اعضای کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی از باغ گیاهشناسی ملی ایران و مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور بازدید کردند.
سازمان تات بازوی علمی و حافظ امنیت غذایی کشور است / باغ گیاهشناسی باید به عنوان ذخیرهگاه زنده ژنتیکی حفظ شود
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی با تأکید بر جایگاه راهبردی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) در توسعه علمی بخش کشاورزی، گفت: این سازمان، مرجع اصلی تحقیقاتی کشور در حوزه امنیت غذایی، ایمنی و سلامت، حفاظت از ذخایر ژنتیکی گیاهی و دامی و همچنین تولید واکسن و فرآوردههای بهداشتی است و مجلس با تمام ظرفیت خود در کنار این سازمان خواهد بود.
به گزارش روابط عمومی سازمان تات، علیرضا منادی که در جریان بازدید اعضای کمیسیون آموزش مجلس از باغ گیاهشناسی ملی ایران و مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور سخن میگفت، افزود: «ما در مجلس نگاه واقعبینانه و حمایتی به سازمان تات داریم. این مجموعه را از آنِ خود میدانیم و همه تلاش خود را برای پشتیبانی از آن به کار خواهیم بست. امروز با بخشهایی از فعالیتها و چالشهای این سازمان آشنا شدیم، از جمله کمبود نیروی انسانی، مجوزهای استخدامی، مسائل مربوط به املاک و زمینها، و موضوع محصولات تراریخته، که قطعاً پیگیری خواهیم کرد.»
وی همچنین با اشاره به اهمیت باغ گیاهشناسی ملی ایران، بر ضرورت صیانت از این مجموعه تأکید کرد و گفت: «باغ گیاهشناسی یک ذخیرهگاه زنده ژنتیکی برای کشور است و باید با حساسیت و حمایت ویژه حفظ و نگهداری شود.»
منادی در پایان ضمن تشکر از مسئولان سازمان تحقیقات، خاطرنشان کرد: «آموزش و پژوهش، جایگاه شماست و محل کار شماست؛ ما هم با تمام وجود در خدمتتان هستیم تا رونق و توسعه در بخش کشاورزی علمی کشور محقق شود.»

ظرفیتهای بینظیر تات باید بیشتر در بخش کشاورزی کشور دیده شود
نماینده مردم شهریار، قدس و ملارد در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر جایگاه منحصربهفرد سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات)، خواستار ارتقای سطح اثربخشی این مجموعه در حوزه کشاورزی کشور شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان تات، حسین حق وردی در حاشیه بازدید اعضای کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس از باغ گیاهشناسی ملی و مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور اظهار داشت: «سازمان تات بهعنوان تنها مرکز مطالعاتی، تحقیقاتی و پژوهشی وزارت جهاد کشاورزی باید جایگاهی بهمراتب بالاتر از وضعیت فعلی داشته باشد.»
وی با اشاره به اقدامات ارزشمند انجامشده در مجموعه گفت: «در دوره قبل نیز از مرکز تحقیقات بذر بازدید داشتیم و اکنون نیز از باغ گیاهشناسی بازدید کردیم. بیشک اقدامات ارزشمند و سازندهای در این مراکز صورت گرفته است. مجموعهای از اقلیمهای متنوع کشور و حتی دنیا در این محل گردآوری شده که ظرفیت بسیار منحصر به فردی را شکل داده است.»
حسین حق وردی با بیان اینکه اطلاعات ارزشمندی در این بازدید کسب کرده است، افزود: «با وجود این اقدامات، آن اثربخشی مورد انتظار از این سازمان در سطح ملی هنوز آنطور که باید و شاید احساس نمیشود. ما انتظار داریم مجموعهای با این حجم از نیروهای علمی و پژوهشی، حضور پررنگتری در ارتقای عملکرد کشاورزی کشور داشته باشد.»
عضو کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس در پایان تصریح کرد: «تحقیقات در این سازمان بهدرستی در حال انجام است اما باید نتایج آن بیش از پیش در عرصه عملی کشاورزی کشور نمود پیدا کند. قطعاً جای کار فراوانی وجود دارد و حمایت از این سازمان باید در اولویت قرار گیرد.»
سازمان تات قلب تپنده علم کشاورزی در کشور است
نماینده مردم ایذه، باغملک، دزپارت و صیدون در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اهمیت جایگاه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) در توسعه بخش کشاورزی کشور، خواستار حمایت جدیتر از این سازمان از سوی مجلس و دولت شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان تات، فرشاد ابراهیمپور در حاشیه بازدید اعضای کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی از باغ ملی گیاهشناسی ایران و مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، اظهار داشت: «سازمان تات بازوی دانشی و پژوهشی وزارت جهاد کشاورزی و قلب تپنده علم در حوزه کشاورزی کشور است. این سازمان سه وظیفه کلیدی را برعهده دارد: تحقیقات کاربردی، آموزش تخصصی، و ترویج نهادینهشده دانش در میان بهرهبرداران.»
وی افزود: «اگر هدف ما ارتقای سواد بهرهبرداران، افزایش بهرهوری، و حرکت در مرزهای دانش در بخش کشاورزی است، باید بدانیم که تات جایگاهی بیبدیل در تحقق این اهداف دارد و شایسته است هم در سطح سیاستگذاری یعنی مجلس، و هم در سطح اجرا یعنی دولت، مورد حمایت ویژه قرار گیرد.»
ابراهیمپور همچنین با اشاره به دغدغههای جوانان تحصیلکرده بخش کشاورزی گفت: «دانشجویان و فارغالتحصیلان کشاورزی زیادی داریم که علیرغم داشتن تحصیلات عالی، هنوز جذب بازار کار نشدهاند. این موضوع نشان میدهد باید حلقه ارتباطی بین دانش، تحقیق و میدان عمل در کشاورزی تقویت شود که دقیقاً مأموریت سازمان تات است.»
نایب رئیس دوم کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی در پایان تأکید کرد: «توسعه پایدار کشاورزی بدون تقویت نهادهای علمی و پژوهشی ممکن نیست و سازمان تات در این مسیر نقش کلیدی دارد.»
اثربخشیهای سازمان تات باید بیش از پیش برای افکار عمومی و مسئولان تبیین شود
معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) با اشاره به بازدید اعضای کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی از باغ گیاهشناسی ملی ایران و مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور گفت: این جلسه بسیار پربار و فرصتی مغتنم برای آشنایی نمایندگان با بخشی از ظرفیتهای علمی و پژوهشی تات بود.
به گزارش روابط عمومی سازمان تات، غلامرضا گلمحمدی در حاشیه این بازدید اظهار داشت: «در این نشست، گزارشی از عملکرد سازمان تات و اثرگذاری آن در حوزه امنیت، ایمنی و سلامت غذایی محصولات کشاورزی ارائه شد که خوشبختانه مورد توجه و رضایت اعضای کمیسیون قرار گرفت. همچنین بخشی از چالشهای پیش روی سازمان را مطرح کردیم که نمایندگان محترم قول مساعد برای کمک به حل این مشکلات دادند.»
وی با بیان اینکه تات در معرفی اثربخشیها و دستاوردهای خود به جامعه، دچار کمکاری شده، افزود: «متأسفانه همین موضوع باعث شده این سازمان با وجود کارنامه درخشانی که دارد، تا حدی مظلوم واقع شود. در سال جاری، علاوه بر اجرای برنامههای تحقیقاتی مطابق با اسناد بالادستی از جمله برنامه هفتم توسعه و سند دانشبنیان امنیت غذایی، برنامهریزی جامعی برای معرفی دقیقتر فعالیتها و نقش تات در امنیت غذایی کشور به افکار عمومی، مسئولان، نمایندگان مجلس، دولت و حتی نهادهای قضایی در دستور کار قرار دادهایم.»
رئیس سازمان تات در ادامه با اشاره به تدوین و زمانبندی فعالیتهای سالهای گذشته و برنامههای آتی سازمان تا پایان برنامه هفتم توسعه، خاطرنشان کرد: «تمام بندها، تبصرهها و وظایف محولشده به تات را به صورت دقیق بررسی و برنامهریزی کردهایم و در مسیر اجرای آن با جدیت پیش خواهیم رفت.»
گلمحمدی در بخش دیگری از سخنان خود نسبت به چالشهای موجود در حوزه املاک سازمان هشدار داد و گفت: «متأسفانه برخی تخریبها و هجمههایی که علیه سازمان صورت میگیرد، ناشی از چشمداشتهایی است که به اموال و زمینهای تات دارند. این موضوع ما را آزار میدهد و نباید اجازه داد که منافع کوتاهمدت برخی افراد، مسیر توسعه پژوهش و حفظ منابع کشور را مختل کند.»
وی در پایان از حمایتهای کمیسیون آموزش مجلس قدردانی و ابراز امیدواری کرد با همراهی نهادهای مختلف، مسیر رشد و توسعه علمی بخش کشاورزی هموارتر شود.
کشاورزی کشور نیازمند سرمایهگذاری، بهرهوری و زنجیره ارزش است
صالحی جوزانی، معاون پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات)، در جریان بازدید اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی از باغ گیاهشناسی ملی ایران و مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، با اشاره به چالشها و ظرفیتهای بخش کشاورزی، بر نقش کلیدی سازمان تات در حکمرانی پژوهشمحور و ارتقای امنیت غذایی کشور تأکید کرد.
به گزارش روابط عمومی سازمان تات، صالحی جوزانی با اشاره به سهم بالای تولیدات کشاورزی در اقتصاد کشور، با اشاره به تولید ۱۳۰ میلیون تن محصولات بخش کشاورزی کشور، گفت: این بخش با چالشهای مهمی نظیر تغییرات اقلیمی، کاهش منابع آب و خاک، ضعف در زنجیره ارزش، خامفروشی، و پایین بودن ضریب نفوذ دانش در کشاورزی مواجه است.
صالحی جوزانی افزود: «دو سند بالادستی، یعنی سند ملی امنیت غذایی و برنامه هفتم توسعه، مسیر آینده کشاورزی کشور را ترسیم کردهاند. سازمان تات با بیش از ۵۰ سال سابقه، مغز متفکر پژوهش و فناوری کشاورزی کشور محسوب میشود و وظایفی چون مرجعیت علمی، پایش و ارزیابی فناوریهای کشاورزی، سیاستگذاری علمی، و نظارت بر تولید بذر، سرم و واکسن را بر عهده دارد.»
معاون پژوهشی سازمان تات تأکید کرد: «در حالی که مسئولیت مستقیم امنیت غذایی بر عهده وزارت بهداشت است، اما مرجعیت علمی کشور در حوزه ایمنی زیستی و ایمنی غذایی نیز با سازمان تات است. این سازمان از سطح گیاه تا مزرعه، از حوزه آبخیز تا سطح ملی و منطقهای و حتی از کف دریا تا قله کوه در حوزه گیاهی، جانوری، دامی و میکروارگانیسمها وظیفه دارد.»
وی ادامه داد: « امروز سازمان تات دارای ۲۳ مؤسسه و مرکز ملی، ۳۴ مرکز تحقیقاتی استانی، ۳۱۴ ایستگاه تحقیقاتی، و نزدیک به ۷۶۰۰ نیروی انسانی است.»
صالحی جوزانی با اشاره به کاهش منابع انسانی طی دهه گذشته گفت: «از سال ۱۳۹۰ تاکنون تعداد کارکنان سازمان تقریباً به نصف کاهش یافته و این مسئله لزوم حمایت و تقویت ظرفیتهای انسانی و زیرساختی را دوچندان میکند.»
وی در بخش پایانی سخنان خود به تحول رویکرد علمی در سازمان تات اشاره کرد و گفت: «در گذشته معیار ارتقای اعضای هیئت علمی صرفاً مبتنی بر تعداد مقالات بود، اما اکنون اثربخشی و حل مسائل بخش کشاورزی اولویت دارد. محققی که بتواند مسئلهای از کشاورزی کشور را حل کند، فارغ از تعداد مقالات، ارتقا مییابد. این تغییر نگرش نشانه بلوغ علمی و مدیریتی در سازمان تات است.»
