آئین گرامیداشت روز ملی گندم و نان با رونمایی از زنجیره تولید نان کامل در خراسان رضوی، در دهکده فناوری کشاورزی در مشهد برگزار شد.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) روز چهارشنبه در آیین گرامیداشت روز ملی گندم و نان در مشهد گفت: نان، غذای اصلی مردم ایران است و همه به اهمیت راهبردی آن آگاهند و تامین گندم و نان روزانه مردم از ارکان امنیت غذایی پایدار و سالم است که دولت در این زمینه توجه لازم را دارد.
غلامرضا گلمحمدی گفت: معتقدم در دولت وفاق ملی اگر همه دست به دست هم بدهیم با همدلی و همراهی و دغدغهمندی مشکلات حل میشود و باید با همدلی و همراهی در شرایط کنونی جنگ اقتصادی بتوانیم به امنیت غذایی پایدار و سالم دست یابیم.
وی اضافه کرد: در حالی که وزارت جهاد کشاورزی متولی تامین امنیت و سلامت غذایی در حوزه تولیدات کشاورزی است سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان پشتوانه تصمیم ساز در این بخش محسوب میشود که با سابقهای دیرین، اساس و پایه کار در این سازمان بر مبنای دانش بوده است.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به ابلاغ «سند دانش بنیان امنیت غذایی» در سال گذشته گفت: این سند به اصول «فراهمی، دسترسی، سلامت و مصرف و ثبات و پایداری» غذایی توجه دارد و بیش از ۸۰ درصد اجزای این سند در سازمان تحقیقات کشاورزی محقق میشود.
گلمحمدی افزود: سند دانشبنیان امنیت غذایی با در نظر گرفتن چالشهای پیش رو از جمله ابربحران آب تدوین شده است.
وی درباره اهمیت تحقیقات صورتگرفته در این سازمان گفت: ارزش ریالی و ارزی تحقیقات انجامشده در حوزههایی نظیر بذر، واکسن، کود و سم به حدود دو میلیارد دلار میرسد، اما ظرفیتهای بیشتری برای توسعه این حوزه وجود دارد.
وی با اشاره به اجرای ۲۲ طرح از مجموع ۳۰ طرح کلان این سازمان، اظهار داشت: کاهش ضایعات کشاورزی یکی از مهمترین این طرحهاست که در قالب آن، گندمهای سنزده که پیشتر برای پخت نان نامناسب بودند، با تحقیقات انجامشده در مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان فرآوری شده و اکنون قابلیت استفاده در نانواییها را دارند.
رئیس سازمان تات گفت: این سازمان تاکنون ۱۵۷ رقم از هزار و ۲۰۰ رقم گندم موجود در کشور را معرفی کرده است که حدود ۵۴ رقم آن گندم دیم است و نشان از آیندهنگری این سازمان در برابر تغییرات اقلیمی دارد.
گلمحمدی افزود: سال گذشته ۷۷ رقم گیاهی در کشور توسط این سازمان معرفی شد که حدود ۱۰ رقم از این تعداد در حوزه گندم و غلات بود و با اقدامات انجامشده در برابر بیماری زنگ زرد و کم آبی مقاوم هستند.
وی اظهار کرد: در حالی که مصرف آفتکشها برای مبارزه با آفت سن گندم ضروری است سازمان تحقیقات کشاورزی با تحقیقات انجام شده سطح مبارزه با این آفت را به یک سوم قبل کاهش داده و سطح مبارزه را به دو و نیم میلیون هکتار در سال رسانده است.
رئیس سازمان تات گفت: همچنین امسال استفاده از گندمهای سنزده برای مصرف به شیوههای جدید در دستور کار است که تا قبل از آن قابل مصرف نبود.
گلمحمدی با اشاره به این که تا پایان برنامه هفتم توسعه باید میزان تولیدات کشاورزی به ۱۶۰ میلیون تن در کشور برسد اظهار کرد: این هدف در حالی باید محقق شود که با وجود مشکلاتی مانند بحران آب، شوری مزارع و تغییرات اقلیمی، کار بسیار سخت است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: هم اکنون تولیدات بخش کشاورزی ۱۳۰ میلیون تن ثبت شده در حالی که در ابتدای انقلاب اسلامی ۲۵ میلیون تن بوده است.
گل محمدی افزود: سطح اراضی کشاورزی در کشور اکنون ۱۴ میلیون هکتار است که در سالهای پس از انقلاب چهار میلیون هکتار افزایش در این بخش تجربه شده است که نشان از افزایش بهرهوری دارد.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با تأکید بر ضرورت مدیریت مصرف غذا، بهویژه نان و برنج، گفت: اسراف در مصرف این اقلام به هدررفت منابع حیاتی کشور، بهویژه آب، منجر میشود.
معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: برای تولید هر دانه برنج باقیمانده در بشقاب که دورریز می شود معادل یک لیوان آب در کشور مصرف شده است.
گلمحمدی خاطرنشان کرد: هر دانه برنج برای تولید خود به ۹۴ سیسی آب نیاز دارد و تولید یک کیلوگرم برنج مستلزم مصرف حدود شش مترمکعب آب است؛ این در حالی است که روزانه نزدیک به هشت تن برنج پختهشده در کشور دور ریخته میشود که معادل سالانه حدود ۱۸ میلیون مترمکعب آب از دست رفته است.
گلمحمدی افزود: بر این اساس روزانه هشت تن برنج در کشور دورریز میشود که سالانه معادل سه هزار تن برنج میشود در حالی که ۱۸ میلیون متر مکعب آب برای تولید این میزان مصرف شده است.
وی ادامه داد: کاهش ضایعات و استفاده بهینه از آنها برای مصرف مجدد جزو اقداماتی است که باید انجام شود و هم اکنون ۲۰ تا ۳۰ درصد تولیدات بخش کشاورزی در کشور به ضایعات تبدیل میشود که باید کاهش یابد و این امر جز با فرهنگسازی محقق نمیشود.
وی تصریح کرد: با کاهش ۱۰ درصدی در ضایعات بخش کشاورزی، میتوان میزان تولیدات کشاورزی را در کشور به ۱۴۵ میلیون تن رساند.
در پایان این مراسم با حضور مسوولان از زنجیره تولید آرد و نان کامل در مشهد رونمایی شد.





