مدیر پیشگیری و مبارزه با بیمارهای دانشگاه علوم پزشکی کردستان، با فرارسیدن فصل بهار و آغاز رویش قارچهای کوهی خودرو در مناطق مختلف استان کردستان، بر لزوم هوشیاری و اتخاذ تدابیر پیشگیرانه از سوی شهروندان برای جلوگیری از مسمومیتهای احتمالی ناشی از مصرف این قارچها تاکید کرد.
دکتر جهانبخش یوسفی با اشاره به خطرات بالقوه مصرف قارچهای خودرو، اظهار کرد: هر ساله با شروع فصل بهار، شاهد رویش انواع قارچها در طبیعت زیبای استان هستیم. تشخیص قارچهای خوراکی از انواع سمی از روی ظاهر قارچ (شکل، رنگ، بو، قوام) بسیار دشوار است.
وی با بیان اینکه هنوز گزارش رسمی مبنی بر وقوع مسمومیت با قارچهای خودرو در سال جاری دریافت نشده است، افزود: هدف ما پیشگیری از وقوع چنین حوادثی است، تجربه سالهای گذشته نشان میدهد که عدم توجه به هشدارهای بهداشتی در این زمینه میتواند منجر به بروز مسمومیتهای شدید و حتی مرگومیر شود.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیمارهای دانشگاه علوم پزشکی کردستان در ادامه با اشاره به اینکه بهترین و ایمنترین راه، اجتناب از مصرف هرگونه قارچ کوهی خودرو است که گاهی به صورت فله ای هم عرضه می شوند، تصریح کرد: در صورت تمایل به مصرف قارچ، توصیه اکید میشود از فروشگاهها و مراکز معتبر تحت نظارت سازمانهای نظارتی تهیه شود که در بسته بندی های دارای مجوز عرضه می شوند.
وی قارچ های سمی را دو نوع عنوان کرد و گفت: گروهی سریع الاثر هستند که در عرض نیم تا دو ساعت پس از مصرف سبب شروع علایم مسمومیت می شوند و گروهی دیر اثر هستند که در عرض ۶ تا ۲۴ ساعت پس از مصرف سبب شروع علایم مسمومیت می شوند.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیمارهای دانشگاه علوم پزشکی کردستان ادامه داد: علایم مسمومیت با قارچ های خودرو گوارشی و به صورت تهوع، استفراغ، اسهال و درد شکم هستند البته در موارد شدید تب، افزایش ضربان قلب، خشکی دهان، سرگیجه، تاری دید و تشنج هم ممکن است ایجاد شود.
دکتر یوسفی گفت: در صورت مسمومیت باید فرد فورا به بیمارستان ارجاع شود و تا زمان رسیدن به بیمارستان اگر فرد هوشیار است میتوان با وادار کردن او به استفراغ قارچ های مصرف شده را از معده او تخلیه کرد اما در هر صورت مراجعه فوری به بیمارستان ضرورت دارد و در صورت در دسترس بودن مقداری از قارچ مصرف شده جهت بررسی نوع آن به بیمارستان تحویل داده شود.
وی با اشاره به باورهای غلط در مورد تشخیص قارچهای غیر سمی، یادآور شد: تغییر رنگ ندادن قاشق در تماس با قارچ (خام یا پخته شده)، وجود حشرات روی قارچ، استفاده پرندگان یا حیوانات از قارچ، محل رویش قارچ (کنارسنگ،…) و عدم تغییر قوام شیر جوشیده شده با قارچ هیچکدام بر غیرسمی بودن قارچ نیست و این باورها فاقد اعتبار بوده و خطرناک هستند.