معرفی ۲ رقم جدید پنبه مقاوم به خشکی با فناوری هسته‌ای
معرفی ۲ رقم جدید پنبه مقاوم به خشکی با فناوری هسته‌ای
این ارقام که حاصل همکاری مؤسسه تحقیقات پنبه کشور با سازمان انرژی اتمی هستند، عملکرد بالایی داشته‌اند و در سطح مزارع آزمایشی استان‌های مختلف کشور در حال کشت و ارزیابی برای کشت گسترده هستند.

معاون پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی استان تهران در گفت‌وگو با ایسنا از معرفی دو رقم جدید پنبه مقاوم به خشکی با استفاده از فناوری هسته‌ای خبر داد و گفت: این ارقام که حاصل همکاری مؤسسه تحقیقات پنبه کشور با سازمان انرژی اتمی هستند، عملکرد بالایی داشته‌اند و در سطح مزارع آزمایشی استان‌های مختلف کشور در حال کشت و ارزیابی برای کشت گسترده هستند.

ورود فناوری هسته‌ای به کشاورزی با معرفی دو رقم جدید پنبه مقاوم به خشکی، گامی تازه در جهت مقابله با تنش‌های اقلیمی و کم‌آبی در کشور است. ارقامی که به گفته معاون پژوهش مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، در همکاری با سازمان انرژی اتمی ایران و با استفاده از روش‌های جهش‌زایی پرتوی تولید شده‌اند.

علی نادری عارفی اظهار کرد: در سال‌های اخیر با توجه به افزایش تنش‌های اقلیمی به‌ویژه خشکی و گرما، تمرکز تحقیقات ما در مرکز بر توسعه ارقام زودرس، مقاوم و کم‌آب‌بر بوده است. یکی از مهم‌ترین دستاوردهای این مسیر، معرفی دو رقم جدید پنبه با نام‌های فخر و دانش است که با بهره‌گیری از فناوری هسته‌ای تولید شده‌ است.

وی افزود: این ارقام در آزمایش‌های سازگاری، پایداری و عملکرد، نتایج بسیار خوبی داشته‌اند و اکنون در قالب طرح PVS در مزارع آزمایشی شهرستان ورامین و همچنین سایر استان‌ها در حال کشت هستند. ویژگی‌هایی همچون کیفیت بالای الیاف، مقاومت به تنش خشکی و عملکرد اقتصادی مناسب از مهم‌ترین مزایای این ارقام جدید به‌شمار می‌رود.

استفاده از فناوری هسته‌ای در دیگر محصولات

معاون پژوهش مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران با تأکید بر اینکه فناوری هسته‌ای در کشاورزی تنها محدود به پنبه نیست، گفت: ما در سایر حوزه‌ها از جمله غلات، دانه‌های روغنی، گندم دوروم و تریتیکاله نیز پروژه‌های به‌نژادی و به‌زراعی متعددی داریم که با هدف افزایش بهره‌وری و کاهش مصرف آب در حال اجرا هستند.

نادری ادامه داد: در محصولات استراتژیکی مانند گندم، ارقامی همچون فرین، دانش و امین، بامداد و سپهر معرفی شده‌اند که نسبت به ارقام رایج، عملکرد و تحمل بالاتری در شرایط تنش آبی دارند. همچنین در جو، ارقامی مانند ریحان، بهرخ و گوهران و در تریتیکاله ارقامی چون پاژ و سناباد معرفی شده‌ است.

وی افزود: تلاش ما این است که با مدیریت به‌زراعی مناسب از جمله تعیین تاریخ کاشت بهینه، تراکم مناسب و تغذیه گیاهی هدفمند، پتانسیل واقعی این ارقام را در مزرعه شکوفا کنیم تا منجر به افزایش عملکرد و درآمد کشاورزان شود.

معاون پژوهش مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران در پایان تأکید کرد: اولویت نخست ما در استان تهران افزایش بهره‌وری منابع پایه از جمله آب، خاک و ژرم پلاسم است. حتی در شرایط تنش آبی شدید نیز اگر بتوانیم بهره‌وری را بالا ببریم، خواهیم توانست با همان میزان آب، تولید بیشتری رقم بزنیم و این هدف از مسیر تحقیقات کاربردی و فناوری‌های نوینی همچون فناوری هسته‌ای محقق می‌شود.