت سموم و کارایی و اثربخشی سمپاشی است.

در روش سنتی سمپاشی برای بهبود اثربخشی سمپاشی از مواد کمکی (اجوانت) حاوی سورفاکتانت‌ها و امولسیفایرها استفاده می شود که به پخش‌شدن و چسبیدن قطرات سم به سطح برگ‌ها کمک می‌کنند.

با این وجود تاکنون فناوری و سیستمی برای اندازه‌گیری و سنجش کیفیت پاشش سموم بصورت در لحظه یا همزمان (real-time) وجود نداشت تا کشاورزان از کیفیت پاشش سموم اطمینان حاصل کنند.

در فناوری هوشمند و ابزار کشاورزی دقیق که توسط این مهندسین توسعه داده شده کیفیت پاشش سموم و مشکلات آن به کمک تعدادی دوربین نصب‌شده بر روی سمپاش و متصل به هوش مصنوعی ارزیابی شده و تصمیمات در لحظه (real-time) برای رفع مشکلات از جمله نازل، اندازه قطرات، فشار، سرعت حرکت و پاشش، ارتفاع بوم و … گرفته می‌شود و این تصمیمات برمبنای نوع ترکیب شیمیایی و مکان و شرایط محیطی بهینه‌سازی می‌شود.

همچنین در فناوری جدید برخلاف روش سنتی که مواد اجوانت به آب و مخزن سمپاش اضافه می‌شود تنها با تعویض نوع نازل، پوشش‌دهی قطرات سم با لایه‌ای نازک از روغن در محل نازل‌ها انجام می‌شود که به پخش قطرات سم روی برگ‌ها و چسبندگی آنها کمک می کند و تاثیر قابل‌توجهی در کاهش مصرف سم (تا ۵۰ درصد) نشان داده و عوارضی همچون گیاه‌سوزی را هم به دنبال ندارد.

این مهندسین فناوری خود را در سال ۲۰۲۴ در سطح ۶۵ هزار هکتار از مزارع به کار گرفتند و برای سال ۲۰۲۵ برای استفاده از فناوری خود در نزدیک به یک میلیون هکتار از اراضی با کشاورزان و زمین‌داران قرارداد بسته‌اند.

کاهش مصرف سم با استفاده از این فناوری برای کشاورزان میلیون‌ها دلار صرفه‌جویی در هزینه‌ها را به دنبال خواهد داشت.

پژوهش این مهندسین در شماره اخیر نشریه Soft Matter به چاپ رسیده است.

در ویدیوهای زیر تفاوت در پخش و چسبیدن قطرات به سطح برگ کلم در سمپاشی بدون و با روش پوشش‌دهی با لایه روغن نشان داده می شود.

.