انتقال ژن Bt به مرکبات برای مهار بیماری میوه‌سبز  + فیلم
انتقال ژن Bt به مرکبات برای مهار بیماری میوه‌سبز  + فیلم
دانشمندان دانشگاه فلوریدا بعنوان آخرین سلاح و راه‌حل برای کنترل بیماری گرینینگ یا میوه سبز، انتقال ژن Bt را به مرکبات مورد توجه قرار داده‌اند.

بیماری گرینینگ یا میوه‌سبز مرکبات که هوانگ لونگ بین (HLB) هم نامیده می‌شود از مخرب‌ترن بیماری‌های مرکبات در سرتاسر جهان است.

باکتری گرم منفی ایجادکننده بیماری (Liberibacter) که در درون آوندهای آبکش گیاهان میزبان مستقر می‌شود به وسیله پسیل آسیایی مرکبات (Diaphorina citri) از گیاهان آلوده به گیاهان سالم انتفال می‌یابد و تنها راه موثر مهار بیماری تاکنون مقابله با حشرات ناقل بوده است.‌

به گزارش خبر گیاه‌پزشکی ایران، از زمان شیوع در باغ‌های مرکبات فلوریدا در ۲۰۰۵ ، بیماری خسارت‌های سنگینی را به باغ‌داران این ایالت وارد کرده و عامل محدودکننده جدی برای حفظ و توسعه باغ‌های مرکبات بوده و با وجود موفقیت کم، سالانه مقادیر زیادی آفت‌کش برای کنترل حشره ناقل بیماری مصرف می‌شود.

دانشمندان در دو دهه گذشته تحقیقات گسترده‌ای روی بیماری و کنترل آن به انجام رسانده و روش‌های متعددی را برای مهار بیماری و ناقل آن مورد آزمایش قرار داده‌اند.

یکی از آخرین راهکارهای مورد توجه دانشمندان در سال‌های اخیر انتقال ژن Bt به مرکبات بوده است.

دانشمندان مرکز تحقیقات و آموزش مرکبات (CREC) انستیتوی غذا و علوم کشاورزی دانشگاه فلوریدا (UF/IFAS) بعنوان آخرین سلاح و راه‌حل برای کنترل بیماری گرینینگ یا میوه سبز، انتقال ژن Bt به مرکبات را مورد توجه قرار داده‌اند.

در این روش ژن مسئول تولید پروتئین کشنده لارو حشرات از باکتری خاک‌زی Bacillus thuringiensis موسوم به Bt به روش مهندسی ژنتیک به گیاهان وارد می‌شود.

گیاهانی که این ژن را دریافت کنند پروتئین بی‌تی را تولید خواهند کرد که برای پوره‌های پسیل ناقل بیماری میوه سبز موقع تغذیه از گیاه کشنده خواهد بود.

این دانشمندان پروژه انتقال ژن Bt به نهال‌های مرکبات را به انجام رسانده‌اند و گیاهان تغییریافته ژنتیکی (تراریخته) مراحل آزمایش آزمایشگاهی و گلخانه‌ای را طی کرده‌اند که در آنها تاثیر تولید پروتئین Bt در گیاه در از بین بردن لاروهای پسیل‌ها به اثبات رسیده است. گام بعدی، انجام آزمایشات مزرعه‌ای است که در سال جاری آغاز خواهد شد.

انتقال موفقیت‌آمیز ژن Bt تاکنون به محصولات زراعی متعددی از جمله ذرت، برنج، پنبه، سویا، گوجه فرنگی و .. انجام شده و محصولات تجاری آنها در دنیا در حال کشت هستند. با این وجود، به نظر می رسد مرکبات اولین محصولات باغی تراریخته حاوی ژن Bt خواهند بود.

مدافعین تولید گیاهان تغییریافته ژنتیکی از طریق انتقال ژن Bt این روش را روشی پایدار می‌دانند که موجب حذف مصرف مقادیر زیادی حشره‌کش شیمیایی برای کنترل آفات که آلودگی محیط زیست را به دنبال دارد می‌شود.

در صورت موفقیت‌آمیز بودن، این راهکار تاثیر به‌سزایی در کاهش جمعیت پسیل ناقل و کنترل بیماری خواهد داشت، هرچندکه این محققین گفته‌اند به جستجوی خود برای یافتن راهی برای کنترل حشرات بالغ ادامه خواهند داد.

خبر راه درمان جدید بیماری موجب خوشحالی باغ‌داران که از این بیماری به ستوه آمده‌اند شده است.