میزبانی نارنج‌های شهری مازندران از مگس‌های میوه
میزبانی نارنج‌های شهری مازندران از مگس‌های میوه
طبق آمارهای غیررسمی حدود ۶ میلیون اصله درخت نارنج در سطح خیابان‌های استان مازندران بویژه در شهرهای ساری و بابل وجود دارد.

بی اعتنایی کم‌سابقه شهروندان و دستگاه‌های متولی در برداشت میوه نارنج درختان حاشیه خیابان‌ها و کوچه پس‌کوچه‌های شهری مازندران این روزها تبدیل به نگرانی جهاد کشاورزی شده و کارشناسان این مجموعه هشدار می‌دهند که نارنج های برداشت نشده به کانون ماندگاری مگس میوه مدیترانه ای تبدیل می‌شوند.

به گزارش ایرنا، اگرچه سازمان جهاد کشاورزی مازندران در این راستا اواسط بهمن ماه سال گذشته با صدور اطلاعیه ای خواستار مشارکت تمامی فرمانداری‌ها، شهرداری‌ها، دهیاری‌ها، شوراهای اسلامی شهر و روستا، ادارات دولتی، به ویژه رسانه ملی و اصحاب رسانه در فضای مجازی و حقیقی شد، اما بررسی ها میدانی نشان می دهد همچنان در بسیاری از باغ ها، معابر شهری و روستایی، خانه‌ باغ‌ها، ویلاها، شهرک‌های ساحلی تاکنون نسبت به برداشت کامل میوه‌های مزبور اقدام نکردند.

بررسی ها نشان می دهد که حتی شهرداری بابل به عنوان یکی از شهرهای بزرگ مازندران و مشهور به شهر بهار نارنج که طبق آمار بیشترین درخت نارنج را در سطح معابر شهری و روستایی دارد، در اقدامی به هنگام برداشت میوه درخت نارنج در خیابان های این شهر را برای شهروندان آزاد کرد و جهاد کشاورزی این شهرستان هم پویش مبارزه با مگس مدیترانه‌ای را به راه انداخت، اما طبق مشاهدات همچنان عمده نارنج روی درختان باقی مانده است.

دست نخورده باقی ماندن نارنج های رسیده روی درختان حاشیه خیابان های شهرهای مازندران در حالی که سال های گذشته بیش از ۸۰ درصد آن توسط رهگذران و شهروندان ساکن در هر منطقه برداشت می شد، سبب شده است تا جهاد کشاورزی استان به دستگاه های متولی در باره ضرورت برداشت هر چه زودتر این محصول برای دومین بار هشدار دهد.

برداشت نارنج و میوه‌های باقیمانده برای قطع زنجیره حیاتی آفت مگس میوه در حالی به عنوان مهم ترین راهکار بیولوژیک مقابله با این آفت است که بسیاری از صاحبان باغ ها و متولیان درختان شهری و روستایی مازندران نسبت به این موضوع بی توجهی می کنند.

رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با هشدار نسبت به شیوع آفت مگس مدیترانه‌ای گفت: یکی از میزبان های مهم مگس میوه مدیترانه ای در فصل بهار، میوه های نارنج باقیمانده روی درختان از سال قبل است و این میوه ها بعنوان پل ارتباطی میزبانی، سبب جلب مگس میوه و آلودگی در باغ، خانه سرا، فضای سبز شهری و روستایی می شود.

بابک مومنی افزود: طبق گزارش های دریافتی در اماکنی که میوه های نارنج قبل از بهار برداشت نشدند، آلودگی بالا بوده و خطر بروز خسارت در باغات سیاه ریشه به ویژه ارقام هسته دار به دنبال خواهد داشت.

وی اظهار کرد: یکی از اقدامات مهم در روند کنترل آفت مگس میوه مدیترانه ای، برداشت به موقع، حذف و دور کردن میزبان از دسترس آفت است. لذا با توجه به اهمیت موضوع برداشت سریع کلیه میوه های باقیمانده روی درختان موجود در باغات، خانه سراها، فضای سبز شهری و روستایی، مجتمع های تفریحی ساحلی و … توصیه و مورد تاکید است.

مومنی ادامه داد:‌با توجه به مکاتبات متعدد با فرمانداری ها، شهرداری ها، بخشداری ها و مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ها جهت برداشت میوه های باقیمانده روی درختان نارنج، نتایج بازدیدهای میدانی اخیر نشان می دهد متاسفانه در بیشتر معابر شهری و روستایی، خانه سراها، ویلاسراها، شهرک های ساحلی و … تاکنون نسبت به برداشت کامل میوه های مزبور اقدام نکردند.

رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: به منظور کاهش جمعیت زمستان گذران آفت مگس میوه مدیترانه ای و مدیریت مطلوب آفت در سال جاری و پیشگیری از شکل‌گیری کانون‌های اولیه آلودگی و برداشت میوه های نارنج، کلیه دستگاه‌های اجرایی ذیربط و فرمانداران محترم شهرستان‌ها نسبت به این امر اهتمام کنند.

وی تصریح کرد: تسریع در برداشت کلیه میوه‌های باقیمانده مرکبات به ویژه در حاشیه جاده‌ها و محوطه شهری و شهرک‌ها و جمع‌آوری و دفن کلیه میوه‌های ریخته شده پای درختان در عمق ۵۰ سانتیمتری خاک ضروری است.

مازندران حدود ۶۰ نقطه شهری دارد که بر اساس آمارهای غیررسمی در هر شهری صدها هزار اصله درخت نارنج در حاشیه خیابان ها و کوچه های این شهرها وجود دارد. طبق آمار های غیررسمی حدود ۶ میلیون اصله درخت نارنج در سطح خیابان های استان مازندران بویژه در شهرهای ساری و بابل وجود دارد.

نارنج میوه ای است که معمولا در آغاز بهار شکوفه می کند و زمان برداشت آن نیز اواخر ماه آذر و فصل پائیز است، اما برداشت میوه این گونه درخت مرکبات در حاشیه خیابان های شهر و محوطه های اماکن عمومی و ادارات دولتی و عمومی همواره با بی توجهی همراه می شود و بعضی سال ها یا اصلا برداشت نمی شود و یا با کم توجهی فقط در حد سبک کردن شاخه درخت برداشت می شود.

آفت مگس میوه مدیترانه‌ای در حالی این روزها به دغدغه مهم باغداری مازندران و متولیان این حوزه تبدیل شده که برخلاف چند دهه گذشته دیگر یک آفت گذرا محسوب نمی‌شود و تبدیل به آفتی خانه زاد برای تمام فصول شده است.

اظهارات کارشناسان جهاد کشاورزی مازندران نشان می دهد که اکنون که آفت مگس مدیترانه ای تا حدود زیادی در باغداری تجاری مازندران کنترل شده، بی توجهی در برداشت محصول درختان نارنج خیابان‌های شهری و دیگر درختان مثمر محوطه ادارات دولتی و عمومی، این درختان را به میزبان درجه یک و حیاط خلوت این آفت تبدیل کرده است.

کارشناسان حفظ نبابتات مازندران معتقدند که منشاء خانه زادشدن آفت مگس میوه به گسترش باغداری مخلوط به خصوص در خانه باغ هایی که در ۲ دهه اخیر در مازندران به وفور ایجاد شده است، یعنی کاشت انواع درخت از جمله هلو، شلیل، انجیر و خرمالو با هدف خود مصرفی در باغ های یکهزار تا ۲ هزار متری سبب گسترش و هجوم آفت مگس مدیترانه ای شده است.

مگس میوه مدیترانه ای از آفات مخرب جهانی است که نسبت به سایر گونه‌های مگس میوه دارای دامنه میزبانی وسیعی است و می تواند بیشترین خسارت را به بار بیاورد. هلو، خرمالو، انجیر، سیب زرد، آلو و گلابی و مرکبات از جمله میزبان‌های این آفت هستند.

حشره مگس میوه به طور معمول تا ۲ ماه زنده می‌مانند، اما اگر شرایط مساعد باشد تا ۶ ماه هم امکان زنده بودن آنها وجود دارد. وجود میزبان از جمله میوه رسیده در سر درخت یا پوسیده در پای درخت و سرمای هوا بهترین شرایط مساعد برای فعال باقی ماندن آفت مگس میوه است.