معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات گفت: با تلاش همکاران سازمان حفظ نباتات و مـدیریت حفظ نباتات اســتان ها و بهره گیری از توان کلینیک های گیاهپزشـکی، سال اول اعتبارسـنجی مدل پیش آگاهی پروانه چوبخوار پسته در مناطق مختلف کشور در سال زراعی 99-98 انجام شد.
مسعود لطیفیان در خصوص اهمیت آفت پروانه چوبخوار پسته و تهیه مدل پیش آگاهی آن اظهار داشت: در سال های اخير به دليل حذف دشمنان طبيعی بر اثر كاربرد بی رويه و غيراصولی آفت كش ها در باغات پسته، ضعف عمومی ناشی از تنش های آبی و خشكسالی در بسياری از باغات شرايط برای طغيان و خسارت شديد آفت فراهم شده و در حال حاضر پروانه چوبخوار پسته در زمره آفات درجه يک پسته در بسياری از مناطق به حساب می آيد.
وی افزود: از آنجايی كه پسته از جمله محصولاتی است كه اهميت استراتژيک و صادراتی دارد، به دليل سمپاشی های بی رويه عليه آفات و بيماری ها توسط برخی از كشاورزان، باقيمانده سموم در آن مساله ساز می باشد. لذا كاهش تعداد دفعات سمپاشی با تعيين زمان دقيق سمپاشی و استفاده از روش های ديگر كنترل در قالب برنامه های مديريت تلفيقی آفات ضروری است.
دکتر لطیفیان اضافه کرد: برای نيل به اين منظور، تصميم گيری بر پايه پيش آگاهی آفت شامل تعيين آستانه زيان اقتصادی و پيش بينی زمان و مكان ظهور آفت لازم می باشد. يكی از مهم ترين مباحث اكولوژی، تاثير افزايش و كاهش دما بر رشد و نمو جانوران خونسرد و گياهان است كه به صورت مدل های فنولوژيک و براساس زمان فيزيولوژيک (روز درجه) كاربرد دارند.
وی گفت: روش روز درجه در مقايسه با ديگر روش ها، كارایی زيادی در تصميم گيری مديريتی اين آفت دارد و در بسياری از كشورها استفاده می شود. در اين روش، اطلاعات هواشناسی هر منطقه به همراه نتايج حاصل از تله های فرمونی و اطلاعات زيستی حشره، مبنای محاسبه تعداد روز درجات قرار گرفته و از اين روش، می توان زمان ظهور مراحل مختلف زيستی حشره را محاسبه كرد. همچنين با توجه به اثرات متقابل گياه ميزبان و فنولوژی آفت پروانه چوبخوار پسته، مطالعه روابط تكاملی آفت با گياه ميزبان در تصميم گيری های مديريتی از اهميت زيادی برخوردار است.
وی در پایان گفت: بر اين اساس با هدف تعيين زمان دقيق كنترل، سازمان حفظ نباتات كشور بر آن شد تا با اجرای پروژه های اعتبارسنجی مدل پيش آگاهی پروانه چوبخوار پسته در 9 استان كشور و در 14 ايستگاه پيش آگاهی، مدل پيش آگاهی موجود در كشور را در اقليم های مختلف اعتبارسنجی كند تا در آينده بتوان مدل های موجود را به ساير مناطق كشور نيز تعميم داد. چرا كه تعيين دقيق زمان كنترل در مصرف بهينه سموم و حفظ محيط زيست از اهميت خاصی برخوردار می باشد. همچنين اين امر می تواند در سياست گذاری ها و برنامه ريزی توسط مسئولين و مديران اجرايی در سطح كلان كشور بسيار كارساز و راهگشا باشد.