سومین همایش ملی نماتدشناسی در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد + عکس
سومین همایش ملی نماتدشناسی در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد + عکس
سومین همایش نماتدشناسی به صورت ترکیبی (حضوری و مجازی) روز چهارشنبه 29 بهمن‌ماه 1404 در محل دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.

سومین همایش نماتدشناسی به صورت ترکیبی (حضوری و مجازی) روز چهارشنبه ۲۹ بهمن‌ماه ۱۴۰۴ در محل دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.

به گزارش خبر گیاه‌پزشکی ایران از روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، سومین همایش ملی نماتدشناسی ایران به همت انجمن نماتدشناسی ایران و با همکاری دانشگاه تربیت مدرس، به ریاست دکتر اکبر کارگر بیده (عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز)، دبیری علمی دکتر هادی کریمی‌پور فرد (رئیس بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی کهگیلویه و بویراحمد)، دبیری اجرایی دکتر مجید پدرام (عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس) و دکتر فرحناز جهانشاهی افشار (عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور) صبح روز چهارشنبه ۲۹ بهمن ماه ۱۴۰۴، به صورت ترکیبی (حضوری و مجازی) در محل دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.

در این رویداد علمی یک روزه، اساتید، پژوهشگران و دانشجویان از سراسر کشور با هدف تبادل‌نظر و ارائه آخرین دستاوردهای پژوهشی در حوزه نماتدشناسی و تاثیرات آن بر کشاورزی و سلامت گیاهان گرد هم آمدند

شعار محوری این دوره از همایش برگرفته از روحیه متعهد برگزارکنندگان بود: ” در دلِ تاریکیِ چالش‌ها، با ایمان و خرد جمعی، می‌توان در کوتاه‌ترین زمان، درخشان‌ترین دستاوردها را آفرید.”

این شعار پیامی روشن از توانمندی جامعه علمی کشور در غلبه بر چالش‌ها و خلق موفقیت‌های پایدار را به مخاطبان منتقل کرد.

محورهای کلیدی این همایش شامل موارد زیر بود:

سیستماتیک و تنوع ژنتیکی نماتدهای انگل گیاهی
نماتدهای آزاد و بیماری‌زای حشرات
پراکنش، زیست­‌شناسی و بیماری‌زایی نماتدهای انگل گیاهی
کاربرد نماتدهای بیمارگر حشرات
مدیریت نماتدهای انگل گیاهی و آخرین پیشرفت­‌ها


در جلسات بحث و تبادل‌­نظر، پژوهش­‌های به‌روز در این زمینه‌ها مورد بررسی دقیق و ارزیابی علمی قرار گرفت و نقش این محورها در کشاورزی، سلامت گیاهان و اکوسیستم‌­های زراعی تشریح شد.

سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان حفظ نباتات کشور، موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، اتحادیه انجمن‌های علوم گیاهپزشکی کشور و شرکت‌های خصوصی (به‌ویژه شرکت کاوش کیمیای کرمان و بازارگان کالا) از حامیان اصلی این رویداد علمی بودند.

مراسم افتتاحیه و سخنرانی‌ها

در ابتدای مراسم افتتاحیه همایش دکتر ابراهیم پورجم، رئیس انجمن نماتدشناسی ایران از طرف دکتر اکبر کارگر (رئیس سومین همایش)، به ایراد سخنرانی پرداخت. وی با بیان اهمیت یافتن راهکارهای پایدار برای بهره­‌برداری از نماتدهای مفید و مقابله با نماتدهای خسارت‌زا تاکید کرده و همایش ‌ها را فرصتی برای تبادل دانش و یافتن راه‌حل­‌های علمی و پایدار دانست.

در ادامه، دکتر سحری، رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، حمایت‌های این دانشکده از برگزاری نشست‌های علمی را عامل دلگرمی و پیشرفت علمی عنوان نمود.

سپس دبیران علمی و اجرایی گزارش جامعی از روند داوری و پذیرش مقالات ارائه دادند.

حدود ۸۰ خلاصه مقاله به دبیرخانه علمی همایش ارسال شده بود که ۶۸ خلاصه مقاله در این همایش مورد پذیرش نهایی قرار گرفت و در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) نمایه خواهند شد. مقالات در دو بخش سخنرانی و پوستر و به ‌صورت حضوری و مجازی ارایه شدند.

همچنین در بخشی از مراسم، از دکتر زهرا تنها معافی (به‌صورت مجازی) و دکتر صدیقه فاطمی به پاس سال‌ها فعالیت علمی، آموزشی و اثرگذاری ماندگار در حوزه نماتدشناسی تجلیل به عمل آمد.

همچنین به‌منظور ارج نهادن به زحمات، تلاش‌ها و پیگیری‌های مؤثر در انجمن و حمایت از برگزاری سومین همایش، از دکتر فرحناز جهانشاهی افشار، دکتر محمدرضا رضا پناه (رئیس اتحادیه انجمن‌های علوم گیاهپ‌زشکی ایران و عضو اصلی هیئت مدیره شورای انجمن‌های علمی ایران) و دکتر مزدشت گیتی (رئیس بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی همدان) تقدیر به‌ عمل آمد.

در حاشیه برگزاری این همایش، مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده انجمن نماتدشناسی ایران برای سال ۱۴۰۴ نیز با حضور اعضای پیوسته انجمن و نماینده وزارت علوم، آقای مهندس معصومی، برگزار شد و ضمن ارائه گزارش عملکرد، موضوعات مرتبط با برنامه‌های آتی انجمن مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

در مراسم اختتامیه همایش نیز از سخنرانان و پوسترهای برتر تقدیر به‌عمل آمد.

شایان ذکر است، از داوران همایش نیز به پاس دقت علمی، وسواس حرفه‌ای، پاسخ‌گویی به‌موقع و پذیرش داوری تعداد بسیار زیادی از مقالات در بازه زمانی محدود، و همچنین به دلیل سهم ارزشمند آنان در برگزاری منسجم، منصفانه و باکیفیت این همایش، با ارسال لوح تقدیر مراتب تشکر و سپاسگزاری به عمل خواهد آمد.

یادآور می‌شود که دومین همایش ملی نماتدشناسی ایران نیز در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲ در همین مکان برگزار شده بود.

نماتدها به عنوان گروهی از جانوران با تنوع بالای رژیم غذایی، تأثیرات چشمگیری بر کشاورزی دارند. انواع خسارت‌زای گیاهی این موجودات، با تغذیه از ریشه و سایر اندام‌های گیاهان، خسارات قابل توجهی را به محصولات کشاورزی وارد می‌کنند.