کاهش ۵۰۰ هزار تنی خرید تضمینی گندم استان گلستان در اثر خشکسالی/نگرانی از آینده کشاورزی گلستان
کاهش ۵۰۰ هزار تنی خرید تضمینی گندم استان گلستان در اثر خشکسالی/نگرانی از آینده کشاورزی گلستان
رئیس اتاق بازرگانی گرگان گفت: خشکسالی تاثیر مستقیم بر امنیت غذایی استان دارد و سال گذشته یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن گندم به دولت تحویل داده شد، اما امسال این رقم به ۷۰۰ هزار تن کاهش یافته است.

رئیس اتاق بازرگانی گرگان گفت: خشکسالی تاثیر مستقیم بر امنیت غذایی استان دارد و سال گذشته یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن گندم به دولت تحویل داده شد، اما امسال این رقم به ۷۰۰ هزار تن کاهش یافته است.

به گزارش تسنیم، امیر یوسفی شب گذشته در جلسه کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی گرگان با اشاره به اهمیت بالای بخش کشاورزی در استان گلستان و تأثیرات شدید تغییرات اقلیمی و خشکسالی بر امنیت غذایی و تولیدات کشاورزی، بر ضرورت اتخاذ راهکارهای عملی و حمایت ویژه از کشاورزان تاکید کرد.

رئیس اتاق بازرگانی گرگان با بیان اینکه استان گلستان یکی از قطب‌های مهم کشاورزی کشور است و دارای بیشترین منابع طبیعی، بنادر و فرودگاه‌های بزرگ می‌باشد، اظهار کرد: اتاق بازرگانی گرگان در سال‌های گذشته با تشکیل مستمر کمیسیون کشاورزی، متشکل از صاحب‌نظران و متخصصان، به بررسی مسائل و ارائه راهکارهای موثر در حوزه کشاورزی، آب و محیط زیست پرداخته است.

وی افزود: تغییرات شدید آب و هوایی باعث ناپایداری در تولیدات کشاورزی شده و این امر تاثیر مستقیم بر امنیت غذایی استان دارد. به عنوان مثال، سال گذشته یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن گندم به دولت تحویل داده شد، اما امسال این رقم به ۷۰۰ هزار تن کاهش یافته است. همچنین تولید کلزا ۵۵ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته که نشان از کاهش چشمگیر درآمد کشاورزان دارد.

یوسفی با اشاره به راه‌اندازی مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب در اتاق بازرگانی گرگان، گفت: این مرکز با هدف ارزیابی شرایط جدید و ارائه راهکارهای پایدار برای تامین امنیت غذایی و پایداری تولید آغاز به کار کرده و با حضور متخصصان مجرب استان فعالیت می‌کند.

وی همچنین به مشکلات ناشی از سیاست‌های قیمت‌گذاری دستوری محصولات اساسی مانند گندم، جو و کلزا اشاره و اظهار کرد: این سیاست‌ها و خرید تضمینی دستوری باعث شده است استان گلستان در رتبه بیست و ششم کشور قرار گیرد و کشاورزان متحمل آسیب‌های فراوان شوند.

یوسفی در ادامه با اشاره به کاهش شدید بارندگی در سال جاری (۵۳۶ میلی‌متر نسبت به متوسط ۸۰۰ میلی‌متر) گفت: خشکسالی موجب خالی شدن سفره‌های کشاورزان شده و بیش از ۵۰ هزار هکتار کشت با استفاده از آب‌های زیرزمینی انجام شده است که این روند یک تهدید جدی برای منابع آب استان به شمار می‌رود.

رئیس اتاق بازرگانی گرگان همچنین بر لزوم ترویج کشت‌های کم‌آب‌بر با درآمد مناسب برای کشاورزان تاکید کرد و افزود: باید وزارت جهاد کشاورزی برنامه‌ریزی مناسبی در این زمینه داشته باشد تا بتواند از معیشت و سفره کشاورزان حمایت کند.

وی با بیان اینکه واحدهای بهره‌برداری کشاورزی استان معمولا کوچک و بین ۳ تا ۴ هکتار است، این موضوع را یکی از مشکلات جدی کشاورزان برشمرد و خواستار حمایت مالی برای نوسازی ناوگان کشاورزی از جمله کمباین و تراکتور شد تا کشاورزان بتوانند با تجهیزات به‌روز تولیدات خود را افزایش دهند.

یوسفی گفت: با توجه به شرایط دشوار خشکسالی و مشکلات مالی، لازم است مسئولین توجه ویژه‌ای به بخش کشاورزی استان داشته باشند تا کشاورزان بتوانند شرایط بهتری برای تولید فراهم کنند و امنیت غذایی استان و کشور حفظ شود.

نگرانی از آینده کشاورزی گلستان

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گلستان هشدار داد که کاهش انگیزه و فرصت‌های شغلی در بخش کشاورزی استان، آینده این حوزه را با تهدید جدی مواجه کرده است و تأکید کرد برای حفظ فعالان و تولیدکنندگان کشاورزی، حمایت‌های هدفمند و برنامه‌ریزی دقیق ضروری است.

به گزارش تسنیم، علیرضا نورانی شب گذشته در جلسه کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی گرگان با اشاره به وضعیت اقتصادی و کشاورزی استان و ابراز نگرانی نسبت به سهم ناچیز استان گلستان در اقتصاد ملی نسبت به جمعیت و ظرفیت‌های واقعی آن، اظهارکرد: استان‌های دارای جمعیت و پتانسیل کشاورزی بالا، متأسفانه به اندازه سهم خود از اقتصاد کشور بهره‌مند نیستند.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گلستان افزود: هرچند استان گلستان در رده‌های چهارم و پنجم جمعیت کشور قرار دارد و در بخش کشاورزی ظرفیت‌های فراوانی دارد، اما متأسفانه سهم ارزش افزوده بخش کشاورزی آن در اقتصاد ملی متناسب با این ظرفیت‌ها نیست. این موضوع نگران‌کننده است، زیرا اگر وضعیت به همین شکل ادامه یابد، نسل‌های آینده فعالان و کشاورزان برجسته‌ای که امروز داریم دیگر در عرصه اقتصادی استان حضور نخواهند داشت.

نورانی با اشاره به روند جمعیتی استان گفت: جمعیت استان ما نسبت به گذشته کاهش یافته و پیش‌بینی می‌شود این روند در آینده نیز ادامه داشته باشد. این مسئله ناشی از کاهش انگیزه و فرصت‌های شغلی در بخش کشاورزی است. آمارها نشان می‌دهد که کشاورزان دیگر تمایلی به فعالیت در این بخش ندارند و این هشدار بزرگی برای اقتصاد استان محسوب می‌شود.

وی در ادامه، تأکید کرد: برای اصلاح وضعیت کنونی و جلوگیری از کاهش سهم کشاورزی در اقتصاد استان، لازم است برنامه‌ریزی دقیق و به‌روز انجام شود. ما با تأخیر در به‌روزرسانی برنامه‌ها و سیاست‌ها مواجهیم و این تأخیرها تاثیرات منفی روی بخش کشاورزی گذاشته است. به عنوان مثال، بحث تولید گندم که بیش از ۱۸.۵۲ درصد از ارزش افزوده بخش صنعت و غلات را تشکیل می‌دهد، نشان می‌دهد که اگر روند کنونی ادامه یابد، دیگر نمی‌توان در این زمینه به صورت مؤثر فعالیت کرد.

وی به نقش بانک‌های تخصصی از جمله بانک کشاورزی در حمایت از این بخش اشاره کرد و گفت: هدف از ایجاد بانک کشاورزی و بانک‌های تخصصی دیگر، حمایت ویژه از بخش کشاورزی بوده است، اما متأسفانه عملکرد این بانک‌ها متناسب با نیاز استان‌ها نیست. استان کشاورزی مانند گلستان باید منابع بیشتری دریافت کند، ولی بررسی‌ها نشان می‌دهد که منابع مالی و اعتباری بانک کشاورزی به اندازه استان‌های صنعتی نیست و این نابرابری باید اصلاح شود.

وی در خصوص پیشنهادهای عملی برای بهبود شرایط گفت: من از مسئولان تقاضا دارم که به فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاران در بخش کشاورزی کمک کنند تا مسیرهای سودآور و مستحکمی برای سرمایه‌گذاری و تولید فراهم شود. این حمایت‌ها می‌تواند شامل تخصیص منابع مالی، بهره‌مندی از تسهیلات ارزی و استفاده از مزایای ملی باشد.

نورانی همچنین درباره مشکلات قیمت‌گذاری و تورم در بخش کشاورزی اظهار کرد: مطمئناً ما با محدودیت منابع مالی روبرو هستیم و قیمت‌ها باید بر اساس فرمول‌های اقتصادی دقیق تعیین شود. اما در عین حال باید مراقب باشیم که قیمت‌ها به گونه‌ای تنظیم شود که تولیدکنندگان و کشاورزان دچار زیان نشوند. اگر قیمت‌ها به درستی تنظیم نشود، امکان ادامه فعالیت برای بسیاری از تولیدکنندگان وجود نخواهد داشت.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به نقش صنایع تبدیلی و تکمیلی اشاره کرد و گفت: بخش مهمی از تولید کشاورزی ما باید به سمت صنایع تبدیلی برود تا ارزش افزوده افزایش یافته و اقتصاد استان تقویت شود. این صنایع می‌توانند از مواد اولیه کشاورزی بهره‌برداری کرده و به تولید محصولات با ارزش افزوده بیشتر کمک کنند.

نورانی در پایان با تأکید بر اهمیت تامین انرژی و منابع آبی بهینه گفت: ما باید برای بهبود وضعیت کشاورزی استان گلستان، اقداماتی مانند توسعه سامانه‌های آبیاری نوین و استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر مثل پنل‌های خورشیدی در مزارع را در دستور کار قرار دهیم. این اقدامات باعث کاهش مصرف آب و انرژی شده و بهره‌وری بخش کشاورزی را افزایش می‌دهد.

وی همچنین از تدوین برنامه‌ای ۱۰ ماده‌ای برای توسعه استان خبر داد و افزود: این برنامه شامل پروژه‌های کلیدی و عملیاتی است که متناسب با ظرفیت‌های استانی طراحی شده و نیازمند نظارت دقیق و همکاری دستگاه‌های مختلف است.