برنامه رویش با موضوع «شناسایی صحیح قارچهای خوراکی و سمی» با حضور محمدرضا آصف شایان عضو هیات علمی و رئیس بخش تحقیقات رستنیها موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور از شبکه آموزش سیما پخش شد.
به گزارش خبر گیاهپزشکی ایران از موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور در برنامه رویش شبکه آموزش سیما درباره خطرات قارچهای سمی و اهمیت تشخیص صحیح آنها تاکید کرد: با توجه به امکان رویش قارچهای سمی در هر جغرافیایی از ایران، مردم باید از مصرف خودسرانه قارچهای موجود در طبیعت خودداری کنند.
آصف در خصوص اهمیت تشخیص علمی قارچها گفت: قارچها دامنه وسیعی از نظر تعداد و تنوع رویشگاه دارند. قارچها گیاه نیستند و به صورت مستقل در کنار گیاهان و جانوران فعالیت میکنند. تقسیمبندی قارچها بر اساس ترکیبات موجود در سلولهای آنها صورت میگیرد که اهم آن شامل قارچهای خوراکی، سمی و دارویی است. تفکیک گونههای قارچها بر اساس اختلاف عملکرد و وظیفه آنها در طبیعت صورت میگیرد.
وی افزود: شناسایی قارچها اهمیت حیاتی دارد، چرا که تفکیک قارچهای سمی از خوراکی، تشخیص مرگ و زندگی است. تشخیص قارچها فقط باید توسط متخصصین و در آزمایشگاههای تخصصی صورت گیرد و نمیتوان به روشهای سنتی و خانگی رایج اعتماد کرد. سمیت اغلب قارچهای کشنده موجود در کشور با جوشاندن، فریز کردن و خشک کردن از بین نمیرود.
رئیس بخش رستنیهای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور ادامه داد: هزار گونه قارچ کلاهکدار در ایران وجود دارد که دارای صد گونه سمی و ده گونه کشنده هستند. کشندهترین قارچ دنیا (آمانیتا) در پوششهای جنگلی ایران به وفور رشد میکند و اشتباه در تشخیص بسیار خطرناک است.
آصف توصیه کرد: با توجه به شباهت زیاد گونههای سمی و غیرسمی، تشخیص قارچ به هیچ وجه نباید در طبیعت انجام شود و این امر تنها توسط میکروسکوپ و در برخی موارد با بررسیهای مولکولی صورت میگیرد. لذا مردم باید از مصرف قارچهای موجود در طبیعت خودداری کنند.
وی افزود: جمعیت قارچها در شمال کشور بسیار زیاد است، اما در غرب و دامنههای زاگرس نیز مسمومیتهای ناشی از مصرف قارچ به مقدار زیاد گزارش شده است. بطوریکه در بهار سال ۱۳۹۷ به دلیل اشتباه در تشخیص قارچ سمی از گونه بومی، تعداد مسمومان به بیش از سه هزار و پانصد نفر رسید. باید توجه داشت بطور کلی در هر جغرافیایی از ایران امکان رویش قارچ سمی وجود دارد.
این محقق قارچشناس در مورد علایم مسمومیت تصریح کرد: قارچهای سمی بر اساس علایمی که ایجاد میکنند تقسیمبندی میشوند که از دل درد یا تهوع ساده تا مرگ متغیر است. به طور کلی هر حالت یا علایم غیرعادی بعد از مصرف قارچ در طبیعت باید مسمومیت تلقی شود، چون علایم میتواند تنها گوارشی نبوده و طیف وسیعی از علایم در حواس پنجگانه را در برگیرد.
وی در پایان گفت: فصل بهار زمان اوج رویش قارچهای سمی است، لذا مردم نباید به هیچ وجه خودشان اقدام به تشخیص و مصرف قارچهای موجود در طبیعت کرده یا از مطالب غیرمستندی که در مورد تشخیص قارچها انتشار مییابد، استفاده کنند.
لینک مشاهده کامل برنامه: https://telewebion.com/episode/0x12742895
گزارش ویدیویی از برنامه رویش شبکه آموزش سیما

