استانداردهای محصولات ارگانیک و تفاوت آنها با محصولات سالم
استانداردهای محصولات ارگانیک و تفاوت آنها با محصولات سالم
کشاورزی ارگانیک، سیستم مدیریت تولید جامع‌نگر بر اساس کاربرد حداقل استفاده از نهاده‌های خارجی، عدم استفاده از کودها و آفت‌کش‌های مصنوعی است.

سخنرانی با موضوع “استانداردهای محصولات ارگانیک و تفاوت آنها با محصولات سالم” روز دوشنبه سوم تیرماه در سالن اجتماعات مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان برگزار شد.

محقق بخش تحقیقات جنگل و مرتع مرکز تحقیقات کشاورزی استان کرمان در این سخنرانی گفت: تأمین امنیت غذایی از اصلی‌ترین وظایف کشاورزی است و کشاورزی متداول کنونی چالش‌هایی بسیار جدی در راستای نیل به این هدف به وجود آورده است.

به گزارش روابط‌عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان؛ فاطمه دریجانی گفت: ایران باتوجه‌به قابلیت‌های خوب کشاورزی، این ظرفیت را دارد که در رده ۱۰ تا ۱۲ نخست کشورهای دنیا در کشاورزی ارگانیک باشد. کشاورزی ارگانیک، سیستم مدیریت تولید جامع‌نگر است. محصولات ارگانیک بر اساس استاندارها و قوانین مختلف در این حوزه مورد بررسی قرار می‌گیرند و این محصولات حتماً باید برچسب و گواهی‌های قانونی را داشته باشند؛ اما استانداردهای محصولات سالم با محصولات ارگانیک متفاوت است.

دریجانی بیان کرد: استفاده گسترده از سموم شیمیایی و تقابل جدی با زیر ساختهای زیست‌محیطی از تبعات کشاورزی صنعتی متداول امروزی است. براین‌اساس می‌توان گفت کشاورزی متعارف امروزی با تخریب شدید بوم نظام‌های مختلف، آلودگی خاک، هوا و آب و تولید محصولاتی که آلوده به انواع باقیمانده سموم و کودها هستند در عمل در میان‌مدت و درازمدت قابلیت تولید غذایی کافی و سالم برای بشر را نخواهد داشت. ازاین‌رو باید تجدیدنظری جدی در راستای سازگاری کشاورزی با محیط‌زیست صورت‌گرفته و در روش‌های بهره‌برداری از واحدهای تولیدات محصولات کشاورزی تغییر و دگرگونی ماهوی رخ دهد. یکی از روش‌های جایگزین کشاورزی متداول فعلی کشاورزی ارگانیک است.

وی افزود: کشاورزی ارگانیک، سیستم مدیریت تولید جامع‌نگر بر اساس کاربرد حداقل استفاده از نهاده‌های خارجی، عدم استفاده از کودها و آفت‌کش‌های مصنوعی است. این سیستم سبب ارتقا و بهبود اکوسیستم کشاورزی، شامل تنوع زیستی، چرخه‌های زیستی و فعالیت زیستی خاک می‌شود. اگر چه به دلیل آلودگی‌های موجود در محیط‌زیست، نمی‌توان تضمین کرد که با انجام عملیات کشاورزی ارگانیک، محصول تولید شده به طور کامل عاری از بقایای مواد مضر باشد؛ ولی باید اذعان نمود که کاربرد روش‌های ارگانیک موجب به حداقل رسیدن آلودگی هوا، خاک و آب می‌شود. کشاورزی ارگانیک در میان روش‌های مختلف و متداول کشاورزی، یکی از روش‌هایی است که از محیط‌زیست محافظت می‌کند.

دریجانی خاطرنشان کرد: در ایران حدود ۹۰ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی کشور زیر کشت محصولات ارگانیک قرار دارد. این محصولات که شامل زعفران، پسته، میوه‌های خشک و خرما می‌شوند، عمدتاً به اروپا و آسیا صادر می‌شوند.

محقق بخش تحقیقات جنگل و مرتع تصریح کرد: محصول سالم، محصولی است که ضوابط سه‌گانه الزامی استاندارد سه‌گانه در تولید محصولات غذایی را رعایت کرده است. عدم استفاده از نهاده‌های شیمیایی غیرمجاز، رعایت حد مجاز باقی‌مانده سموم و آفت‌کش‌ها، و پیروی از استانداردهای کیفیتی و مدیریتی مشخص